Dragos Cabat: 1850 lei, costul total al unei companii pentru un salariu de 1000 lei

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 00:02
2459 citiri
Dragos Cabat: 1850 lei, costul total al unei companii pentru un salariu de 1000 lei

"Cu cat salariul unui angajat este mai ridicat, cu atat taxele platite catre stat sunt mai mari. De exemplu, daca el primeste un salariu de 1000 RON, compania la care este angajat plateste aproximativ 1850 lei, totalul costului pentru acel angajat. Companiile private resimt in mod dramatic aceste plati pe care le fac statului", a declarat Dragos Cabat in emisiunea Pontul Valutar.

Analistul financiar considera ca in Romania exista o prima de risc importanta pentru creditele acordate companiilor romanesti. Din acest motiv, "bancile au nevoie sa mentina o marja destul de mare intre dobanzile la credite si cele la depozite".

O alta explicatie pentru marja mare este lipsa unei concurente adecvate in sistemul bancar.

In opinia lui Dragos Cabat, o buna parte dintre bancile prezente pe piata din Romania ar trebui sa dispara. In acelasi timp, acesta spune ca exista loc pentru aparitia unor noi banci puternice, care sa aiba un comportament mult mai flexibil fata de companii si persoane fizice.

"Dupa 2008 bancile romanesti nu au mai avut atat de multi bani.

Ele trebuie sa atraga si resursele financiare de la persoanele fizice. De aceea, normal ar fi ca dobanzile la depozite sa fie macar real pozitive", a mai precizat acesta. "Dobanzile la lei sunt undeva intre 6% si 8,5%, iar inflatia se apropie de 8%, ceea ce inseamna dobanzi real negative.

Chiar daca ar fi pozitive, dobanzile reale sunt mici, sub 1%, chiar mai putin decat cele la euro". In opinia sa, bancile romanesti ar trebui sa fie un motor de redresare al economiei.

"Foarte putine banci romanesti vor arata profit la sfarsitul anului, iar sistemul agregat al bancilor din Romania va arata pierderi insemnate, intrucat exista aceasta contrabalansare intre marjele mari dintre dobanzile active si pasive si volumul de credite acordate", este de parere analistul.

Acesta a subliniat interdependenta dintre volumul de credite si rezultatele financiare ale bancilor.

"Cu cat volumul de credite este mai mare, chiar la marje mai mici ale dobanzilor, cu atat rezultatele financiare ale bancilor sunt mai bune".

De asemenea, analistul financiar observa o relatie directa intre mersul economiei romanesti si rezultatele financiare ale bancilor. "Pana acum acest lucru nu s-a observat datorita nevoii foarte mare de bani a statului roman.

Acesta s-a imprumutat de la banci si le-a acordat dobanzi atat de ridicate incat bancile comerciale si-au putut mentine profitabilitatea in 2009. In 2010 nu mai este cazul".

Contributiile sociale enorme descurajeaza munca

"Cu cat salariul unui angajat este mai ridicat, cu atat taxele platite catre stat sunt mai mari. De exemplu, daca el primeste un salariu de 1000 RON, compania la care este angajat plateste aproximativ 1850 lei, totalul costului pentru acel angajat".

In opinia lui Dragos Cabat, companiile private resimt in mod dramatic aceste plati pe care le fac statului. Acest lucru genereaza o lipsa de competitivitate a firmelor romanesti in comparatie cu firmele din alte tari.

Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Cehia au regimuri mai blande de impozitare. "Toata aceasta suprataxare este in detrimentul economiei romanesti la nivelul Uniunii Europene. Din pacate, aceste probleme se rezolva politic".

In opinia lui Cabat, la nivelul UE, combinatia optima de contributii sociale este spre nivelul de 50-60%, insa Romania practica taxe pe salarii mult mai ridicate. "Ar trebui sa existe o combinatie optima intre cota unica si contributiile sociale din Romania.

Daca am scadea cota unica de impozitare pentru companii undeva catre 10%, ar fi un semn bun pentru investitori si ne-am apropia de alte tari foste comuniste din regiunea noastra si membre a UE. Nu ar fi Romania un pionier in reducerea cotei unice la nivelul de 10%".

Analistul financiar crede ca orice reducere a unei taxe produce pe termen scurt o debalansare mai pronuntata a deficitului bugetar, insa pe termen mediu si lung ar genera mai multi bani pentru salariati si companii.

Cursul valutar

"S-au intamplat lucruri importante in economie si in politica interna, iar BNR a fost acuzata ca sustine cursul valutar al leului apreciat in mod artificial. In aceste conditii, ca o reactie la aceste acuze, BNR a lasat cursul din mana".

"Acest lucru s-a suprapus peste erorile din legislativul romanesc si peste trecerea celor doua legi referitoare la pensii si la reducerea TVA-ului la 5% la alimente, care contraveneau in mod flagrant intelegerilor Romaniei cu FMI".

In aceste conditii, saptamana trecuta leul a iesit din banda in care se afla si a depasit 4,3 lei/euro. "Acum, dupa ce situatia interna s-a mai linistit, avem din nou un curs de schimb mai apropiat de echilibru la 4,27 lei/euro. Sperantele noastre sunt intr-o apreciere a leului fata de moneda unica".

Vezi si celelalte episoade:

Dragos Cabat, despre stimulente: un sistem tipic mafiot din tarile comuniste sau ale Americii latine


Dragos Cabat despre Legea pensiilor: barbatul roman va beneficia de pensie, in medie, numai un an


Pontul Valutar, cu Dragos Cabat: Cand apelam la refinantarea creditului?


Pontul Valutar, cu Dragos Cabat: Isarescu, principala personalitate a Romaniei de dupa '89

Dragos Cabat: declaratia lui Vladescu, ca Romania a iesit din recesiune, este hazardata


Dragos Cabat: creditele neperformante vor lovi puternic in profitul bancilor


Pontul valutar, cu Dragos Cabat: piata imobiliara trebuie sa mai cada cu 30-50%

Pontul valutar, cu Dragos Cabat: 3,8 lei/euro, un scenariu posibil in T1 din 2011

Dragos Cabat: TVA-ul va trebui majorat, cresterea cotei unice ar fi o greseala

Sindicatele anunță un nou "plan de bătaie". Patronii, acuzați că ignoră dezvoltarea profesională "ca să plătească cât mai prost"
Sindicatele anunță un nou "plan de bătaie". Patronii, acuzați că ignoră dezvoltarea profesională "ca să plătească cât mai prost"
Sindicaliștii au atras atenția marți, 18 iunie, că angajatorii nu respectă obligația de a asigura participarea salariaților la cursuri de formare profesională, adăugând că vor lua...
UE țintește plățile în numerar. Ce limite vor fi aplicate pentru a reduce spălarea banilor
UE țintește plățile în numerar. Ce limite vor fi aplicate pentru a reduce spălarea banilor
Un nou regulament al Uniunii Europene privind combaterea spălării banilor include o limită pe tranzacțiile în numerar. Legea prevede un plafon de 10.000 de euro pentru plățile în numerar...
#cabat, #companii, #contributii, #costuri, #curs, #dragos, #pontul, #salariu, #sociale, #valutar , #stiri BNR

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios topul de profil european
  3. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  4. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  5. Prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc: stațiunea care concurează cu Mamaia, din acest punct de vedere
  6. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  7. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  8. Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
  9. Familia Becali, gata să dea lovitura. Investiție masivă pregătită în Constanța
  10. BNR dă unde verde milionarului Dan Ostahie să cumpere o bancă românească. Cum se va numi noua instituție