Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE: Bancile din zona euro ar putea anunta noi deprecieri de active

BCE: Bancile din zona euro ar putea anunta noi deprecieri de active

Bancile din zona euro ar putea fi nevoite sa anunte noi deprecieri de active in valoare de 283 miliarde dolari in 2009 si 2010, a anuntat luni Banca Centrala Europeana (BCE), relateaza Reuters, citat de NewsIn.

BCE a estimat ca nivelul noilor deprecieri de active, cauzate in principal de "activele toxice" se vor ridica la aproximativ 218 miliarde dolari de la inceputul crizei financiare pana la sfarsitul anului 2010, iar creditele neperformante pentru aceeasi perioad ar fi in cuantum de 431 miliarde dolari.

Totalul pierderilor ar ajunge astfel la aproximativ 649 miliarde dolari, din care circa 366 miliarde dolari au fost deja anuntati.

Aceste cifre au fost publicate in ultima "Recenzie a stabilitatii financiare", care a ajuns la concluzia ca riscurile ce ameninta sectorul financiar s-au accentuat in ultimele sase luni, pe fondul deteriorarii mediului economic, ce pune presiune asupra veniturilor companiilor si gospodariilor.


"Contractia activitatii economice si reducerea perspectivelor de crestere au dus la erodarea substantiala a valorii de piata a unei game largi de active", scrie raportul BCE.

Cifra de 649 miliarde publicata de BCE contrasteaza cu cea a Fondului Monetar International (FMI), care miza in aprilie pe o suma de 904 miliarde dolari.


"Raportul a subliniat o serie de riscuri si pericole pentru sectorul financiar al zonei euro, de la situatia financiara a firmelor si gospodariilor pana la volatilitatea ce afecteaza in continuare pietele", reiese din raport.

"Atat oamenii politici cat si actorii de pe piata vor trebui sa fie foarte atenti in perioada urmatoare".


Preturile la imobiliare ar putea scadea in continuare, cel putin in anumite state, conform estimarilor BCE, iar firmele de asigurari sunt in continuare vulnerabile la eroziunea bazei de capital si a increderii investitorilor.

BCE a precizat ca riscul aparitiei deflatiei este limitat, iar actiunile bancilor centrale, de reducere a dobanzilor cheie si de pompare de lichiditate catre banci au dus la reducerea diferentei intre pretul de vanzare si cel de cumparare pe piata monetara.

Bancile din zona euro ar putea suferi pierderi de 7% din capitalul de rang 1, in cazul in care cele mai sumbre estimari privind economiile europene, asiatice si latino americane se vor adeveri.


Expunerea bancilor la pietele emergente este concentrata in Europa Centrala si de Est, unde bancile din Austria, Italia, Franta, Suedia, Grecia si Germania sunt cei mai mari creditori.


Pierderile din Europa emergenta ar putea fi si mai mari daca aversiunea globala fata de risc va pune presiune asupra monedelor acestor state, deoarece imprumuturile in valute forte sunt populare in acest spatiu, mai ales in statele Baltice, Romania, Ungaria si Polonia.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 858 ori
Citeste mai multe desprebanci zona euro active criza BCE