PSD a anuntat marti ca agentiile internationale de evaluare financiara si-au rectificat prognozele privind Romania, iar social-democratii constata "cu satisfactie" ca acestea indica cifre foarte apropiate de valorile estimate in programul de guvernare. Insa fostul premier Sorin Grindeanu remarca faptul ca performanta e a guvernului sau si intreaba, astfel, cat de corecta a fost remanierea.
"Saptamana aceasta, agentia americana Fitch si-a imbunatatit perspectiva de crestere a economiei Romaniei in 2017 de la 4,8% in evaluarea anterioara din luna ianuarie, la 5,1% in iunie, in principal datorita avansului semnificativ al Produsului Intern Brut inregistrat in primul trimestrul. Prognoza oficiala a guvernului roman pentru 2017 are in vedere o crestere economica de 5,2%", se arata in comunicatul citat.
Potrivit PSD, "Fitch este ultima dintre agentiile internationale care recunoaste eficienta programelor economice promovate de Guvernul Romaniei, dupa ce Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare au luat decizii similare".
PSD: Romania se incadreaza in tinta de deficit bugetar de 3%
Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, a afirmat ca "estimarile economice pe care a fost fundamentat Programul de Guvernare propus de PSD se dovedesc corecte si sunt confirmate si de organismele financiare internationale care si-au revizuit prognozele sceptice de la inceputul anului, iar acum indica cifre mai... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 16:55
Fitch Ratings a confirmat marti ratingurile Bancii Comerciale Romane (BCR), dar a revizuit perspectiva calificativelor pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala de la stabila la negativa, in urma retrogradarii ratingului de viabilitate al Erste Group de la nivelul a- la bbb+.
Ratingurile pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala au fost mentinute la nivelul BBB+, dar cu perspectiva negativa, calificativul pentru datoriile pe termen scurt la nivelul F2, iar ratingul de sprijin la nivelul 2. Ratingul de viabilitate al BCR nu a fost afectat de masura, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Ratingurile pentru datoriile pe termen lung (IDR) si ratingul de sprijin sunt stabilite in functie de sprijinul posibil din partea proprietarului BCR, Erste Group Bank. Ca subsidiara importanta a Erste, Fitch ar stabili ratingurile IDR ale BCR cu o treapta sub nivelul celor ale companiei mama (A-, cu perspectiva negativa). Ratingul BCR este insa constrans de plafonul de tara al Romaniei, respectiv BBB+.
Revizuirea perspectivei la negativa este determinata de retrogradarea ratingului de viabilitate al Erste, de la nivelul a- la bbb+.
Decizia Fitch privind perspectiva ratingului BCR tine seama de probabilitatea de a retrograda ratingul Erste pentru datoriile pe termen lung la nivelul ratingului de viabilitate, BBB+, la sfarsitul acestui an sau in primul trimestru din 2015, cand ratingul de sprijin ar putea fi retrogradat la... mai mult
Marti, 12 August 2014, ora 14:48
Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la stabila la negativa, perspectiva ratingurilor pe termen lung a 18 banci comerciale din Uniunea Europeana, in timp ce perspectiva ratingurilor a inca 18 institutii europene de creditare ramane negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Decizia Fitch vine ca urmare a schimbarii estimarilor agentiei privind nivelul sprijinului acordat bancilor de guvernele nationale. De asemenea, agentia de evaluare financiara apreciaza ca uniunea bancara va reduce supervizarea bancilor la nivel national, iar deciziile vor fi luate de BCE.
Printre institutiile a caror perspectiva de rating a fost revizuita in scadere, de la stabila la negativa, se afla: bancile germane Commerzbank AG si Deutsche Bank AG, cele austriece Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit Bank Austria AG, cele britanice Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland Group Plc si grupul francez Societe Generale.
Fitch a anuntat ca perspectiva ratingurilor a inca 18 institutii europene de creditare ramane negativa. Printre ele se afla: Banco BPI si Banco Comercial Portugues (Portugalia), Bankia, Caixa Economica Montepio Geral (Spania), ING Bank NV, ING Group (Olanda). Majoritatea acestor banci este prezenta pe piata din Romania.
Institutiile de creditare care vor inregistra rezultate foarte slabe la testele de stres ce vor fi derulate in acest an de Banca Central Europeana (BCE) vor trebui sa-si inchida portile, a... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 11:49
Calitatea activelor din sectorul bancar romanesc va continua sa se deterioreze in prima parte a anului viitor, fiind necesare provizioane suplimentare care vor afecta ratele de adecvare a capitalului, iar profitabilitatea bancilor se va mentine la un nivel slab in 2014, potrivit unui raport Fitch.
Intr-un mediu economic dificil, cu o revenire fragila, profitabilitatea se va imbunatati usor fata de 2013 odata ce nivelul creditelor neperformante se va stabiliza, anticipeaza analistii agentiei de rating.
Contrar estimarilor prezentate de Fitch cu un an in urma, situatia din sistemul bancar al Romaniei a continuat sa se deterioreze in primele noua luni din acest an, cu o crestere a creditelor neperformante in ritm similar cu primele noua luni din 2012. Totodata, ritmul de crestere a creditului neperformant a fost accentuat de scaderea soldului creditelor.
Mai putine credite neperformate in 2014
Fitch anticipeaza ca rata de crestere a creditelor neperformante va incetini anul viitor. Totodata, o revenire mai larga nu pare probabila, avand in vedere ca revigorarea activitatii economice va fi moderata, iar bancile se concentreaza pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, si nu pe creditare.
Ratele creditelor neperformante ar putea creste in trimestrul al patrulea, dupa ce BNR a initiat o reevaluare a clasificarii creditelor si provizionarii, noteaza Fitch.
Riscurile legate de ponderea ridicata a creditelor in valuta nu se vor tempera curand, avand in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 12:40
gentia de evaluare financiara Fitch a confirmat, joi, ratingurile UniCredit Tiriac Bank, Banca Transilvania si ProCredit Bank Romania, calificativele fiind sustinute de capitalizarea adecvata si pozitia sigura de lichiditate din sistemul bancar romanesc.
UniCredit Tiriac Bank are calificativ "BBB" cu perspectiva negativa pentrru imprumuturile in valuta pe termen lung si "F3" pentru cele pe termen scurt.
Banca Transilvania este evaluata cu rating "BB-", cu perspectiva stabila, pentru finantari in valuta pe termen lung si "B" pentru cele perioada scurta.
In cazul ProCredit Bank Romania, Fitch a confirmat calificativele atat pentru creditele pe termen lung in valuta si lei, cat si pentru cele pe termen scurt in moneda straina si locala, la "BB" cu perspectiva stabila, respectiv la "B".
Contractia economiei Romaniei in 2009 si 2010, urmata de o perioada de recuperare lenta, a afectat calitatea activelor din sistemul bancar, se arata intr-un comunicat al Fitch. In opinia Fitch, rata creditelor neperformante, de 19,5% la sfarsitul lunii aprilie, va continua sa creasca, in pofida unor semnale privind incetinirea acumularii de imprumuturi cu restante la plata si formarii de provizioane.
Fitch considera capitalizarea bancilor romane adecvata si pozitia privind lichiditatea agregata ca sigura. Agentia de rating noteaza ca ia in considerare diferenta dintre regulile de provizionare mai conservatoare ale Bancii Nationale a Romaniei comparativ cu standardele de... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 09:03
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit ratingurile pe termen lung ale National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank Ergasias la 'B minus' de la 'CCC', perspectiva asociata fiind una stabila.
De asemenea, calificativele pe termen scurt au fost revizuite in crestere, de la 'C' la 'B', ratingurile de viabilitate au fost imbunatatite la 'b minus', de la 'f' iar ratingurile de suport au fost confirmate la '5', transmite Reuters.
Fitch a apreciat ca aceste actiuni de rating vin in urma recapitalizarii bancilor si a unui mediu macroeconomic mai stabil in Grecia, care a fost reflectat de decizia de marti a agentiei de evaluare financiara de a imbunatati ratingul Greciei la 'B minus' de la 'CCC', cu perspectiva stabila.
In urma finalizarii majorarii capitalului in urmatoarele saptamani si tinand cont de recentele achizitii ale bancilor elene din ultima perioada, ratele de adecvare a capitalului lor sunt estimate la peste 8% pentru NBG, la 10.9% pentru Eurobank, la 13.9% pentru Alpha si la 14.3% pentru Piraeus. Exceptand cazul NBG, indicele de adecvare a capitalului depaseste plafonul de minim 9% cerut de autoritati.
Bancile grecesti raman, totusi, vulnerabile
Revizuirea in crestere a ratingurilor de viabilitate reflecta si imbunatatirea nivelului depozitelor bancare si recastigarea accesului la finantarea BCE, desi lichiditatile si finantarea bancilor elene ramane vulnerabila si dependenta de finantarea Bancii Centrale a... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 14:34
Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingurile pe termen lung ale BCR si BRD la "BBB+", si pe cel al Garanti Bank Romania la "BB+", toate cu perspectiva stabila, apreciind ca cele trei banci vor continua sa fie finantate adecvat de catre actionarii majoritari.
"Fitch considera ca aceste subsidiare reprezinta investitii strategice importante pentru bancile-mama in Europa Centrala si de Est, in pofida performantei slabe a pietei romanesti din ultimii trei ani", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Fitch Ratings.
BCR este detinuta de grupul austriac Erste Group Bank.
BRD face parte din grupul francez Societe Generale.
Garanti Bank Romania este subsidiara grupului turc Turkiye Garanti Bankasi.
Ratingurile BCR si BRD sunt limitate de plafonul de tara al Romaniei, iar perspectivele stabile atribuite acestora reflecta perspectiva stabila a ratingului de tara, se mai spune in comunicatul Fitch. mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 08:43
Agentia de evaluare financiara a confirmat ratingurile National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank, argumentand ca retrogradarea statului elen saptamana trecuta la "default inevitabil" nu are efect imediat asupra calificativelor bancilor elene.
Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Greciei de la "CCC", echivalent cu un "risc substantial", la "C", reprezentand un nivel exceptional de risc si perspectiva unui "default inevitabil", ca urmare a anuntarii programului de preschimbre de obligatiuni guvernamentale.
Retrogradarea Greciei a urmat anuntului ministrilor de finante din zona euro referitor la implicarea sectorului privat in restructurarea datoriilor statului elen si prezentarea termenilor preschimbarii de obligatiuni ale statului elen. Scaderea ratingului este conforma cu anuntul din iunie anul trecut al Fitch privind abordarea preschimbarii de obligatiuni suverane.
"Fitch nu vede un impact imediat asupra ratingurilor bancilor elene din cauza retrogradarii Greciei, situatie care reflecta opinia agentiei ca FMI, UE si BCE vor continua sa asigure sprijin pe durata restructurarii datoriilor statului elen", se arata intr-un comunicat al Fitch.
Ratingurile pe termen lung ale NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank raman la "B-" si reflecta presupunerea ca pe parcursul si la preschimbarea datoriei statului catre creditorii privati va fi disponibil in continuare sprijin international de la... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 17:56
Garanti Bank din Romania ratingul BB+ pentru credite pe termen lung si "b" rating de viabilitate din partea agentiei de rating Fitch, acestea reflectand suportul estimat din partea actionarului turc Turkiye Garanti Bankasi (TGB).
"In evaluarea probabilitatii de sprijin, Fitch ia in considerare angajamentul financiar important si managementul dedicat demonstrat de TGB fata de subsidiara din Romania pana in prezent (...) In acelasi timp, Fitch ia in considerare natura transfrontaliera a relatiei banca mama-subsidiara, cu speranta ca Garanti va functiona cu independenta operationala semnificativa (...)", potrivit Fitch.
Ratingul de viabilitate reflecta dimensiunea redusa a Garanti Bank, sprijinul finciar din partea bancii mama si concentrarea semnficativa a portofoliului corporate.
Abordarea prudenta privind managementul riscului, calitatea satisfacatoare a activelor si pozitia confortabila a capitalului si lichiditatilor au primit rating pozitiv. mai mult
Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 17:12