Agentiile de rating, controlate de investitorii-papusari

Luni, 19 Martie 2012, ora 18:51
2261 citiri
Agentiile de rating, controlate de investitorii-papusari

Credibilitatea agentiilor de rating se clatina, iar investitorii isi pierd increderea in notarile facute de acestea, valurile deciziilor abia atingand pietele bursiere.

Saptamana trecuta, sambata, agentia Fitch a scazut ratingul Greciei pana la nivelul de "faliment controlat". Marti, aceeasi agentie a urcat ratingul atat pentru datoriile pe termen lung, cat si pentru cele pe termen scurt.

"Agentiile de rating sunt un factor de influenta foarte puternic si toata lumea se uita la ele. Ce e interesant de stiut e modul in care calculeaza si metoda pe care o aplica pentru calcularea ratingului, pentru ca el este foarte variabil, nu numai de la tara la tara, ci de la o perioada la alta," a declarat analistul Mircea Cosea pentru Business24.

In ceea ce priveste situatia Greciei, el considera ca revenirea asupra deciziei de scadere a ratingului a fost "hazardata", pentru ca restructurarea datoriei si aprobarea celei de-a doua transe de ajutor nu reprezinta o imbuntatire a climatului economic sau o iesire "victorioasa" din situatia in care se afla.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, atentioneaza insa ca insasi agentiile respective recomanda investitorilor sa nu se ia dupa ele 100%. "In acelasi timp, vor sa fie mai rapide, sa surprinda evenimentele in timp real si sa le noteze ca atare. Ca le noteaza bine, ca nu le noteaza bine, asta e altceva", a declarat economistul pentru Business24.

Actiunile agentiilor de rating, controlate de investitori

Parerea analistului economic Ilie Serbanescu este mai radicala. In opinia sa, agentiile de rating nu au avut vreodata credibilitate. El considera ca actiunile contradictorii ale Fitch sunt doar modalitati de presiune.

"Sunt presiuni asupra Germaniei in special si altor state vest europene ca sa dea bani Greciei spre a nu se declara stare de faliment ca daca se declara stare de faliment atunci se face o bresa in regula care functioneaza acum si anume ca statele sa acopere ce nu incaseaza investitorii privati financiari. Daca Grecia e declarata in stare de faliment atunci regula cade si investitorii financiari ai caror agenturi sunt agentiile de rating nu vor acest lucru", este parerea analistului.

Si Mircea Cosea considera ca exista anumite interese in spatele agentiilor de rating. "Parerea mea e ca aceste ratinguri trebuie luate cu rezerva. Ele au intotdeauna in spate interese investitionale, interese ale anumitor grupuri de investitii sau de plasamente si in momentul de fata cele mai importante aprecieri vin de la Comisia Europeana si de la OCDE."

Greutatea retrogradarilor s-a pierdut

Mai mult, rolul lor nu mai e la fel de important, agentiile de rating ajungand sa fie la fel de importante ca si comentatorii unui post de televiziune, fiind simpli "purtatori de opinie".

In acelasi timp, economistul Ilie Serbanescu considera ca interesele din spatele agentiilor de rating sunt evidente si nimic nu este ascuns. "Ei vor in continuare sa se desfasoare lucrurile cum s-au desfasurat si anume ca investitorii financiari sa nu piarda niciodata nimic pentru ca daca pierd cumva, sa vina statele sa le acopere pierderea. Nu-i nimic de ascuns.

Nenorocirea e ca statele accepta aceasta barbarie care face din capitalismul contemporan altceva decat capitalism. In capitalism cine realizeaza castigul, si-l insuseste, cine realizeaza pierderea si-o trece in cont."

Adrian Vasilescu nu neaga existenta acestor motoare din spatele agentiilor, intreband "ce activitate nu are in spate niste interese".

Odata cu scaderea credibilitatii agentiilor de rating, si reactiile pietelor s-au diminuat.

"Investitorii incep sa aiba piloni de cercetare in pietele in care vor sa investeasca. Ei au agentii proprii, reprezentanti, legaturi favorizate si favorizante catre anumite cercuri de analiza sau chiar banci din tarile care ii intereseaza. E mai precisa o documentare pe teren care astazi e mai interesanta decat aceste ratinguri care au ajuns sa fie in fiecare zi un fel de buletin de bursa", declara Mircea Cosea.

Nici parerea guvernatorului Mugur Isarescu despre agentiile de rating nu este prea buna. In urma cu cateva luni, cand Standard & Poor's a retrogradat mai multe state europene, inclusiv Romania, pozitia guvernatorului era ca agentia ar trebui sa trimita o echipa de specialisti care sa refaca "cele doua pagini scrise pe langa subiect". Conform acestuia, agentiile de rating coteaza Romania mai mult pentru lucruri pe care nu le face, decat pentru realizarile sale.

#agentii rating, #retrogradari rating, #influenta agentii rating , #Rating