CREDITELE NEPERFORMANTE, la nivel maxim pana la sfarsitul lui 2011

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 00:47
1716 citiri
CREDITELE NEPERFORMANTE, la nivel maxim pana la sfarsitul lui 2011

Imprumuturile neperformante din sistemul bancar romanesc ar putea atinge nivelul maxim la sfarsitul anului, la 14-16% din soldul creditelor, nivel ridicat pentru regiunea Europei Centrale si de Est, potrivit agentiei de evaluare Fitch, informeaza Mediafax. 

Creditele neperformante au ajuns la 13% in aprilie, de la 11,9% in decembrie.

"Contractia economiei Romaniei a afectat negativ calitatea activelor din sistemul bancar.

Stabilizarea si imbunatatirea calitatii activelor este principala provocare pentru bancile ddin Romania; agentia se asteapta ca imprumuturile neperformante sa ajunga la maxim la sfarsitul anului, la un nivel relativ ridicat fata de alte state din regiune, estimat de Fitch la 14-16%", se arata intr-un raport al agentiei asupra sistemului bancar din Europa Centrala si de Est.

Economia Romaniei arata semne de recuperare dupa o recesiune indelungata, evolutie care ar sustine imbunatatirea rezultatelor sistemului bancar. In primul trimestru, Romania a avut o crestere economica anuala de 1,7%, iar Fitch se asteapta la un avans de 1,5% pe parcursul anului, urmat de o accelerare la 3,5% in 2012.

Spre deosebire de cea mai mare parte a Europei Centrale si de Est, Romania a ramas in recesiune anul trecut, noteaza Fitch, ca urmare a implementarii, in contextul crizei globale, a programului de austeritate al Guvernului, care a inclus reducerea cu 25% a salariilor din sectorul de stat.

Fitch ia in calcul, pentru scenariul de baza privind Romania, ca autoritatile vor continua sa-si respecte tintele stabilite cu Fondul Monetar International prin acordul incheiat in martie. Aceasta evolutie ar trebui sa sprijine increderea pietelor in economia tarii si sa repuna cresterea pe o traiectorie mai sustenabila.

Fitch anticipeaza ca intrarea in incapacitate de plata a Greciei si/sau a bancilor elene nu ar conduce la o retragere de catre institutiile de credit a finantarilor pentru subdsidiarele din Europa Centrala si de Est, iar subsidiarele din Romania, intr-un astfel de scenariu, nu vor fi supuse unui val de retrageri de depozite de catre populatie.

Totusi, astfel de riscuri nu pot fi pe deplin respinse avand in vedere incertitudinea considerabila in privinta evolutiei situatiei bancilor-mama.

Creditarea in Romania continua sa fie dominata de imprumuturile in valuta, 64% din creditele de retail si 60% din expunerea pe companii la sfarsitul primului trimestru, noteaza Fitch.

Deprecierea leului in raport cu euro a fost limitata in timpul crizei, iar agentia nu se asteapta la o schimbarea acestui trend pe termen scurt. Totusi, in cazul unei deprecieri puternice, atat calitatea activelor cat si ratele de adecvare a capitalului ar intra sub presiune semnificativa.

Mediul de afaceri pentru banci a fost afectat puternic de activitatea industriala slaba si evolutia lenta a consumului incepand de la sfarsitul anului 2008.

Creditarea a avut o evolutie negativa in 2009 si 2010, cu execptia sectorului ipotecar, sustinut de programul "Prima Casa".

Banca Nationala a Romaniei a luat masuri pentru a incuraja creditarea prin dobanda de politica monetara si cerintele referitoare la rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta.

Fitch se asteapta la o crestere neta, excluzand inflatia si impactul cursului, in acest an, sustinuta de recuperarea activitatii economice si politicile monetare.

Sistemul bancar a revenit pe profit in primul trimestru, iar Fitch se asteapta la un rezultat pozitiv pentru intreg anul 2011.

Fitch considera capitalizarea sistemului bancar ca fiind adecvata in prezent, avand in vedere rata de adecvare a capitalului de 14,8% la finele lunii martie, acoperirea aproape in totalitate (95%) a creditelor neperformante si asteptarile pentru crestere economica in acest an.

Rata adecvarii capitalului ramane insa dependenta intr-un grad ridicat de evolutia economiei si a leului, potrivit agentiei.

Specialistii Fitch evalueaza Indicatorul pentru Sistemul Bancar din Romania cu rating "D", la acelasi nivel cu Ungaria, Bulgaria, Slovenia si Croatia.

Perspectiva sistemului bancar din Romania este stabila.

Indicele masoara calitatea sistemului bancar pe o scara de la "A" (foarte ridicata) la "E" (foarte scazuta). 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#credite neperformante, #creditare, #sistem bancar, #agentii evaluare, #credite , #stiri Impact