Fitch: Unele banci occidentale si-ar putea reduce sustinerea filialelor est-europene in 2010

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 14:21
1337 citiri
Fitch: Unele banci occidentale si-ar putea reduce sustinerea filialelor est-europene in 2010

Necesitatea unor politici fiscale mai aspre in statele occidentale in 2010 si in anii urmatori ar putea duce la scaderea ajutorului acordat grupurilor bancare, care ar putea la randul lor sa isi reduca sustinerea pentru subsidiarele din Europa Centrala si de Est, estimeaza Fitch, citat de NewsIn.

"La un anumit punct, posibilitatile guvernelor europene occidentale de a ajuta grupurile bancare ar putea ajunge la limita, cand consecintele economice ale crizei globale vor necesita un raspuns mai puternic pe partea fiscala, in 2010 si ulterior", arata o analiza a agentiei de evaluare financiara Fitch, publicata miercuri.

"Mai mult, finalizarea procedurilor Comisiei Europene privind ajutorul de stat ar putea obliga bancile-mama sa isi reduca activele, ceea ce ar putea include operatiunile din Europa Centrala si de Est (ECE), si ar putea deteriora perceptiile bancii-mama in ce priveste expunerea", anticipeaza agentia de rating.

Cu toate acestea, Fitch considera ca posibilitatea ca bancile-mama sa isi lase subsidiarele sa se descurce singure in caz de dificultati este "indepartata", cu conditia, insa, ca operatiunile bancii respective in regiune sa fie considerate de importanta strategica pentru grup. "Riscul ca sustinerea sa dispara ar creste daca regiunea, si implicit si subisidiara din regiune, ar deveni mai putin importante din punct de vedere strategic, mai ales daca banca-mama ar avea probleme financiare si ar fi sustinuta la randul sau de guvern", subliniaza Fitch.

In aceste conditii, agentia de rating mentioneaza ca ratingurile subsidiarelor ar reflecta o sustinere mai slaba din partea bancilor-mama. Fitch atrage atentia asupra problemelor ce ar putea aparea in sistemul bancar din regiune, in contextul nationalizarii bancii austriece Hypo Group Alpe-Adria din decembrie 2009, ce "semnaleaza tipul de risc ce ar putea afecta increderea pietei in ECE".

Statul austriac va prelua Hypo Alpe-Adria, detinuta anterior de banca regionala germana BayernLB, si va injecta in banca 450 milioane euro, actiunea reprezentand a doua nationalizare a unei banci din Austria dupa inceputul crizei financiare. "Fitch considera ca unii jucatori de pe piata isi vor reconsidera strategiile pentru operatiunile din ECE in 2010.

In timp ce marii investitori sunt asteptati sa isi mentina operatiunile, cu posibile ajustari minore ale portofoliilor, investitorii cu reprezentante mai mici ar putea sa isi repozitioneze operatiunile in regiune, luand in calcul provocarile economice si asteptarile privind temperarea ritmului de crestere", spune directorul senior al diviziei de insititutii financiare Fitch, Michael Steinbarth.

De asemenea, analiza Fitch subliniaza ca atat investitorii, cat si alti jucatori din piata se intreaba daca, dupa nationalizarea Hypo Alpe-Adria, exista riscul modificarii perceptiei altor grupuri bancare fata de regiune si fata de sustinerea subisidarelor. "Ce s-a intamplat in cazul HGAA aduce din nou in centrul atentiei capacitatea, dar si cat de dispuse sunt grupurile bancare prezente in regiune sa isi sustina subsidarele.

Cazul HGAA demonstreaza clar ca sustinerea bancilor mama nu poate fi intotdeauna de la sine inteleasa, mai ales in cazul grupurilor care nu sunt puternice din punct de vedere financiar", mai arata Fitch. Agentia de evaluare financiara mentioneaza printre factorii de risc o eventuala depreciere a monedei nationale, scaderea increderii pietei intr-un grup international mare sau tensiuni sociale si politice ce ar putea aparea ca urmare a situatiei economice. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#banci, # filiale, # subsidiare, # investitori , #Investitii