BT si-a sporit profitul net de trei ori in S1, la 33,2 milioane lei

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 11:39
1594 citiri
BT si-a sporit profitul net de trei ori in S1, la 33,2 milioane lei

Banca Transilvania a raportat un profit net de 33,21 mil. lei (8 mil.euro) pentru semestrul I, de trei ori mai mare decat in aceeasi perioada din 2009, in conditiile in care avansul veniturilor operationale a fost generat de marjele de creditare si de operatiuni cu titluri, a anuntat banca miercuri, potrivit NewsIn.

Astfel, profitul brut realizat de banca este de 60,03 milioane lei, fata de 11,07 milioane lei, cat a fost inregistrat la 30 iunie 2009, in timp ce profitul net este de 33,21 milioane lei, fata de 11,07 milioane lei in semestrul I din 2009, potrivit datelor afisate de banca pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti.

Comparativ cu prevederile bugetare pe intregul an, in primul semestru, profitul brut a fost realizat in proportie de 40%.

Rezultatul operational al Bancii Transilvania a crescut in primul semestru din acest an cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 233 milioane lei la 390 milioane lei.

"In primul semestru al acestui an, profitul operational al bancii a crescut cu 68% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ne-am concentrat pe gasirea de solutii adecvate cererii clientilor, cum ar fi restructurarea sau ieftinirea creditelor, lansarea unei platforme dedicate celor care solicita fonduri europene, dar si a unor produse noi. In plus, am venit pe piata cu campanii comerciale de creditare si de refinantare a creditelor de la alte banci, pentru atragerea de clienti noi (...). Avem, in continuare, indicatori confortabili de lichiditate si de solvabilitate, cu mult peste limitele impuse de BNR", a spus directorul general al bancii, Robert C. Rekkers.

In ceea ce priveste venitul operational, acesta a avut o crestere anuala de 27% in primul semestru al acestui an, ajungand la 726 milioane lei, "cresterea fiind generata mai ales de marjele de creditare si de operatiuni cu titluri".

Banca Transilvania a raportat cheltuieli operationale de 336 milioane lei aferente primului semestru, usor sub nivelul celor inregistrate in semestrul I din 2009, "ca urmare a unui control constant al costurilor".

"Raportul cost / venit aferent aceluiasi interval de timp se situeaza la 46% - fata de 62%, cat era inregistrat la 30 iunie 2009, respectiv de 55%, la 31 decembrie 2009 - si reflecta rezultatul efortului de rentabilizare a costurilor operationale BT", se mai arata in comunicat.

In plus, "costul net al riscului de credit, in primul semestru din 2010, este mai mare cu 49% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la 330 milioane lei, din care 111 milioane lei reprezinta provizioane nedeductibile fiscal, banca fiind prudenta in ceea ce priveste monitorizarea riscului de credit, in acord cu trendul pietei si cu contextul actual".

Un efect negativ asupra imprumuturilor in valuta angajate de clienti si, implicit, asupra costului net de risc, l-a avut si deprecierea leului fata de euro, comparativ cu prima jumatate a anului 2009.

Activele Bancii Transilvania au crescut cu 3% in semestrul I, la 20 miliarde lei

Activele bilantiere ale Bancii Transilvania au crescut fata de sfarsitul anului precedent cu aproape 3%, ajungand la 20 miliarde lei (4,58 miliarde euro) de la 19,47 miliarde lei.

Ponderea creditelor in moneda nationala in totalul portofoliului de credite al bancii este de 61,71%, iar a celor denominate in valuta, de 38,29%.

Din totalul portofoliului de credite BT, creditele pentru companii reprezinta 59,32%, iar creditele acordate persoanelor fizice reprezinta 40,68%.

Volumul creditelor a ajuns, la finalul lunii iunie, la 13,1 miliarde lei, in crestere cu 8% fata de sfarsitul anului precedent, in timp ce volumul depozitelor a crescut cu 5%, pana la 15,72 miliarde lei.

Banca Transilvania avea mai multi clienti activi la sfarsitul semestrului I al acestui an, baza sa cuprinzand 1,408 milioane de clienti activi, fata de 1,34 milioane la sfarsitul semestrului I 2009.

"Raportul credite / depozite este in continuare subunitar, valoarea acestuia fiind de 0,83, la 30 iunie 2010, ceea ce demonstreaza o lichiditate confortabila a bancii - atat in valuta, cat si in lei", se mai arata in comunicat.

Investitiile Bancii Transilvania in titluri de stat au o tendinta usor ascendenta, depasind 2,6 miliarde lei, la 30 iunie 2010, fata de 2,4 miliarde lei, cat era la inceputul anului.

Solvabilitatea BT, calculata fara incorporarea profitului realizat la 30 iunie, a inregistrat un nivel de 12,66%, in conditiile in care BNR solicita un nivel minim de 8% si recomanda unul de 10%.

Ponderea creditelor cu intarzieri de peste 90 de zile a crescut la 5,97%

Ponderea creditelor neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, era de 5,97% din totalul portofoliului de credite la jumatatea acestui an, fata de 4,8% la finalul lui 2009.

In bilant, soldul provizioanelor din activitatea de creditare, la 30 iunie 2010, era de 1,098 miliarde lei, mai mare cu 46% fata de cel de la inceputul anului, din care 251 milioane lei provizioane nedeductibile, "in conditiile unui management al riscului adecvat mediului economic dificil".

"In perioada urmatoare, BT se asteapta la o crestere a creditelor restante, marcata de majorarea, in continuare, a provizioanelor aferente, avand in vedere masurile guvernamentale adoptate si cresterea economica negativa prognozata. In contextul acestor perspective macroecomice inca dificile, Banca Transilvania se va concentra pe realizarea obiectivelor asumate pentru acest an, prin eficienta si management adecvat al riscului, lichiditate buna si o politica de creditare sanatoasa", sustin reprezentantii bancii.

In ce priveste derularea operatiunilor specifice pentru majorarea capitalului social, aprobata prin hotararea actionarilor din 28 aprilie 2010, calendarul aferent este suspendat din cauza cererilor inregistrate de SIF Banat Crisana la Tribunalul Comercial Cluj, avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a tuturor hotararilor adoptate de catre AGEA, primul termen de judecata fiind fixat pentru 7 septembrie 2010.

In plus, "procedurile legate de deschiderea de noi unitati teritoriale si numirea de noi coordonatori de unitati teritoriale se deruleaza intr-un ritm foarte lent, tot ca urmare a cererilor formulate de SIF Banat Crisana SA privind respingerea inregistrarii noilor administratori ai BT, in toate dosarele aflate pe rolul Oficiului Registrului Comertului Cluj, desi nu au nicio legatura cu obiectul acestor dosare", se mai arata in comunicat. Agentia de rating

Fitch a confirmat, la inceputul acestei saptamani, ratingul Bancii Transilvania, cu mentinerea perspectivei "stabile", in urma evaluarii anuale a activitatii si rezultatelor BT.

Factorii pozitivi mentionati de Fitch sunt importanta BT, ca jucator in sistemul bancar romanesc, cotele de piata semnificative, pe anumite domenii de activitate, precum si nivelul confortabil de lichiditate, care contrabalanseaza cu succes cresterea costului riscului de credit si evolutiile macroeconomice nefavorabile. 

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#active, #bt, #credite, #profit Solvabilitate provizioane , #stiri Banca Transilvania