Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Transilvania, mai profitabila decat BCR sau BRD

Banca Transilvania, mai profitabila decat BCR sau BRD


Banca Transilvania a inregistrat un profit net de 179,62 milioane lei in primul semestru al acestui an, cu 47% mai mare, fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul brut s-a cifrat la 193,22 milioane lei, mai mare cu 29%, fata de primul semestru al anului 2011.

Veniturile operationale ale Bancii Transilvania in primele sase luni din 2012 au crescut cu 12% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 772,16 milioane lei. Acest avans s-a datorat cresterii cu 21% a veniturilor din operatiuni financiare, cu 10% a veniturilor nete din comisioane, respectiv cu 7% a veniturilor nete din dobanzi.

In primele sase luni din acest an, cheltuielile operationale ale BT au fost de 414,58 milioane lei, fata de 354,75 milioane lei, cat au fost in aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind datorata in principal extinderii activitatii bancii si cresterii cheltuielilor cu personalul cu 20%.

Cheltuielile nete cu provizioanele au fost de 164,36 milioane lei, diminuate fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, datorita utilizarii a 18 milioane lei din provizionul constituit in 2011 pentru acordarea unor bonusuri de performanta angajatilor. Cheltuielile nete cu provizioanele din activitatea de creditare au fost de 179,13 milioane lei, comparativ cu 156,22 milioane lei, cat au fost la finalul lunii iunie 2011, banca asigurand un control permanent al calitatii portofoliului de credite.

Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 10,48% din totalul portofoliului de credite al bancii.

Solvabilitatea BT este la un nivel confortabil, peste nivelul prudential impus de BNR, fiind de 12,12% - cu profitul inclus, respectiv de 11,14% - fara profit inclus.

Recent, Agentia Fitch a reconfirmat ratingul Bancii Transilvania, la BB- cu perspectiva stabila, pentru creditele pe termen lung. Conform Fitch, rating-ul este sustinut de soliditatea BT, de profitabilitatea bancii, baza solida a depozitelor, ponderea mai mica a creditelor in valuta, fata de cele in lei, precum si de capitalizarea adecvata.

Rezultate mai slabe pentru primele doua banci din Romania

Banca Comerciala Romana a incheiat primul semestru al acestui an cu pierderi de 546,4 milioane lei, fata de un profit net de 158,1 milioane lei.

BCR: Pierderi de jumatate de miliard de lei in primele sase luni. Ce a mers prost

BRD - Groupe Societe Generale a realizat in primul semestru un profit net de 39,4 milioane lei, de sapte ori mai mic decat in iunie 2011.

BRD este in cadere libera: Profit de sapte ori mai mic in primul semestru din 2012

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 3334 ori