BRD este in cadere libera: Profit de sapte ori mai mic in primul semestru din 2012

Luni, 30 Iulie 2012, ora 09:31
2658 citiri
BRD este in cadere libera: Profit de sapte ori mai mic in primul semestru din 2012

BRD - Groupe Societe Generale a realizat in primul semestru un profit net de 39,4 milioane lei, de sapte ori mai mic decat in iunie 2011, dupa ce banca a inregistrat pierderi in trimestrul al doilea de 43,6 milioane lei, din cauza reduceriii veniturilor si a unui cost ridicat al riscului.

"Volumul creditelor a crescut intr-un ritm superior mediei sistemului bancar (+ 5% pentru BRD vs +1.7% pentru sistemul bancar, in comparatie cu sfarsitul lunii decembrie 2011). Volumul total al creditelor brute acordate clientilor este de 35,2 miliarde lei, mai mare cu 4% in comparatie cu 31 decembrie 2011 si cu 5% fata de 30 iunie 2011.

Principalii factori care au determinat aceasta crestere in perioada primului semestru au fost campania promotionala Expresso si productia de credite acordate in cadrul programului Prima Casa", se arata intr-un comunicat BRD transmis Bursei de Valori Bucuresti.

Volumul depozitelor a fost, la sfarsitul primului semestru, mai mare cu 9% fata de 31 decembrie 2011 si cu 13% comparativ cu 30 iunie 2011, ajungand la 32,9 miliarde lei.

Potrivit BRD, venitul net bancar a scazut cu aproximativ 6%, cu precadere din cauza scaderii continue a marjei nete de dobanda (-9%), proces influentat in mod semnificativ de reducerea dobanzilor de piata. Cu toate acestea, veniturile din comisioane pentru servicii si dobanzi si-au dovedit rezilienta.

In primul semestru al anului s-a mentinut un control strict al cheltuielilor generale care a dus la o scadere a acestora cu 2% fata de 30 iunie 2011. Coeficientul de exploatare a fost, la sfarsitul primului semestru al anului, de 47%.

"Profitul net al primului semestru este de 39,4 milioane lei, influentat de un cost net al riscului ridicat (714 milioane lei). Nivelul costului net al riscului a fost determinat in principal de scaderea valorii garantiilor asociate creditelor neperformante.

Totusi, in ceea ce priveste principalele segmente de clienti, costul riscului pentru clientela de persoane fizice confirma tendinta pozitiva, in timp ce pe piata corporate se poate observa reducerea progresiva a noilor intrari in incapacitate de plata", se mai spune in comunicatul BRD.

Banca a realizat in primele trei luni din acest an un profit de 83 milioane lei, astfel ca din datele prezentate de banca rezulta o pierdere neta in al doilea trimestru de 43,6 milioane lei.

BRD a afisat la mijlocul anului trecut un profit net de 282 milioane lei, mai redus cu 23,3%comparativ cu castigul de 366,9 milioane lei din aceeasi perioada din 2010.

BRD isi schimba presedintele

BRD va avea un presedinte nou, al carui mandat va incepe in luna septembrie.

BRD isi aduce presedinte din Bulgaria. Cine va conduce a doua banca din Romania

Este vorba despre Philippe Lhotte, presedintele - director general al SG Expressbank AD, filiala Societe Generale din Bulgaria, care va avea dificila sarcina de a redresa situatia financiara a institutiei bancare.

#BRD profit, #BRD venituri, #BRD venit net , #Banci comerciale