Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch: Bancile elene nu au fost lovite de rating-ul Greciei

Fitch: Bancile elene nu au fost lovite de rating-ul Greciei


Agentia de evaluare financiara a confirmat ratingurile National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank, argumentand ca retrogradarea statului elen saptamana trecuta la "default inevitabil" nu are efect imediat asupra calificativelor bancilor elene.

Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Greciei de la "CCC", echivalent cu un "risc substantial", la "C", reprezentand un nivel exceptional de risc si perspectiva unui "default inevitabil", ca urmare a anuntarii programului de preschimbre de obligatiuni guvernamentale.

Retrogradarea Greciei a urmat anuntului ministrilor de finante din zona euro referitor la implicarea sectorului privat in restructurarea datoriilor statului elen si prezentarea termenilor preschimbarii de obligatiuni ale statului elen. Scaderea ratingului este conforma cu anuntul din iunie anul trecut al Fitch privind abordarea preschimbarii de obligatiuni suverane.

"Fitch nu vede un impact imediat asupra ratingurilor bancilor elene din cauza retrogradarii Greciei, situatie care reflecta opinia agentiei ca FMI, UE si BCE vor continua sa asigure sprijin pe durata restructurarii datoriilor statului elen", se arata intr-un comunicat al Fitch.

Ratingurile pe termen lung ale NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank raman la "B-" si reflecta presupunerea ca pe parcursul si la preschimbarea datoriei statului catre creditorii privati va fi disponibil in continuare sprijin international de la FMI, UE si BCE pentru refinantarea, lichiditatea si recapitalizarea bancilor elene, noteaza analistii agentiei.

Fitch considera ca exista presiuni asupra ratingurilor, reflectate de perspectiva negativa a calificativelor pe termen lung. Bancile elene raman foarte sensibile la efectele asupra capitalului si lichiditatii generate de noua oferta de reducere a indatorarii privind implicarea sectorului privat, riscul reprezentat de Grecia dupa incheierea restructurarii datoriei, dar si la orice schimbare negativa a probabilitatii si calendarului ajutorului extern.

Institutiile de credit elene continua sa aiba acces in continuare la lichiditati prin intermediul BCE si al Bancii Greciei. Totodata, bancile vor beneficia, potrivit angajamentelor liderilor din zona euro, de sustinere in privinta calitatii garantiilor, astfel incat sa aiba in continuare accces la operatiuni de lichiditate in cadrul sistemului de banci centrale din zona euro.

Cele 30 de miliarde de euro incluse pentru banci in al doilea pachet financiar pentru Grecia, adaugate celor zece miliarde de euro din primul program, vor fi probabil suficiente pentru a acoperi pierderi rezultate din implicarea bancilor in reducerea datoriilor statului elen.

Autoritatile elene si creditorii privati au ajuns la un acord pentru reducerea indatorarii Greciei, prin asumarea de catre detinatorii privati de obligatiuni a unei pierderi de 53,5% din valoarea nominala a titlurilor detinute.

Detaliile furnizate ulterior de statul elen au confirmat introducerea unor clauze pentru impactul colectiv al acordului in privinta obligatiunilor aflate sub incidenta legilor din Grecia.

Daca procesul de preschimbare va fi finalizat ar determina retrogradarea statului elen la nivelul "RD", "default restrictionat", avertizeaza Fitch. "RD" este penultima treapta pe scara de evaluare a Fitch, ultima fiind cea de "default". La scurt timp dupa incheierea procesului de preschimbare a obligatiunilor, calificativul Greciei va fi scos din categoria "RD" si evaluat la un nivel corespunzator noii situatii a statului elen.

Pe piata bancara din Romania, EFG controleaza Bancpost, iar NBG Banca Romaneasca, in timp ce Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank opereaza sub brand propriu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1610 ori