Decizia Fitch arunca in aer stabilitatea planului de salvare

Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 09:29
2324 citiri
Decizia Fitch arunca in aer stabilitatea planului de salvare

Sfarsitul anului 2011 marcheaza o agravare a situatiei din zona euro. Italia a fost retrogradata, Franta a intrat in recesiune, iar economia Germaniei se clatina. Decizia Fitch, care a pus sub supraveghere, in vederea retrogradarii sase tari din zona euro, vine ca o dubla lovitura.

Fitch a retrogradat perspectiva statului francez la negativ si a amenintat ca intentioneaza sa retrogradeze ratingul a alte sase tari din zona euro: Spania, Italia, Belgia, Slovenia, R.Cipru si Irlanda. Ratingul datoriilor publice ale acestor state urmeaza sa fie diminuat pana in ianuarie, a precizat Fitch. Aceste state aveau deja perspective negative.

Reducerea ratingului Frantei pune in pericol chiar stabilitatea planului de salvare a statelor din zona euro si existenta Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF).

Toate cele 17 tari din zona euro contribuie financiar la FESF cu 440 miliarde de euro, dar ratingul sau suveran depinde in egala masura de ratingul Frantei si Germaniei. In acest moment, tarile care au rating AAA contribuie cu 58% la fonduri, iar numai Franta aloca 20,3% din bani.

Daca Franta si-ar pierde ratingul, atunci si FESF ar fi retrogradat. Lipsa unui triplu A ar putea face mai riscante tranzactiile cu statul francez si ar reduce semnificativ impactul pe care l-ar avea, cu un calificativ suveran. In plus, atractivitatea obligatiunilor franceze, din punct de vedere investitional, ar fi pusa in pericol de o retrogradare.

Fitch arunca in aer Europa

Fitch a retrogradat, joi, sase mari banci internationale, printre care se numara si cea mai mare banca din Germania, Deutsche Bank.

Fitch a scazut nota urmatoarelor banci: Barclays, Credit Suisse Deutsche Bank, care au fost retrogradate doua trepte, Bank of America, BNP Paribas si Goldman Sachs, care au fost retrogradate o treapta.

Reprezentantii Bundesbank, banca centrala a statului german, au anuntat ca nu se grabesc sa acorde bani FMI, desi termenul limita este pe 19 decembrie. Presedintele institutiei bancare, Jens Weidmann, a declarat ca banca este gata sa contribuie cu 45 de miliarde de euro, daca anumite conditii sunt indeplinite. Cu toate acestea, ministrul de Finante german nu a precizat nici acum care sunt aceste criterii.

In urma summitului incheiat pe 9 decembrie, liderii europeni au convenit sa distribuie un capital suplimentar de 200 de miliarde de euro pentru FMI. Fondul ar urma sa primeasca banii prin imprumuturi si este obligat sa ii foloseasca pentru combaterea crizei datoriilor.

Efecte asupra Romaniei

Romania nu a fost ocolita de analistii de la Fitch, care au precizat ca sectorul bancar romanesc urmeaza trendul comun din majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est. Mai mult decat atat, calitatea activelor din sistemul bancar romanesc este slaba si s-ar putea inrautati anul urmator, spun cei de la Fitch. Acestia mai atrag atentia ca anul viitor, numarul imprumuturilor neperformante ar putea creste.

Retrogradarea ratingului statelor din zona euro atrage repercursiuni si asupra statului roman. Primele afectate vor fi investitiile straine direct care vin din tarile afectate de scaderea ratingului. In plus, muncitorii romani care lucreaza in statele respective ar putea avea de suferit, pe masura ce rata somajului va creste, iar angajatorii vor prefera localnici.

Nu in ultimul rand, costurile de finantare vor creste, iar investitorii s-ar putea retrage in valutele pietelor emergente, in detrimentul euro. Acest lucru ar declansa, din nou, agitatie pe piete.

#retrogradare Fitch, #retrogradare banci, #retrogradare tari zona euro , #Europa