Moody's ar putea modifica perspectiva de rating a Romaniei daca acordul cu FMI si cu bancile cade

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 13:33
1166 citiri
Moody's ar putea modifica perspectiva de rating a Romaniei daca acordul cu FMI si cu bancile cade

Moody's nu exclude o revizuire a perspectivei stabile asociate ratingului Romaniei daca vor aparea semne ca angajamentul cu FMI si UE sau cu bancile straine, de mentinere a sprijinului pentru subsidiarele romanesti, ar putea cadea.

"Moody's isi va revizui, probabil, perspectiva stabila asociata calificativului atribuit Romaniei daca vor aparea semnale ca fie acordul cu FMI si UE, fie cel cu bancile straine ar putea inceta", se arata in raportul anual pentru Romania al agentiei de rating, publicat miercuri.

Romania a negociat in martie cu pachet de finantare de aproape 20 miliarde euro cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, din care a primit deja o parte importanta.

Moody's a confirmat, in martie, ratingul Baa3 cu perspectiva stabila pentru Romania, fiind totodata singura agentie de evaluare financiara importanta care pastreaza statul roman in categoria "investment grade".

Decizia privind ratingul Romaniei are in vedere situatia economica dificila, contrabalansata de acordul financiar negociat de Romania cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) si de reformele de politica fiscala anuntate pentru sectorul public.

Pe 10 august, FMI a anuntat ca bancile-mama ale primelor noua banci straine din Romania au definitivat si au semnat scrisorile bilaterale de angajament, care confirma ca grupurile isi vor mentine expunerea totala pe Romania si vor respecta cerintele de capital pentru subsidiare.

"Saptamana trecuta, noi pasi au fost realizati in implementarea Initiativei de Coordonare Bancara pentru Romana. Bancile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain din Romania (Erste Group, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit), cu o cota de piata de circa 70%, au finalizat si au semnat scrisorile bilaterale de angajament, pe baza modelului agreat la Bruxelles in mai, cu obiectivele asumate la Viena in martie", a anuntat FMI, intr-un comunicat de presa.

Scrisorile confirma doua angajamente principale, respectiv mentinerea expunerii totale pe Romania si a solvabilitatii subsidiarelor peste 10% pe toata durata programului.

In acelasi timp, autoritatile romane au agreat cu FMI o noua tinta de deficit bugetar al Romaniei de 7,3% din PIB in 2009, in conditiile deteriorarii perspectivelor pentru evolutia economiei, cu o prognoza de scadere de 8%-8,5%, fata de proiectia anterioara de -4,1%.

Potrivit acordului incheiat cu Romania, FMI ar trebui sa vireze cea de-a doua transa, de 1,718 miliarde DST (circa 1,9 miliarde euro) din imprumutul acordat Romaniei pe 15 septembrie, in functie de rezultatele primei examinari, din august, si a performantelor tarii pana la jumatatea anului.

De asemenea, ultima transa din 2009 din imprumutul de la Fondul Monetar Interational (FMI) ar trebui sa ajunga pe 15 decembrie si este de 1,409 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), ceea ce reprezinta aproximativ 1,56 miliarde euro. Potrivit lui Franks, decizia referitoare la acoperirea deficitului bugetar din banii de la FMI trebuie luata de catre boardul institutiei internationale.

Prima transa din imprumutul de la FMI, de circa 5 miliarde euro, a intrat in mai la rezerva BNR.

Comisia Europeana va efectua, in luna octombrie, propria evaluare a felului in care Romania si-a indeplinit angajamentele in cadrul acordului de finantare externa, inainte de plata celei de-a doua transe a imprumutului, dupa ce a acordat la finalul lunii iulie prima transa de 1,5 miliarde euro.

Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care mai acorda Romaniei rating cu recomandare de investitii, dupa ce S&P si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul tarii la nivel speculativ (junk).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#acord, #deficit, #fmi, #moodys, #rating, #romania, #ue , #stiri FMI