Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut in luna septembrie la 5,03%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
In august, rata anuala a inflatiei a crescut la 5,1%, dupa ce in iulie scazuse la 4,56%.
In septembrie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 4,44%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 6,55%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,54%.
Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in septembrie, la cartofi (22,41%), serviciile postale (21,54%), transportul aerian (17,63%), gazele naturale (16,61%), citrice (14,29%) si alte legume si conserve de legume (13,67%).
Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, in septembrie fata de decembrie, cu 6,76%.
In august, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de 2,7%, in scadere de la 3%, pentru decembrie 2019.
"Am revizuit in jos cu 0.1 puncte procentuale prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, de la 3,6% cat prognozam in luna mai la 3,5%, si cu 0.3 puncte procentuale prognoza privind finalul anului viitor, de la 3% la 2,7%", a declarat Mugur Isarescu.
In august, potrivit Eurostat, Romania a avut cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana, pentru a saptea luna consecutiv.... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 09:56
Europarlamentarul Siegfried Muresan a comentat, miercuri, faptul ca rata anuala a inflatiei a ajuns in luna iunie, la 5,40%.
Acesta sustine, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca guvernul PSD - ALDE genereaza inflatie aproape ca in Nigeria, de la 0,6%, la 5,4% in doar un an.
"Guvernul PSD - ALDE a transformat economia Romaniei in una dintre cele mai instabile din regiune si cu cea mai mare rata a inflatiei din UE. Conform datelor Institutului National de Statistica publicate astazi, rata anuala a inflatiei in iunie 2018 a fost de 5,4%, in conditiile in care acum 18 luni era de 0%.
In plus, intr-un singur an, mai 2017 - mai 2018, asistam la o crestere brusca de la 0,6%, la 5,4%. Aceasta evolutie a inflatiei in doar 12 luni aduce Romania la nivelul economiilor instabile precum Nigeria, exemplu cunoscut pentru inflatia brusca din ultimii ani", a declarat Muresan.
Europarlamentarul a adaugat ca principala consecinta a acestei inflatii record este ca scade nivelul de trai al romanilor.
"Oamenii isi permit mai putine cu aceiasi bani fata de anul trecut, iar cel mai mult au de suferit romanii cu venituri mici in conditiile in care produsele de baza au printre cele mai mari cresteri de preturi", a completat el.
Mai mult, a adaugat europarlamentarul, o inflatie mare si cu crestere brusca duce la scaderea investitiilor de lunga durata.
"Mediul de afaceri va investi mai putin in proiecte pe termen lung din cauza incertitudinii veniturilor. Consecinta este ca... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 11:46
Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a scazut usor in luna iunie, la 5,40%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Cu toate acestea, ramane in continuare la cel mai mare nivel din februarie 2013, cand a fost 5,65%.
In mai, rata anuala a inflatiei a crescut la 5,41%.
In iunie, fata de aceeasi luna a anului trecut, marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,86%, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 7,82%, iar preturile serviciilor au crescut cu 2,58%.
Fata de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in iunie, la alte legume si conserve de legume (15,99%), fructe proaspete (14,33%), cartofi (11,56%), gaze naturale (10,43%) si transportul aerian (10,22%).
Pretul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preturi, a crescut, in iunie fata de decembrie, cu 6,18%.
In schimb, pretul oualor a scazut cu 27,12% in iunie fata de decembrie.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, in 4 iulie, ca decizia privind mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50% pe an a fost luata in conditiile in care cele mai noi evaluari au reconfirmat perspectiva plafonarii ratei anuale a inflatiei pe parcursul urmatoarelor luni.
In ultima prognoza, publicata in 9 mai, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 09:30
Avem cea mai mare inflatie din ultimii cinci ani, de 5,41%, lucru care are consecinte grave asupra vietii romanilor. Una dintre ele, cea mai dureroasa in ultimele zile, este cresterea galopanta a ROBOR, care ii obliga pe romanii cu credite in lei sa plateasca rate mult mai mari.
Insa Guvernul nu pare preocupat de aceasta situatie grava in care ne aflam si, mai mult, incearca sa arunce pisica in curtea altora.
Saptamana trecuta, premierul Viorica Dancila spunea in plenul Parlamentului, la dezbaterea motiunii de cenzura impotriva Guvernului sau, ca Opozitia minte cand arata ca au crescut preturile. Cu toate ca in ultimul raport al INS privind inflatia scrie foarte clar ca s-au scumpit atat marfurile alimentare, cat si cele nealimentare.
"De ce mintiti oamenii cand le spuneti ca fiecare luna a crescut preturile cu 5,4%? Stiti bine ca nu e asa! Stiti bine sau poate ca nu stiti ca aceasta inflatie de 5,4% raportata la perioada similara din anul precedent este o inflatie pur statistica", a fost replica Vioricai Dancila.
Premierul nu a ratat nici ocazia sa dea, din nou, vina pe BNR afirmand ca inflatia este responsabilitatea Bancii Centrale, nu a Guvernului. Mai mult, ea a spus chiar ca Banca Nationala a Romaniei a admis, oficial, ca inflatia nu a fost generata de politicile guvernamentale:
"Nu Guvernul este cel care e responsabil de evolutiile inflatiei. Stiti bine ca aceasta este in grija si raspunderea Bancii Nationale a Romaniei, care, de altfel, a si admis, in... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 07:32
Senatorul PNL Florin Citu ii acuza pe Liviu Dragnea si Darius Valcov ca dau foc economiei si vine cu un scenariu sumbru pentru perioada urmatoare: ROBOR va depasi rata inflatiei.
In caz contrar, spune el, lucrurile vor scapa de sub control.
"Dragnea si Valcov dau foc economiei! La inceputul anului rata inflatiei 0%. Dupa 11 luni in care Dragnea si Valcov au administrat economia, rata inflatiei 3.2%! (publicat astazi de INS)
ROBOR - trebuie sa creasca repede peste rata inflatiei! (daca nu vrem rata inflatiei la 10% in cateva luni. Sau asa aduce bani la buget Valcov:)? )
Pariul pe care il fac acum economistii: cand depaseste ROBOR rata inflatiei? Eu va spun ca foarte curand. Altfel, lucrurile scapa de sub control. In urmatoarele 3 luni- ROBOR trebuie sa ajunga la minim 4%!", a scris pe Facebook Florin Citu.
Citeste mai departe despre "Senatorul Citu: Dragnea si Valcov dau foc economiei! Foarte curand ROBOR va depasi rata inflatiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 11:20
Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna noiembrie la 3,23%, cel mai inalt nivel din august 2013, cand a fost 3,67%.
Asta in conditiile in care ouale s-a scumpit cu 29,2% in noiembrie fata de octombrie, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Iata si explicatiile lui Daea: De ce s-au scumpit ouale chiar si cu 50% in ultimele zile
In luna octombrie, rata anuala a inflatiei a fost de 2,63%, in crestere fata de septembrie, cand a fost 1,77%.
Datele INS arata ca preturile de consum au crescut in noiembrie, in medie, cu 0,66% comparativ cu luna octombrie.
Marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,57%, in medie, fata de luna octombrie, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 0,86%, iar preturile serviciilor au crescut cu 0,33%.
Comparativ cu noiembrie 2016, preturile alimentelor au crescut in noiembrie 2017 cu 3,88%, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,12%, iar preturile serviciilor au crescut cu 0,1%.
Fata de luna octombrie 2017, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in noiembrie 2017, la oua (29,2%), unt (6,92%) si combustibili (2,78%).
La finalul anului 2016, rata anuala a inflatiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rand in care rata anuala a inflatiei a inregistrat valori negative.
In ultima prognoza, publicata in noiembrie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca rata anuala a inflatiei va ajunge la 2,7% la finalul... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 10:24
Romania a inregistrat, in luna februarie, o rata anuala a inflatiei de 1,3%, depasind media din Uniunea Europeana (0,8%), conform datelor publicate, luni, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Totodata, Estonia si Romania se situeaza pe primele locuri in UE in ceea ce priveste cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (februarie 2013 - ianuarie 2014), cu un avans de 2,8% si, respectiv, 2,6%.
In zona euro, rata anuala a inflatiei a fost in februarie de 0,7%, in scadere fata de 0,8% in ianuarie. Nivelul preturilor de consum in cele 18 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,25%.
Cifrele publicate de Eurostat arata ca, in zona euro, s-a inregistrat o crestere a preturilor la tigari (0,08 puncte procentuale), electricitate, restaurante si cafenele (0,06 puncte procentuale fiecare) si o scadere a preturilor la combustibili pentru transport (0,30 puncte procentuale) si in telecomunicatii (0,10 puncte procentuale).
In februarie, cele mai scazute rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Bulgaria (minus 2,1%), Cipru (minus 1,3%) si Grecia (minus 0,9%), iar cele mai ridicate au fost in Malta si Finlanda (ambele cu 1,6%).
Recent, Banca Central Europeana (BCE) si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4% si, respectiv, 1,1%. In... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 15:40
Rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 4,56% in luna noiembrie 2012, de la 4,96% in luna octombrie, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
In noiembrie, preturile au crescut cu numai 0,04% fata de octombrie, pe fondul scumpirii alimentelor cu 0,29 procente, in timp ce produsele nealimentare s-au ieftinit cu 0,10%, iar serviciile cu 0,14%.
Rata medie lunara a inflatiei in primele 11 luni a fost de 0,4%, fata de nivelul de 0,3% consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.
Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (decembrie 2011 - noiembrie 2012) fata de precedentele 12 luni (decembrie 2010 - noiembrie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,2%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,3%.
In ultimele 12 luni cel mai mult au crescut preturile alimentelor - cu 5,89%, in timp ce preturile serviciilor au urcat cu 4,08%, iar cele ale produselor nealimentare cu 3,69%.
De la inceputul anului, cumulat pe 11 luni, preturile au crescut cu 4,32% - la alimente cu 5,51%, la produse nealimentare cu 3,56%, iar la servicii cu 3,81%.
Proiectia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru rata anuala a inflatiei este de 5,1% la sfarsitul anului 2012 si de 3,5% la finele lui 2013.
Rata inflatiei a atins recordul din acest an in luna septembrie, cand a ajuns la 5,33%. Pentru 2012, BNR a revizuit in urcare cu 1,9% prognoza de inflatie. Astfel, aceasta este... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 15:49
Rata inflatiei in zona euro a coborat in mai la 0%, ce reprezinta un nou minim record, si este cu 0,6 puncte procentuale sub nivelul din aprilie, potrivit datelor estimative publicate, vineri, de biroul european de statistica, Eurostat, relateaza NewsIn.Inflatia in zona euro a inceput sa scada incepand din iunie 2008, cand a inregistrat nivelul de 4%, pe masura ce criza economica mondiala se acutiza.Acest nivel nu a mai fost atins de la crearea zonei euro in 1999 si chiar de la crearea statisticilor pentru aceasta zona, in 1996, potrivit AFP.
Economistii consultati de AFP se asteapta insa la trecerea inflatiei in teritoriu negativ in lunile urmatoare.La inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) estima ca zona euro va inregistra in 2009 o inflatie de 0,4%, mai lenta decat indicau previziunile anterioare, in cadrul carora se miza pe o inflatie de 1%. mai mult
Vineri, 29 Mai 2009, ora 14:02