ELCEN anunta ca ii va percepe penalitati noului RADET, de vreme ce acesta n-a reusit inca sa achite nici macar toata factura lunii decembrie.
Principalul producator de energie termica pentru Capitala, ELCEN, informeaza ca Termoenergetica SA n-a platit inca nici macar caldura consumata de bucuresteni in luna decembrie 2019.
In mod normal - din intelegerea noastra - Termoenergetica SA ar fi trebuit sa achite datoria pentru luna decembrie, estimata la circa 100 de milioane de lei, pana pe 29 ianuarie. Cum plata nu s-a facut, datoria a iesit din scandenta. Cu toate astea, Termoenergetica SA avea la dispozitie o perioade numita "de gratie" de 30 de zile, in care sa achite doar datoria catre ELCEN, fara penalitati.
In context, directorul executiv al Termoenergetica SA, Alexandru Burghiu, a declarat pentru Ziare.com ca societatea primea bani de la PMB si incepuse sa isi achite datoria catre ELCEN. Din pacate, intreaga suma n-a fost achitata pana la inceputul lunii martie. Asa ca si perioada de gratie s-a terminat.
Astazi, din informatiile ELCEN, Termoenergetica mai are inca de dat nu mai putin de 25.398.239 lei pentru incalzirea Bucurestiului in luna decembrie 2019. Iar pentru aceasta restanta, iesita si din perioada de gratie, ELCEN va percepe penalitati.
Or, tocmai penalitatile acumulate an dupa an au dus la falimentul RADET, de la care Termoenergetica a preluat, prin delegare, la finele anului 2019, gestiunea serviuciului public de transport si distrributie a... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 13:47
Singura solutie pentru rezolvarea problemei termoficarii in Bucuresti este ca Primaria sa porneasca un program intensiv de inlocuire a tuturor tevilor RADET, pentru care sa aloce sume uriase, si sa foloseasca mai putini bani pentru plantarea de panselute sau organizarea de concerte, a declarat ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, intr-un interviu acordat AGERPRES.
El a fost intrebat care ar fi solutia optima pentru a rezolva problema termoficarii in Bucuresti, in opinia sa.
"E complicat sa va spun eu ce ar trebui sa faca o primarie sau o unitate administrativ-teritoriala. Investitii in reteaua de termoficare e clar ca trebuie facute, altfel degeaba dam noi, ministerul, sau vin alti investitori si fac unitati de producere in cogenerare, pentru ca agentul termic se va duce prin aceleasi tevi si se va pierde prin aceleasi gauri", a precizat Popescu.
Ministrul a precizat ca singura solutie este un program de reabilitare a retelei termice, cu bani cat mai multi, intr-un timp foarte scurt.
"Daca primaria nu intelege ca trebuie sa porneasca, la modul foarte serios, un program de reabilitare a retelelor termice, degeaba. Dar nu au alta solutie decat sa le reabiliteze, sa aloce cat mai multi bani intr-un timp cat mai scurt si nu carpeli in iarna, cand raman oamenii fara caldura. Trebuie inlocuite cu totul si trebuie inceput din primavara un program, astfel ca in toamna sa avem cat mai mult inlocuit. Si tot asa, pana finalizeaza. E vorba... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 12:44
Falimentul RADET era iminent, intrucat regia de termoficare nu avea nicio sursa din care sa poata plati datoria istorica de 3,7 miliarde de lei pe care o are catre Elcen, a declarat, joi, Alexandru Burghiu, administratorul Termoenergetica, intr-o conferinta de profil.
Termoenergetica a preluat, de la 1 decembrie, serviciul de distributie si furnizare a energiei termice in Capitala.
"Termia in Bucuresti este cel mai fierbinte subiect, ca sa spun asa. Constatam cu totii si stim ca este un nivel al serviciilor anormal pentru secolul al XXI-lea, insa, pentru a vedea care sunt metodele de rezolvare a acestui sistem trebuie sa vedem care sunt cauzele. Pana acum s-a mers pe principiul totul e bine pana se intampla ceva. Vorbim de un sistem de 4.000 de kilometri si 1.023 de puncte termice. Mai sunt doar patru CET-uri din cele sase proiectate. De aceea se intampla foarte multe neplaceri in zonele deficitare, cum ar fi sectorul 1, sectorul 2, zonele Colentina si Pantelimon, unde stim cu totii ce se intampla in ultimul timp si in decursul anilor, ca aceasta este o problema a ultimilor 15 ani", a spus Burghiu.
El a aratat ca s-a ajuns la acest nivel al avariilor si al problemelor pentru ca singurul mare proiect a fost in perioada 1995 - 2004, cand s-au inlocuit 110 kilometri de conducta.
Burghiu a adaugat ca nu este elocventa paralela cu sistemul similar din Varsovia, care are putin peste 1.000 de kilometri si a fost modernizat in 15 ani. De fapt, se pot moderniza doar 7,5... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 14:14
Fostul director al RADET Gabriel Dumitrascu (PNL) spune ca apa calda trebuie sa intre in bloc la temperatura de 55 - 60 de grade Celsius, pentru ca - odata ajunsa in calorifere - sa poata asigura in apartamentele bucurestenilor o temperatura de 22 de grade. Dar acest lucru nu se intampla, din cauza conductelor vechi. Iar oamenii pot cere despagubiri.
Gabriel Dumitrascu, fostul director RADET, a explicat, duminica, la Digi24, ca pentru a fi cald in apartamentele bucurestenilor, temperatura apei (care ajunge in calorifere) la intrarea in bloc trebuie sa fie de 55 de grade.
De fapt, de la producator (adica de la CET-urile administrate de ELCEN), apa fierbinte, la temperaturi de peste 90 de grade Celsius, ajunge, prin conducte magistrale, in cele circa 1.000 de puncte termice din oras. Cum magistralele sunt vechi si, in mare parte, neizolate, apa se mai raceste pe drum.
In punctele termice, apa din magistrale trece printr-un schimbator de caldura si incalzeste apa dintr-un circuit secundar (cu care nu se amesteca). Apa din acest circuit secundar se mai raceste putin si pe conductele care duc spre blocuri, tot vechi si sparte, pe alocuri.
Asa ca, una peste alta, apa ajunge prea rece in blocuri pentru a mai asigura confortul termic al bucurestenilor.
"Exista un ordin al ANRE, exista si un contract intre asociatia de proprietari si RADET, un contract de furnizare a energiei termice si acolo exista specificat: nu mai putin de 55 de grade (sa fie apa la intrarea in... mai mult
Duminica, 08 Decembrie 2019, ora 17:25
RADET anunta joi seara o noua avarie la o magistrala de furnizare a agentului termic, dupa ce au crapat azi tevile in zona Aviatiei, Apusului si Colentina-Fundeni.
Un comunicat al regiei falimentare informeaza ca "in jurul orei 17:00, a avut loc o avarie la Magistrala de termoficare Grozavesti - Grivita".
RADET precizeaza ca va "reveni cu date suplimentare dupa efectuarea manevrelor de inchidere a apei si izolare a zonei afectate.
Echipele RADET sunt la fata locului pentru operatiunea de evacuare a apei din galerie, urmand ventilarea, inlocuirea tronsonul afectat si ulterior repunerea in functiune.
Termenul estimat de remediere este de 12-14 ore".
RADET nu specifica exact cate imobile sunt afectate de aceasta noua avarie, care lasa bucurestenii in frig si fara posibilitatea unui dus decent.
Aceasta noua informare a RADET vine dupa cea de dimineata, cand am aflat ca trei spitale din Bucuresti nu au apa calda si caldura, plus cateva sute de blocuri din zona Fundeni-Colentina, la fel si cartierul Aviatiei si zona Apusului din Militari.
Citeste si Trei spitale din Bucuresti nu au apa calda si caldura. Ministerul Sanatatii si RADET, declaratii contradictorii
UPDATE Avand in vedere evenimentele din ultimele zile, RADET anunta ca vineri, la ora 10:00, este convocat un "comandament privind modul de gestionare si masurile ce urmeaza a fi implementate in perioada imediat urmatoare pentru asigurarea furnizarii agentului termic in Capitala".
La eveniment vor... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 20:10
Politistii au aplicat, luni, o amenda in valoare de 3.045 de lei, dupa accidentul cu cele doua masini care au cazut intr-o groapa, parte a lucrarilor RADET, pentru ca acordul pentru restrictii rutiere era expirat.
Potrivit Brigazii Rutiere, dupa accidentul care a avut loc pe Aleea Compozitorilor, a fost aplicata o amenda in valoare de 3.045 de lei pentru RADET, deoarece s-au creat restrictii avand acordul expirat din data de 20 noiembrie.
"In urma verificarilor efectuate, a fost intocmit proces verbal de aplicare a sanctiunii contraventionale in valoare de 3.045 lei pentru crearea de restrictii in partea carosabila pe Aleea Compozitorilor, avand acordul Brigazii Rutiere din data de 20.11.2019 expirat (valabil 48 de ore)", a transmis, luni, Brigada Rutiera.
Duminica seara, in jurul orei 21.30, doua masini care circulau pe Aleea Compozitorilor dinspre Bulevardul 1 Mai, in momentul in care au ajuns in dreptul imobilului cu nr. 13, au cazut intr-un sant sapat in carosabil, parte a unei lucrari de termoficare RADET, a anuntat Brigada Rutiera.
Unul dintre soferi a fost ranit usor.
Alexandru Burghiu, seful Termoenergetica (societate care preia activitatea RADET) a declarat, pentru Mediafax, ca doi indivizi, care au iesit initial dintr-un bar, ar fi aruncat cele 9 semnalizatoare in groapa in care au cazut cele doua masini. ...citeste mai departe despre "Amenda de peste 3.000 de lei pentru RADET, dupa ce doua masini au cazut intr-o groapa facuta de companie" pe... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 19:58
Spitalul Marie Curie si Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Dr. Nicolae Robanescu raman din nou fara apa calda, din cauza unor lucrari de modernizare a conductelor de termoficare.
Cele doua unitati sanitare au mai ramas fara apa calda, vreme de 3 zile consecutiv si saptamana trecuta. Nici bine nu si-au revenit din soc bolnavii si cadrele medicale, ca RADET a si anuntat ca va opri din nou, incepand de luni, tot pentru 3 zile, furnizarea de caldura si apa calda in zona.
"In zona Progresul din Sectorul 4, RADET efectueaza o lucrare importanta de refacere a Magistralei CET Progresul, magistrala ce alimenteaza jumatate din Sectorul 4 si care are o vechime de 34 de ani", informeaza RADET.
"Dupa oprirea furnizarii agentului termic de saptamana trecuta, au fost efectuate verificari suplimentare ale magistralei si s-a constatat ca sunt si alte tronsoane afectate. Reprezentantii RADET au informat, inca din data de 15 noiembrie, conducerea Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii MS Curie Bucuresti, de lucrarile ce vor fi efectuate, astfel incat acesta sa poata lua masurile necesare, conform obligatiilor legale ce ii revin.
Pentru a asigura continuitatea serviciului de alimentare cu energie termica, s-a luat decizia de catre RADET de a intrerupe furnizarea de energie termica, incepand de luni, 18 noiembrie 2019, timp de 48 de ore, pentru a inlocui conducta afectata, operatiune absolut necesara pentru ca, in aceasta iarna, sa nu mai existe avarii in zona.
In ceea ce... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 22:32
Cu RADET in faliment, Compania Municipala Energetica SA ar trebui sa preia in administrare sistemul de distributie al agentului termic. Intrebarea este: cu ce oameni si, mai ales, cu ce utilaje va lucra aceasta companie?
Tocmai cand administratia Capitalei parea sa se astepte mai putin, luni, pe 11 noiembrie, instanta a declarat falimentul RADET. Ce inseamna acest lucru?
"Se va reface masa credala, conform ultimelor datorii inregistrate la data deschiderii procedurii de faliment, respectiv 11 noiembrie. Se va face ceea ce trebuie facut: o noua inventariere atat a activului cat si a ceea ce este de recupert, adica sume de recuperat (de incasat - n.red.) de la diverse entitati. Si se va vedea ce se poate plati", a precizat Florian Mateita pentru Ziare.com.
RADET nu poate vinde cele 1.000 de puncte termice si nici cei 4.000 de kilometri de conducta de termoficare din subteranele orasului, din cauza ca aceastea nu-i apartin. Infrastructura de termoficare este proprietatea PMB si se afla doar in administrarea RADET.
In schimb, ceea ce are RADET in proprietate, printre altele, sunt echipamentele cu care intervine la cele peste 3.500 de avarii anuale si cu care face, in regie proprie, reparatii ale sistemului.
Intrebarea este: ce se va intampla cu acestea? Le va vinde RADET ca sa plateasca sume cat mai consistente catre creditorii sai, dintre care cel mai mare este ELCEN (producatorul de energie termica al Capitalei, detinut de Ministerul Energiei)? Si daca da, cui... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 17:42
Pentru 1,2 milioane de bucuresteni, cei racordati la RADET, intrarea regiei in faliment anunta o iarna cu iz siberian. Deja avariile se tin lant, iar perspectivele sunt dintre cele mai pesimiste.
Potrivit unei analize Frames, fara interventia urgenta a Primariei, ANRE si a Guvernului Orban, se poate ajunge la un blocaj total, cu consecinte economice si sociale extrem de grave. Expertii companiei de consultanta au realizat o radiografie a masurilor urgente pe care autoritatile trebuie sa le ia, dupa falimentul RADET.
Prin constatarea falimentului RADET, nu se pune problema sistarii furnizarii agentului termic pentru Capitala, spun analistii Frames. Din punct de vedere juridic insa, va urma o perioada extrem de incinsa, asta pentru ca legislatia este interpretabila.
Pe de o parte, Ordinul ANRE nr. 122/2013 prevede ca contractul cadru de vanzare-cumparare energie termica inceteaza de la data intrarii in faliment a RADET, insa in Regulamentul pentru acordarea licentelor in domeniul serviciului de alimentare centralizata cu energie termica, exista o prevedere care afirma ca,, in timpul sezonului rece, operatiunile de suspendare ori de retragere a unei licente sunt permise doar cu avizul favorabil al autoritatii administratiei publice locale care are atributii privind asigurarea continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, potrivit legii''.
Potrivit analistilor de la compania de consultanta Frames,,,... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 15:54