Pretul estimat pentru caldura in Bucuresti peste patru ani. Elcen isi plateste datoriile, iese din insolventa si se modernizeaza

Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 17:48
526 citiri
Pretul estimat pentru caldura in Bucuresti peste patru ani. Elcen isi plateste datoriile, iese din insolventa si se modernizeaza
Angajati Elcen FOTO Facebook Elcen

Elcen va iesi din insolventa pana in ianuarie 2021 si va putea sa acceseze fonduri europene pentru a moderniza centralele vechi de peste 50 de ani. Cresterea eficientei termice, obiectivul proiectelor de modernizare, se va traduce printr-o factura mai mica si un grad mai redus de poluare, in 2024.

La finalul lunii noiembrie, Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat ca a gasit solutia procedurala si financiara pentru iesirea Elcen din insolventa si urmeaza ca acest lucru sa se intample pana la finalul lunii decembrie.

Citu a anuntat ca vor fi folosite doua mecanisme pentru finantarea Elcen: articolul 26 din Ordonanta de Urgenta 201/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat si Ordonanta 69/2020, care implica o serie de facilitati propuse de Ministerul Finantelor cu privire la dobanzile, penalitatile si alte accesorii aferente unor obligatii bugetare ale contribuabililor, aici fiind vorba despre swap-ul pentru datoriile restante ale unitatilor administrativ teritoriale.

Datoriile Elcen

Elcen are de incasat datorii de la RADET in valoare totala de 3,9 miliarde de lei. Datoriile inscrise la masa credala, pana la 5 octombrie 2016, se ridica la 3,6 miliarde de lei, iar datoriile curente, acumulate in perioada 5 octombrie 2016 - 30 noiembrie 2019, din cauza falimentului RADET, sunt de 259,2 milioane de lei.

Termoenergetica are pana la ora publicarii acestei stiri opt facturi de platit, in valoare totala de 369 de milioane de lei, acumulate in perioada martie - octombrie 2020.

La ANAF, Elcen avea de plata peste un miliard de lei. Conform Ordonantei de Urgenta 69/2020, care prevede ca daca se plateste datoria principala, se sterg penalitatile si dobanzile, Elcen mai are de platit doar circa 370 de milioane de lei, iar penalitatile de aproape 700 de milioane de lei sunt sterse.

Banii necesari pentru a plati cei 370 de milioane de lei vin prin mecanismul swap, un contract care prevede schimburi de bani, intre ANAF, Elcen si Termoenergetica. Swap-ul rezolva datoriile vechi ale Termoenergetica, din martie pana in septembrie, fiind valabil pana la 30 septembrie.

Primaria s-a angajat sa plateasca subventia la zi si urmeaza sa intre in conturile Elcen subventiile aferente lunilor octombrie si noiembrie, 60-70 de milioane de lei, respectiv circa 90 de milioane de lei. In total, 150 de milioane de lei, subventie nevirata pana acum. Sumele sunt aproximative si vor fi calculate de Primaria Municipiului Bucuresti, in functie de cata e ...citeste mai departe despre "Pretul estimat pentru caldura in Bucuresti peste patru ani. Elcen isi plateste datoriile, iese din insolventa si se modernizeaza" pe Ziare.com

#ELCEN, #insolventa , #Stiri Macroeconomie