Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fost director al RADET: Daca nu se incalzeste suficient caloriferul, bucuresteanul poate cere despagubiri

Fost director al RADET: Daca nu se incalzeste suficient caloriferul, bucuresteanul poate cere despagubiri

Fostul director al RADET Gabriel Dumitrascu (PNL) spune ca apa calda trebuie sa intre in bloc la temperatura de 55 - 60 de grade Celsius, pentru ca - odata ajunsa in calorifere - sa poata asigura in apartamentele bucurestenilor o temperatura de 22 de grade. Dar acest lucru nu se intampla, din cauza conductelor vechi. Iar oamenii pot cere despagubiri.

Gabriel Dumitrascu, fostul director RADET, a explicat, duminica, la Digi24, ca pentru a fi cald in apartamentele bucurestenilor, temperatura apei (care ajunge in calorifere) la intrarea in bloc trebuie sa fie de 55 de grade.

De fapt, de la producator (adica de la CET-urile administrate de ELCEN), apa fierbinte, la temperaturi de peste 90 de grade Celsius, ajunge, prin conducte magistrale, in cele circa 1.000 de puncte termice din oras. Cum magistralele sunt vechi si, in mare parte, neizolate, apa se mai raceste pe drum.

In punctele termice, apa din magistrale trece printr-un schimbator de caldura si incalzeste apa dintr-un circuit secundar (cu care nu se amesteca). Apa din acest circuit secundar se mai raceste putin si pe conductele care duc spre blocuri, tot vechi si sparte, pe alocuri.

Asa ca, una peste alta, apa ajunge prea rece in blocuri pentru a mai asigura confortul termic al bucurestenilor.

"Exista un ordin al ANRE, exista si un contract intre asociatia de proprietari si RADET, un contract de furnizare a energiei termice si acolo exista specificat: nu mai putin de 55 de grade (sa fie apa la intrarea in bloc - n.r.). Intre 55 si 60 de grade. Doar in cazuri extreme, limita ar fi atins 50 de grade pe o perioada scurta", spune Dumitrascu.

Or, fostul director al RADET mai spune ca acum lucrurile nu stau asa, iar temperatura apei la intrarea in bloc este de numai circa 37 de grade. Si, din pacate, peste noapte nu se poate face mare lucru.

"Rezolvarea nu vine de pe azi pe maine. Eu insist pe o solutie chibzuita de rezolvare de vreo 5 ani. Din pacate, nu s-a facut nimic in acest sens. Ea pleaca de la lipsa de capacitate de productie, pentru ca, in fapt, ceea ce constatam in calorifere este ca nu avem suficienta capacitate pentru ca in conditii de frig sa asiguram pe sistemul de transport si distributie o temperatura care sa duca la o constare lejera: 55 de grade apa la intrare in bloc. Deci apa calda, agentul termic care intra in bloc, nu atinge aceasta temperatura. Neatingand aceasta temperatura, transferul termic prin corpurile de incalzit din calorifere nu are cum sa determine o tempera ...citeste mai departe despre "Fost director al RADET: Daca nu se incalzeste suficient caloriferul, bucuresteanul poate cere despagubiri" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1171 ori