Presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, ca el considera ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana nu poate fi sustinut si, in opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind ca sentimentul public contrar e mai important decat datele tehnice.
"Doresc sa fac o declaratie in nume strict personal. Avand in vedere calitatea mea de presedinte al Senatului, de presedinte al PNL, e o declaratie care nu angajeaza strict Senatul si nici PNL. Am un punct de vedere ferm si definitiv conturat in legatura cu proiectul Rosia Montana", a spus Crin Antonescu.
El a adaugat ca va explica de ce si-a conturat un punct de vedere chiar inaintea dezbaterilor din comisiile parlamentare asupra proiectului.
"Cred ca proiectul exploatarii la Rosia Montana nu poate fi sustinut, proiectul fie ar trebui retras (...) Eu cred ca trebuie respins", a precizat Crin Antonescu.
In opinia sa, este foarte important sa existe o sustinere publica, acest lucru fiind mai important decat datele tehnice ale proiectului respectiv. Antonescu a mentionat ca proiectul produce o semnificativa scindare in societatea romaneasca, un numar semnificativ de cetateni neavand incredere ca un asemenea proiect va utiliza resursele acestei natiuni in beneficiul acestei natiuni. mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 12:50
57,4% dintre romani cred ca proiectul Rosia Montana nu este in interesul tarii intrucat resursele Romaniei sunt vandute pe degeaba, releva un sondaj realizat de Public Affairs. 42,6% dintre persoanele intervievate considera ca acest proiect este in interesul Romaniei.
92,8% dintre romani considera ca statul roman, cel care este proprietarul zacamantului de aur, ar trebui sa fie principalul beneficiar al profiturilor proiectului.
86% dintre romani sunt de acord cu ideea organizarii unui referendum privind proiectul de la Rosia Montana, pe tema continuarii sau nu a acestuia.
Desecretizarea contractului dintre Rosia Montana si statul roman este dorita de 96% dintre respondenti, doar 4% considera ca acest contract ar trebui sa ramana confidential.
74% dintre romani considera ca presedintele suspendat, Traian Basescu, nu a procedat in interes national, atunci cand s-a declarat in favoarea proiectului, in timp ce 26% considera ca Basescu a actionat pentru interesul national.
Romanii nu sunt de acord cu folosirea cianurilor in minerit. 85% dintre respondenti sunt impotriva acestei tehnologii, in timp ce doar 15% doresc exploatarea cu cianuri, la Rosia Montana.
Sondajul a fost realizat de Public Affairs, pe un esantion de 1.273 de persoane, in perioada 24 - 26 iulie. mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 17:06
Proiectul Rosia Montana va fi reanalizat impreuna cu organizatiile neguvernamentale din domeniu si pana nu vom avea aceasta analiza, nu va fi luata nicio decizie, a declarat, luni, ministrul Mediului, Rovana Plumb.
"Vom avea o intalnire cu organizatiile neguvernamentale din domeniu. Ne dorim un dialog deschis si transparent. Vrem sa stim pozitia lor si sa putem continua analiza", a spus Rovana Plumb.
Ministrul a precizat ca in cazul acestui proiect nu va fi luata nicio decizie inainte ca acesta sa fie reanalizat.
Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist si proiectul Rosia Montana, declara premierul Victor Ponta intr-un interviu acordat Bloomberg in 8 iunie.
Ponta declara ca pozitia Guvernului privind proiectul minier a ramas neschimbata.
Compania trebuie sa respecte cele mai inalte standarde si garantii de mediu, sa ofere statului o participatie mai mare la proiect si sa renunte la activitati de lobby politic inainte de a putea continua dezvoltarea proiectului, a spus premierul.
Fostul ministru al Mediului Korodi Attila declara ca analiza juridica ceruta in legatura cu intreruperea sau continuarea evaluarii proiectului de la Rosia Montana dupa anularea planurilor de urbanism ale localitatii recomanda Comisiei de Analiza Tehnica sa ceara investitorului un nou certificat de urbanism, facut in baza unui PUZ valabil.
Juristii consultati de Ministerul Mediului au aratat ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal... mai mult
Luni, 18 Iunie 2012, ora 17:39
Proiectul extragerii aurului de la Rosia Montana, initiat de Frank Timis, este "super rentabil" si va incepe abia atunci cand se va stabili cine trebuie sa fie beneficiarul castigurilor, a declarat marti omul de afaceri Ovidiu Tender.
Proiectul extragerii aurului de la Rosia Montana, initiat de Frank Timis, este "super rentabil" si va incepe abia atunci cand se va stabili cine trebuie sa fie beneficiarul castigurilor, a declarat marti omul de afaceri Ovidiu Tender.
Gabriel Resources, care detine 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, a fost fondata in 1997, cu ajutorul omului de afaceri de origine romana Frank Timis, care s-a retras in 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri.
Directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat saptamana trecuta ca proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preturile actuale ale aurului si argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat in 2007.
Tender a adaugat ca este unul dintre beneficiarii crizei mondiale, care l-a trezit la realitate "dupa o stare indelungata de latenta".
"A trebuit sa caut solutii, sa ma gandesc la viitor. Am gasit o alternativa (...), am avut inspiratie, si anume continentul african. Aveam un exemplu anterior, pe cunoscutul australian Frank Timis, nasul familiei mele, care a reusit in Africa. In 2010 am ajuns in Africa. Am reusit sa ma lamuresc rapid asupra potentialului. In iunie 2010 am si stabilit primul sediu... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 16:02
Proiectul Rosia Montana ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preturile actuale ale aurului si argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat in 2007, a declarat directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry.
Studiul din 2007 a luat in calcul un pret de 900 de dolari pe uncia de aur, a spus Henry, intr-un interviu pentru Reuters.
Zacamantul de aur de la Rosia Montana este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Aria a fost concesionata in vederea exploatarii catre compania RMGC, controlata de firma canadiana Gabriel Resources. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.
Seful Gabriel Resources se asteapta la costuri operationale si de capital mai ridicate pentru proiectul minier, ca urmare a preturilor actuale, ratelor redeventelor si costurilor utilajelor.
Costurile de capital ar putea urca de la estimarea anterioara de 876 milioane de dolari la 1,5 miliarde de dolari, in timp ce costurile operationale s-ar putea situa la 350-450 de dolari pe uncie, comparativ cu asteptarile anterioare de 270-340 de dolari pe uncie.
Proiectul Rosia Montana are nevoie de stabilitate politica, spun oficialii Gabriel Resources
Directorul Gabriel Resources a declarat, in interviul pentru Reuters, ca isi doreste ca viitorul Cabinet de la Bucuresti sa aiba mai intai discutii cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) inainte de a face declaratii publice... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 17:04
Ministerul Mediului asteapta rezultatele unui audit judiciar privind eventuala oprire a analizei proiectului minier de la Rosia Montana in urma deciziei definitive a Curtii de Apel Alba Iulia prin care planurile de urbanism pe care se bazeaza documentatia proiectului au fost declarate nule.
Auditul a fost cerut de ministrul demis al Mediului, Korodi Attila, la cateva zile dupa instalarea sa in functie.
"Am cerut acest audit, aceasta analiza, insa rezultatele ei inca nu ne-au parvenit. Asteptam ca ele sa soseasca in urmatoarele zile", a declarat, miercuri dimineata, pentru MEDIAFAX, ministrul demis Korodi.
Auditul judiciar pentru proiectul minier este efectuat de firma de avocatura cu care Ministerul colaboreaza
Ministrul demis al Mediului a mai spus ca a cerut verificarea eventualelor consecinte ale deciziei judecatoresti asupra procesului de evaluare a proiectului aceleiasi firme de avocatura cu care Ministerul a colaborat in ultimii ani.
"Inca de cand am preluat mandatul am fost intrebat daca decizia judecatoreasca de la Alba Iulia impune oprirea proiectului minier. O asemenea decizie nu poate fi luata fara consultarea specialistilor juristi, astfel ca am cerut atat Directiei juridice din minister cat si, prin intermediul acesteia, casei de avocatura cu care ministerul lucreaza de mai multi ani, sa imi spuna ce trebuie facut din punct de vedere juridic in situatia generata de respectiva decizie judecatoreasca defintiva", a declarat, miercuri dimineata,... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 14:59
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat joi ca, pe durata cat va detine interimatul la ministerul Mediului, nu se pune problema sa aprobe avizul de mediu pentru proiectul Rosia Montana sau pentru explorarea gazelor de sist.
"Ca sa risipim orice interpretare a lucrurilor, in ceea ce priveste acordul petrolier cu Chevron nu exista la acest moment nicio necesitate pentru un aviz de mediu.
In al doilea rand, nu cred ca se pune acum in discutie proiectul Rosia Montana", a raspuns premierul Ungureanu, intrebat daca are in vedere sa aprobe avize pentru cele doua proiecte, din postura de ministru interimar al Mediului. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 19:12
Ministerul Mediului si Padurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana doar in cazul in care exista certitudinea ca investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul, pentru a nu fi afectat mediul.
Declaratia a fost facuta sambata, intr-un comunicat de presa, emis ca reactie la protestul impotriva proiectului minier, organizat in Capitala.
Ministerul Mediului si Padurilor gestioneaza componenta legata de procedura de evaluare a impactului asupra mediului, partea economica a proiectului Rosia Montana fiind de competenta Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
"In ceea ce priveste componenta de mediu a acestui proiect, la acest moment, proiectul Rosia Montana este in plin proces de evaluare a impactului asupra mediului. Subliniem ca Ministerul Mediului si Padurilor va propune Guvernului aprobarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Rosia Montana doar in cazul in care exista certitudinea ca investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul, pentru a nu fi afectat mediul", precizeaza comunicatul Ministerului Mediului.
Potrivit MMP, evaluarea acestui proiect este realizata de o Comisie de Analiza Tehnica (CAT) formata din reprezentanti ai Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Administratiei si Internelor - Inspectoratul General pentru Situatii de... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 17:15
Membrii Colectivului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana se vor reuni la inceputul lunii septembrie, cand ar putea fi reluat procesul de avizare, a declarat, joi, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, citat de NewsIn."Documentatia proiectului le-a fost trimisa membrilor CAT. Va avea loc, la inceputul lunii septembrie, o sedinta cu membrii CAT, care isi vor spune punctul de vedere si atunci vom relua probabil procesul, cu tot ce inseamna acesta.
Numai in septembrie voi putea spune care sunt pasii urmatori", a spus Borbely.
In acelasi context, intrebat daca numirea ca secretar de stat la Ministerul Mediului a lui Marin Anton, fost ocupant al aceleiasi functii in Ministerul Transporturilor, va insemna o presiune asupra ministerului pentru a aviza proiectul Rosia Montana, Laszlo Borbely a fost transant.
"Stiti cine este ministru la acest minister? Il cheama Borbely Laszlo. Bun. No comment. Ministrul conduce ministerul", a spus Borbely.
Ministrul Mediului afirmase anterior, cu ocazia unei vizite la Rosia Montana, ca nu se va impotrivi proiectului de exploatare miniera propus in zona si il va propune guvernului daca se va dovedi sigur pentru mediu si "nu va pagubi pe nimeni".
La inceputul lunii mai, Parlamentul European (PE) a votat in favoarea unei solicitari privind interzicerea mineritului pe baza de cianuri. Parlamentul invita astfel Comisia Europeana "sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de... mai mult
Joi, 15 Iulie 2010, ora 17:58