Fost presedinte al CCR, despre legile Justitiei: E urat ca nu vor sa consulte Comisia de la Venetia. Probabil se gandesc ca opinia va fi nefavorabila

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:30
959 citiri
Fost presedinte al CCR, despre legile Justitiei: E urat ca nu vor sa consulte Comisia de la Venetia. Probabil se gandesc ca opinia va fi nefavorabila
Foto: Arhiva Hepta

Ar fi bine ca Parlamentul Romaniei sa consulte Comisia de la Venetia in privinta legilor Justitiei si sa tina cont de opinia ei, spune Augustin Zegrean, fost parlamentar si presedinte al Curtii Constitutionale, recunoscand insa ca ar "suna rau" daca opinia expertilor europeni ar fi una nefavorabila, acesta fiind probabil si motivul pentru care Parlamentul a abandonat ideea.

Augustin Zegrean este de parere ca modificarea legilor Justitiei in comisia speciala condusa de Florin Iordache (foto dreapta), constituita si din senatori, si din deputati, nu ar fi neconstitutionala, raul fiind in alta parte.

"In mod normal trebuia ca fiecare comisie juridica de la ambele camere sa rezolve problema, dar pentru ca s-a mers pe o ideee de propunere legislativa formulata de parlamentari, nu este nimic rau sa se faca intr-o comisie speciala. Au mai fost situatii, de exemplu legea Fondului Funciar, pe vremuri, a fost facuta tot asa de o comisie mixta si s-a intocmit un singur raport, cu care au fost sesizate cele doua camere (si in 2013 a existat o comisie comuna pentru Rosia Montana, n.red.).

Precedentul exista, regulamentele nu interzic, se pot face si comisii mixte pe diverse domenii, acest lucru e posibil, se practica.

Dar nu asta e rau aici, rau este ca cei care au facut proiectul nu si l-au asumat si nu s-au dus cu el mai departe. De ce ascund ei lucrurile, ca lumea oricum stie ca este un proiect venit de la Guvern? De ce l-au preluat ei sa il prelucreze nu stiu, probabil ca nu au fost de acord cu ce a venit de la Guvern, iar cei de la Guvern s-au suparat", ne-a declarat miercuri dimineata Augustin Zegrean, inainte ca CCR sa anunte decizia pe sesizarile facute de Opozitie cu privire la constituirea comisiei speciale conduse de Florin Iordache.

Citeste mai multe despre: Unda verde de la CCR pentru Comisia Iordache.

"Articolele trebuie dezbatute in plen, asta inseamna parlamentarism"

Intrebat despre modificarea neasteptata a Regulamentului Camerei Deputatilor prin care amendamentele nu se mai dezbat in plen (votata miercuri si publicata rapid in Monitorul Oficial), Augustin Zegrean a spus ca acest lucru este contrar spiritului Constitutiei.

"Dar povestea e veche. Am fost in primul Parlament, senator, in 1990. Chiar am scris regulamentul sedintelor comune, cam dupa acelasi regulament functioneaza ele si acum. Cand am revenit in Parlament in 2004 in Camera Deputatilor, am fost uimit de faptul ca nu se mai dezbate in plen nimic. Doar citesc raportul ...citeste mai departe despre "Fost presedinte al CCR, despre legile Justitiei: E urat ca nu vor sa consulte Comisia de la Venetia. Probabil se gandesc ca opinia va fi nefavorabila" pe Ziare.com

#legile Justitiei Comisia Venetia, #modificare regulament Camera Deputatilor , #Stiri Guvern