USR: Riscam sa platim 4 miliarde de dolari in dosarul Rosia Montana

Luni, 21 August 2017, ora 22:28
1382 citiri
USR: Riscam sa platim 4 miliarde de dolari in dosarul Rosia Montana
Foto: Rosia Montana Gold Corporation

Senatorul USR Mihai Gotiu sustine, intr-o interpelare adresata premierului Mihai Tudose, ca Romania poate plati 4 miliarde dolari despagubiri, daca nu isi apara corect sansele in dosarul Rosia Montana.

"Putem pierde litigiul in care Gabriel Resources solicita despagubiri de peste 4 miliarde de dolari, pentru ca n-am fost de acord sa aruncam in aer Rosia Montana, doar daca statul roman nu isi apara corect sansele, pentru a acoperi astfel uriasa mizerie din cel mai mare caz de coruptie din Romania contemporana, daca ne raportam la durata lui in timp, sumele vehiculate si numarul impresionant de politicieni, de la nivel local si pana la nivel central, implicati", arata senatorul Mihai Gotiu, intr-o interpelare adresata premierului.

Potrivit unui comunicat al USR, interpelarea a fost facuta in contextul in care, conform unor surse din cadrul Executivului, firma de avocatura care reprezinta Romania in disputa cu compania canadiana i-ar fi trimis o scrisoare premierului in care i-ar sugera sa se retraga din arbitraj si sa avizeze proiectul minier de la Rosia Montana.

In interpelare, vicepresedintele Senatului ii solicita lui Mihai Tudose sa confirme sau sa infirme existenta scrisorii si sa prezinte principiile pe care se fundamenteaza apararea statului roman.

De asemenea, senatorul USR l-a interpelat pe premier in privinta masurilor pe care Guvernul le-a initiat si le sustine pentru dezvoltarea agriculturii (indeosebi cresterea animalelor), turismului si industriilor sustenabile in zona Muntilor Apuseni, legat de promovarea dosarului inscris in Lista tentativa UNESCO, dar si cu privire la proiectul de modificare a Legii Minelor.

Mihai Gotiu sustine ca Romania poate pierde litigiul cu Gabriel Resources doar in cazul scandalos in care se doreste acoperirea modului in care s-au cheltuit sute de milioane de dolari in Afacerea Rosia Montana.

"Cea mai mare parte a sumei de peste 700 de milioane de dolari, pe care Gabriel pretinde ca a investit-o in proiect,

a fost directionata catre anumiti politicieni de la nivel local pana la nivel central prin diferite metode (sponsorizari, suportarea unor excursii zise 'de documentare' in numeroase tari, contracte cu firme ale politicienilor si rudelor lor); a fost pompata in agentii de publicitate, PR si lobby care, in paralel, deserveau partide si politicieni la cel mai inalt nivel guvernamental si prezidential;a alimentat bugetele de publicitate ale institutiilor de presa si a numerosi jurnalisti si lideri de ...citeste mai departe despre "USR: Riscam sa platim 4 miliarde de dolari in dosarul Rosia Montana" pe Ziare.com

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#Rosia Montana proces Romania Gotiu , #Stiri Finantare