Blestemul aurului de la Rosia Montana. Sansele canadienilor scad cu fiecare batalie pierduta

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:21
2915 citiri
Blestemul aurului de la Rosia Montana. Sansele canadienilor scad cu fiecare batalie pierduta

Daca in ultimii 17 ani, cei de la Gold Corportation au stiut sa-si paveze drumul cu aur spre Rosia Montana, ultimele luni au aruncat sansele proiectului minier intr-o zodie a ghinioanelor. In ciuda bugetelor de milioane de euro alocate pentru promovarea exploatarii, amplele manifestatii de strada din septembrie au aruncat RMGC intr-un con al antipatiei. Compania a intrat sub lupa opiniei publice si a procurorilor, iar esecul proiectului guvernamental dedicat companiei a fost dublat, luni, de respingerea modificarilor pentru Legea minelor.

O noua batalie a companiei RMGC pentru proiectul de la Rosia Montana a fost pierduta, luni, dupa ce senatorii au votat "la mustata" impotriva proiectului de modificare a Legii minelor.

Dupa trei incercari, actul normativ a fost respins la o diferenta de doar doua voturi. Doi senatori au reclamat faptul ca n-au putut vota din cauza unei defectiuni tehnice, insa alti parlamentari i-au acuzat ca, de fapt, ar fi intarziat la sedinta.

Tot luni, un jurnalist de la pesurse.ro sustine ca l-a zarit pe direcrorul RMGC, Dragos Tanase, la Parlament: "Am fost sa ma vad cu un prieten", ar fi justificat reprezentantul canadienilor.

Razboiul pentru aurul de la Rosia Montana nu este inca pierdut. Proiectul de modificare a Legii minelor va merge mai departe la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.

Legea minelor, aceeasi Marie cu alta palarie

Proiectul de ordonanta de urgenta privind exploatarea de la Rosia Montana a fost analizat si respins de o comisie speciala a Parlamentului, insa membrii acestei comisii au organizat amendamentele aduse intr-un nou proiect pentru modificarea Legii minelor adoptata in 2003. Declarativ, noul act normativ, respins luni la Senat, isi propune sa ofere un cadru general in privinta exploatarilor miniere, insa in esenta, reprezinta doar o cosmetizare a proiectului guvernamental dedicat companiei RMGC.

In noul text se vorbeste despre "proiecte miniere auro-argentifere de interes public deosebit prin care se inteleg acele proiecte miniere prin care se extrag anual cel putin 5 tone de aur". In Romania exista doar doua licente de exploatare a aurului si argintului, la Rosia Montana si la Certej. Doar la Rosia Montana se extrag peste 5 tone, in timp ce la Certej, potrivit estimarilor, doar 4 tone de aur anual.

O alta modificare instituie obligatia companiei de a obtine o noua licenta de exploatare doar in cazul in care "in cantitatile de minereu contin elemente chimice, altele decat aur si argint si se justifica exploatarea acestora pentru scopuri comerciale".

Analizele realizate de ANRM nu indica astfel de elemente care sa merite sa fie exploatate, deci compania miniera nu ar mai avea nevoie de inca o licenta. Desi, fostul director al Institutului Geologic Roman, Stefan Marincea, sustine ca la Rosia Montana exista teluriu si stibiu, in cazul unei decizii, va fi luat in considerare doar raportul ANRM.

Proiectul este intens sustinut de canadieni. Gabriel Resources a anuntat, la finalul lunii trecute, ca va face schimbari radicale in legatura cu proiectul minier de la Rosia Montana, daca Romania nu va oferi o noua lege a minelor, deoarece actionarii "incep sa isi piarda rabdarea".

"Trebuie sa vedem ca noua lege a minelor, despre care s-a vorbit atat, va fi dezbatuta in Parlament. Nu avem nevoie de doi pasi inainte si de unul inapoi in urmatoarele sase, noua sau 12 luni. Trebuie sa vedem ca Romania vrea sa mearga inainte cu mineritul modern", a spus Jonathan Henry, directorul executiv al Gabriel Resources.

Procurorii devin din ce in ce mai "atrasi" de proiect

Raportul Comisiei speciale a Parlamentului pentru proiectul guvernamental privind exploatarea de la Rosia Montana a fost trimis si la Parchetul General, pentru a fi analizat de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica, iar mai nou, compania RMGC ete anchetata penal, potrivit unui extras emis de Registrul Comertului si obtinut de RISE Project. Totusi, documentul nu precizeaza motivul oficial al investigatiei judiciare.

Totusi, jurnalistii de la RISE Project arata ca problemele canadienilor au inceput cand procurorii prahoveni au descoperit ca RMGC a efectuat plati catre o firma implicata in reteaua "Pavaleanu". In acest dosar a fost arestat consilierul de la Secretariatul General al Guvernului, Marcel Pavaleanu si sunt cercetati, impreuna cu alti interlopi prahoveni, fiica presedintelui Consiliului Judetean Prahova.

Directorul RMGC nu a dorit sa comenteze informatiile prezentate de Registrul Comertului, iar casa de avocatura a companiei a precizat ca nu a fost informata in legatura cu vreo urmarire penala.

#exploatare Rosia Montana, #aur rosia montana, #proiect rosia montana, #Rosia Montana Parlament , #Gabriel Resources