Aproximativ 300 de persoane au protestat la Cluj si Alba fata de proiectul de la Rosia Montana

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 08:42
1357 citiri
Aproximativ 300 de persoane au protestat la Cluj si Alba fata de proiectul de la Rosia Montana
Rosia Montana

Aproximativ 300 de persoane au protestat, duminica seara, la Cluj-Napoca si la Campeni (Alba) fata de proiectul minier de la Rosia Montana, facand apel ca oamenii sa mearga de 1 Decembrie la Alba Iulia sau la Bucuresti pentru a protesta.

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat, duminica seara, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand steaguri cu mesajul "Salvati Rosia Montana" si bannere cu sloganuri precum "Iubesc Rosia Montana", "Vrem dezvoltare durabila la Rosia Montana". Ei au scandat "Romania suntem noi", "Nu cedam, nu capitulam", "Jos Guvernul", "Uniti salvam Rosia Montana".

Ziua Nationala, prilej de proteste la Alba Iulia sau Bucuresti

Cornel Valcu, unul dintre protestatari, a spus ca face apel la cat mai multi clujeni sa participe la manifestarile de 1 Decembrie de la Alba Iulia sau Bucuresti si sa duca acolo steagurile si bannerele folosite la proteste.

"Vrem ca acest 1 Decembrie sa fie unul special. Cei care nu pot ajunge la Alba Iulia sau Bucuresti sa participe la manifestarile de Ziua Nationala de la Cluj-Napoca si sa aiba asupra lor steagurile si bannerele de protestele fata de proiectul de la Rosia Montana", a spus Valcu.

Dupa aproximativ o ora, protestatarii, al caror numar a scazut la cateva zeci, au pornit intr-un mars prin centrul municipiului Cluj-Napoca, pe partea pietonala a Bulevardului Eroilor pana la Prefectura Cluj, dupa care s-au intors pe trotuarul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 inapoi in Piata Unirii.

La Cluj-Napoca, aceasta fost cea de-a 13-a saptamana in care au avut loc proteste fata de proiectul minier de la Rosia Montana. La primele mitinguri si marsuri au participat cateva mii de persoane, dupa care numarul participantilor a scazut treptat, ajungand la cateva sute.

Si la Campeni peste 200 de persoane au participat, duminica, la un miting si la un mars de protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana, protestatarii solicitand respingerea acestui proiect si interzicerea mineritului pe baza de cianuri.

Cei peste 200 de oameni, atat localnici din Campeni, cat si din alte localitati din zona Muntilor Apuseni s-au adunat in centrului orasului, iar apoi au pornit intr-un mars pe strazi scandand lozinci precum "Uniti salvam Muntii Apuseni", "Motii nu vor cianura" sau "Salvati Rosia Montana! Salvati Muntii Apuseni!".

Protestatarii au purtat steaguri tricolore, pancarte cu mesaje impotriva proiectului minier, dar si afise cu portretele lui Avram Iancu si Horea.

Protestul a durat aproape doua ore, perioada in care protestatarii au strabatut in mars mai multe strazi din orasul Campeni.

Din 1 septembrie, in Capitala si in mai multe orase din tara au avut loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Proiectul de la Rosia Montana a fost respins de Senat

Comisia parlamentara speciala a respins, in 11 noiembrie, proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana adoptat de Guvern. Si Senatul a respins, marti, proiectul de lege in forma transmisa de Guvern. Comisia speciala afirma, in raportul la acest proiect, ca sunt posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul exploatarii.

Raportul comisiei parlamentare care a analizat si respins proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana va fi analizat de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului General, declarau, marti, pentru Mediafax, repezentanti ai institutiei.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu a declarat, marti, in cadrul dezbaterilor privind Rosia Montana, ca toti cei implicati si care au dat semnaturi in mod abuziv si ilegal in cazul acestui proiect nu vor avea sarbatori linistite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste Rosia Montana, #proiect minier , #Stiri Rosia Montana