Plafonarea administrativa a preturilor energetice prin OUG 114/2018 a contribuit la scaderea cu circa 24% a profitului net cumulat al celor mai mari producatori de electricitate si gaze naturale, in 2019 fata de 2018, pana la 3,7 miliarde de lei (inclusiv cota de profit din aceasta activitate a OMV Petrom, SNP).
Toate cele mai mai mari sapte companii energetice romanesti (inclusiv distribuitorul Electrica, unde statul are 49% din actiuni) au obtinut un profit net total de peste 8,6 miliarde de lei, mai mic cu peste 600 de milioane de lei in 2019 fata de 2018, potrivit rapoartelor trimise la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Fara pofitul Hidroelectrica, estimat la peste 1,7 miliarde de lei de Curs de Guvernare, totalul rezultatelor nete ale companiilor energetice a scazut cu 6%, pana la 6,26 de miliarde de lei.
Scaderea profitului total s-a realizat in ciuda eforturilor companiilor de a profita de importurile mai ieftine fata de preturile de pe piata autohtona ramasa libera dupa OUG 114.
Astfel, se remarca scaderea de profit de peste 29% a Transgaz (TGN), operatorul monopolului de transport prin magistralele nationale de gaze naturale, dar si cea de 11% a profitului net total al OMV Petrom (SNP). Scaderi de profit sunt previzibile si la Hidroelectrica (-12%) si Electrica (-6%).
Suferintele si solutiile pietei
Rapoartele cu rezultatele preliminare pe 2019 contin informatii privind efectele OUG 114, ca si unele referitoare la felul in care companiile... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 12:11
Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta avand ca rol principal "asanarea sistemului energetic romanesc", a declarat Florin Radu Ciocanelea, consilier al prim-ministrului Viorica Dancila.
El a explicat, joi, la Palatul Victoria, in cadrul unei conferinte de presa, ca prin ordonanta de urgenta aprobata de Guvern "se creeaza cadrul general care va permite Ministerului de Finante, prin ANAF, sa extraga din sistemul energetic toate activele eficiente (...) si a le da ulterior in concesiune printr-o procedura care va fi stabilita".
"Actul aprobat astazi de Guvernul Romaniei are rolul de a asana sistemul energetic romanesc, respectiv de a separa partea eficienta de partea care pana acum nu a produs decat gauri si datorii in sistem, de a imbunatati si de a creste eficienta sistemului. In esenta, prin darea in plata, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate si constituite in niste entitati care vor putea functiona strict pe termenii de eficienta, fara a mai crea datorii in sistemul energetic. Acest lucru le va permite si obtinerea de fonduri in diferite modalitati, fie fonduri europene, fie imprumuturi directe care sa le permita modernizarea si eficientizarea", a afirmat Ciocanelea.
Consilierul premierului a explicat ca "toate aceste eficientizari, toate aceste modernizari se fac si se vor face numai in strict dialog (...) cu Comisia Europeana, toate avand si avizul Consiliului Concurentei".
Intrebat care este procedura care va fi urmata,... mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 16:47
Cea mai mare companie daneza din sectorul energetic, DONG Energy, va renunta complet la extractia de petrol si gaze, pentru a se concentra exclusiv asupra energiei eoliene.
Danezii au apelat luna trecuta la analistii JP Morgan pentru o estimare a pretului activelor detinute in prezent in campurile de extractie, pe care vor sa le vanda, anunta CNBC.
"Vrem sa facem o afacere corecta din care sa aiba de castigat si actionarii si sa beneficieze pe termen lung si investitorii interesati de preluarea operatiunilor. Suntem in faza incipienta de prospectare a pietei, dar credem ca exista interes pentru active de acest fel", a precizat directorul general Henrik Poulsen.
Decizia luata de danezi nu este singulara in Europa, E.ON si RWE trecand treptat la cesionarea operatiunilor din sectorul petrol si gaze, pentru a pastra o structura cat mai simpla si a face economie.
DONG Energy a mizat cel mai mult pe dezvoltarea capacitatilor de producere a energiei din surse regenerabile, in prezent fiind cel mai mare operator din lume in acest sector.
Din luna iunie, compania este listata si pe bursa din Copenhaga, mizand pe interesul investitorilor pentru afacerile cu energie verde.
Analistii Sydbank considera ca valoarea activelor din sectorul petrol si gaze ar putea ajunge la 2,1 miliarde de dolari (14 miliarde coroane daneze), dar pretul tranzactiei ar putea fi influentat de alte operatiuni din Marea Nordului puse la vazare, ca si de costurile mari de exploatare date de... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 17:41
Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania sustin masura guvernului de a impozita profiturile exceptionale obtinute de companiile din sectorul energetic si propun ca banii incasati sa intre intr-un fond strategic de dezvoltare care sa finanteze proiecte de crestere a eficientei energetice.
Aceasta este una dintre masurile propuse constant de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) in ultimii ani. Aplicarea ei in tari membre ale UE a aratat ca prin transferarea unui monopol de stat catre un monopol privat, companiile din sectorul energetic au inregistrat profituri pe fondul cresterii preturilor fara sa investeasca in domeniul combustibililor sau al energiei, sustin reprezentantii AOAR.
Asociatia propune ca veniturile rezultate din aceasta taxare sa constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care sa fie stimulate proiectele de crestere a eficientei energetice.
Oficialii AOAR sustin taxarea exceptionala a veniturilor copaniilor care activeaza in domeniul gazelor naturale, in contextul in care Fondul Monetar International impune Romaniei cresterea pretului de furnizare a acestei resurse energetice.
La nivelul UE, tari precum Germania, Austria sau Italia nu au acceptat trecerea la un pret unic de livrare a gazelor naturale importate din Rusia (demers important in sensul consolidarii pietei energetice unice europene), protejandu-se aranjamentele preferentiale ale acestor state cu Rusia.
Profitul companiei germane E.On si-a triplat... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 15:15
Producatorul rus de gaze naturale Gazprom a depasit anul trecut Exxon Mobil si a devenit compania cu cel mai mare profit din lume, de 44,46 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.
Exxon Mobil a fost cea mai profitabila companie in 2010. Anul trecut, producatorul american de petrol a avut un profit de 41,6 miliarde de dolari, scrie RIA Novosti.
Pe pozitia a treia s-a situat Industrial and Commercial Bank of China, cu 32,2 miliarde de dolari.
Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat reporterilor, la sfarsitul lunii iunie, ca gigantul energetic este pentru al doilea an consecutiv lider la nivel mondial in privinta veniturilor, iar in privinta productiei de petrol si gaze se afla pe locul al doilea.
Potrivit unui clasament Forbes al celor mai mari 25 de companii de petrol si gaze din lume in acesta an, Gazprom este devansata doar de Aramco, din Arabia Saudita.
Potrivit raportului financiar al Gazprom, profitul a crescut anul trecut cu 35%, la 1.307 miliarde de ruble (44,6 miliarde de dolari). Productia de gaze naturale a urcat cu 0,9%, la 513,2 miliarde de metri cubi. Exporturile catre Europa au avansat abnul trecut cu 8,2%, la 150 miliarde de metri cubi. mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 19:44
Exxon Mobil, una dintre cele mai profitabile corporatii din lume, sustine ca a platit peste 45% din venituri in taxe, desi cifrele raportate de acestia sunt criticate de specialisti care sustin ca exagereaza.
De altfel, si in Romania, Petrom este principalul contributor la bugetul statului.
Insa in SUA, problema taxarii companiilor energetice a devenit deja un joc politic, pe masura ce presedintele Obama anunta ca vrea sa taie din beneficiile acestora, referindu-se la scutiri de taxe care insumeaza peste 40 miliarde de dolari. Astfel, Exxon, Chevron si Conoco vor trebui sa scoata mai multi bani din cufere, scrie Reuters.
"Companiile petroliere fac mai multi bani acum decat au facut vreodata. Pe langa banii pe care ii primesc de la consumatori la benzinarie, mai vor si bani de la buget", sustine Obama. La randul lor, companiile din domeniu reclama ca sunt cele mai taxate corporatii.
"Suntem cea mai taxata industie din cate stiu", declara la inceputul lunii martie directorul Chevron, John Watson.
Raspunsul dilemei sta in metoda de calcul, lucru care e din ce in ce mai important pe masura ce atat pretul petrolului, cat si profiturile companiilor petroliere cresc.
Diferentele intre calculele companiei si cele ale criticilor ei, grupul "Cetateni pentru taxare corecta", sta in luarea in faptul ca Exxon ia in calcul si taxele platite statelor straine, dar si impozitul amanat. De altfel, alte variatii tehnice apar la calcularea valorii impozitelor.
In... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 08:32
Solutia iesirii din criza o reprezinta listarea pe bursa si privatizarea companiilor de stat, in opinia fostului prim-ministru Calin Popescu Tariceanu. Acesta spune ca Romania ar trebui sa ia exemplul Cehiei, care si-a privatizat companiile energetice."Noi ne uitam cu jind si eu cu invidie multa cand vad cum o tarisoara cum este Cehia are o companie cum e CEZ-ul, companie energetica, care valoreaza pe bursa 21 de miliarde de euro, asta-i capitalizarea CEZ-ului pe bursa.
Pe bursa din Romania toate companiile romanesti adunate, tot ce e listat pe bursa nu face 21 de miliarde.
De ce acolo se poate si la noi nu? Si la noi sunt companii care daca ar fi listate pe bursa ar intra intr-un alt mecanism, adica ponderea mai mare a capitalului privat va determina restructurarea interna, management mai performant, o alta politica de investitii, care duce compania la crestere si devine un motor economic ", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, la Mamaia, Calin Popescu Tariceanu.
El a dat ca exemplu companiile Hidroelectrica si Romgaz, care ar putea fi listate pe bursa daca Guvernul nu ar fi fost caracterizat de "o lipsa de curaj". "Actualul Guvern se teme ca dracul de tamaie sa faca orice. Marca acestui guvern este inactiunea, lipsa de actiune, lipsa de curaj. Puteau sa inceapa sa listeze pe bursa societati cum sunt Romgaz, Hidroelectrica", a precizat fostul premier.
El sustine ca ar fi buna si ideea privatizarii societatilor de stat care sunt prost gestionate, dand... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 10:39
Cele doua companii nationale energetice care vor fi infiintate de Guvern vor fi obligate sa preia toate obligatiile societatilor preluate, inclusiv creditele interne si externe garantate de stat, si sa instituie ipoteci pe bunurile unitatilor prin care sa garanteze rambursarea imprumuturilor.Companiile vor fi obligate sa incheie cate un protocol si cu Eximbank, pentru creditele cu garantia statului emise de institutia bancara in favoarea societatilor preluate, conform noului proiect de hotarare de guvern privind reorganizarea sectorului energetic, obtinut de MEDIAFAX.
Documentul, semnat si de ministrul Justitiei, stabileste ca societatile din sectorul energetic preluate de catre cele doua companii vor fi obligate sa instiinteze institutiile financiare creditoare despre modificarile survenite in structura organizatorica si statutul juridic, iar cele doua companii sa preia, incepand cu data inmatricularii la Registrului Comertului, toate drepturile si obligatiile decurgand din raporturile acestora cu tertii, inclusiv in litigiile in curs.
Vor fi preluate obligatiile fiscale principale si accesorii datorate si neachitate, decurgand din credite interne si externe garantate de stat sau contractate direct de stat si subimprumutate societatilor reorganizate, cele doua companii nationale fiind obligate sa incheie in acest sens acte juridice cu Ministerul Finantelor si/sau cu institutiile de credit finantatoare.
Cele doua companii vor fi obligate sa instituie garantii asupra... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 13:25
Plenul Senatului a decis ieri respingerea Ordonantei de Urgenta a Guvernului prin care Cabinetul Tariceanu a infiintat Compania Energetica Nationala, presedintele AVAS, Mircea Ursache, argumentand ca si Comisia Europeana revede procedura integrarii pe verticala in sistemul energetic.In cadrul dezbaterilor de la Senat, presedintele AVAS, Mircea Ursache, a explicat motivele pentru care Cabinetul Boc a propus respingerea OUG nr. 128/2008. "Primul ar fi ca, in momentul de fata, si la Comisia Europeana se revede intreaga procedura privind concentrarea in sistemul societatilor integrate pe verticala din sistemul energetic. Al doilea, ca abia in luna ianuarie a acestui an documentatia completa a fost transmisa Consiliului Concurentei si, in acest moment, nu exista un punct de vedere al Consiliului Concurentei privind Compania Nationala Energetica Integrata", a mentionat Ursache.Vicepresedintele Comisiei economice, Dorel Borza, a punctat ca Ordonanta "a fost promovata de vechiul Guvern", iar presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, a subliniat ca "Guvernul a dorit sa uneasca trei din cei mai eficienti producatori de energie electrica ai tarii, din alte scopuri, insa nu a analizat absolut deloc cum va functiona sistemul energetic si de materii prime energetice dupa ce aceasta entitate va fi constituita".Astfel, Camera Deputatilor va dezbate proiectul de lege de respingere a OUG 128, votat "pentru" de 75 de senatori, in timp ce 16 au votat impotriva. Infiintarea CEN ar duce la... mai mult
Marti, 17 Februarie 2009, ora 09:46