Guvernul "extrage" de sute de milioane de euro de la Romgaz. Unde se duc banii

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 13:50
2116 citiri
Guvernul "extrage" de sute de milioane de euro de la Romgaz. Unde se duc banii

Executivul are in plan sa exploateze la maximum in acest an compania Romgaz, considerata a fi una dintre cele mai "sanatoase" si profitabile din portofoliul statului. Astfel, compania ar putea sa verse la buget circa 800 de milioane de euro, din dividende si listarea la bursa.

Ultimul termen anuntat de Ministerul Economiei pentru mult asteptata listare la bursa a companiei Romgaz este luna noiembrie a acestui an. Guvernul vrea sa obtina 600 de milioane de euro din vanzarea a 15% din pachetul de actiuni.

"In noiembrie suntem hotarati sa lansam listarea Romgaz. Lucrurile sunt ceva mai simple, pentru ca pe piata de capital este perceputa ca un foarte bun plasament. Suma de 600 milioane de euro pentru 15% este putin cam mare pentru posibilitatile pietei de capital, de aceea analizam o listare duala, la BVB si alternativa fie la Londra, fie la Varsovia", a declarat joi, intr-o conferinta pe teme energetice, Gabriel Dumitrascu, seful Directiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei.

In momentul de fata, statul detine 85% din actiunile Romgaz, iar Fondul Proprietatea 15%.

Romgaz - perla pentru BVB

Listarea Romgaz a fost amanata de mai multe ori in acest an, desi este foarte asteptata de investitori.

"Romgaz este una dintre cele mai interesante companii din portofoliul statului. Este mare, este profitabila, activeaza intr-un domeniu cu proiectie generoasa, iar prezenta FP in actionariat ofera un plus de siguranta", este de parere Mihai Chisu, broker in cadrul IFB Invest.

Totusi, marele defect al companiei ramane controlul statului, considera brokerul Adrian Manaila:

"Romgaz detine cam jumatate din rezervele de gaze, restul sunt la Petrom, care mai detine si rezervele de titei. Asadar, daca ne uitam la cele doua companii, pretul cerut pe actiunile Romgaz pare scump si asta pentru ca Romgaz este administrata de stat".

Nimeni nu stie exact unde se duc acesti bani

Pe de alta parte, analistul economic Mircea Cosea considera ca Guvernul se grabeste cu vanzarea, presat de viitorul an electoral.

"Eu cred ca nu e momentul potrivit nici acum si nici la anul. Romgaz este una dintre companiile care ar mai putea fi inca exploatata de stat", sustine analistul care invoca o "disperare" la nivelul GUvernului, din cauza calculelor financiare si a privatizarilor care nu au avut succes.

De altfel, statul a mai incasat circa 200 de milioane de euro in acest an, dupa ce Ministerul Economiei a decis sa imparta dividende din profitul Romgaz.

Compania a obtinut un profit de 300 de milioane de euro in 2012, in crestere cu 20% fata de anul precedent. Din acesti bani, circa 200 de milioane de euro au fost incasati de Ministerul Economiei - actionarul majoritar si aprope 40 de milioane de euro de Fondul Proprietatea.

"Nimeni nu stie exact unde se duc acesti bani. Ar trebui inclusi intr-un fond de reconstructie si privatizare, insa cu siguranta vor intra in masa amorfa a bugetulul de stat si din ei se vor plati, cel mai probabil, salarii si pensii. Doar urmeaza un an greu, an electoral", concluzioneaza Mircea Cosea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#listare romgaz, #privatizare romgaz, #dividende Romgaz , #stiri Romgaz