Creditul pentru eficienta energetica de la BERD, solutia IMM-urilor care nu vor sa se incurce cu fonduri UE

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 08:15
3467 citiri
Creditul pentru eficienta energetica de la BERD, solutia IMM-urilor care nu vor sa se incurce cu fonduri UE

Antreprenorii care vor sa-si eficientizeze productivitatea prin economii la energie au alternative la proiectele cu fonduri europene. Companiile pot obtine finantare de la BERD cu granturi de pana la 15% din suma imprumutata.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare deruleaza doua programe de finantare in Romania, dedicate companiilor care vor sa puna in aplicare proiecte de crestere a eficientei energetice si solutii de producere a energiei regenerabile.

Eficienta energetica pentru orice companie

Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica (EEFF) este un program care se deruleaza in perioada 2012-2014, oferind companiilor private de orice dimensiune, imprumuturi de maximum 2,5 milioane de euro, pentru investitii in eficientizare energetica.

Spre deosebire de solutia de finantare prin fonduri europene, sumele acordate prin acest program trebuie rambursate ca orice imprumut bancar. Totusi, la finalul proiectului, beneficiarii primesc un grant (o suma nerambursabila) de 15% din valoarea imprumutului.

Fondurile alocate acestui program au fost de 80 de milioane de euro si se acorda prin intermediul a sase banci: BCR, BRD, CEC Bank, Banca Transilvania, OTP Bank si Raiffeisen Bank. Perioada de rambursare si dobanzile sunt variabile, in functie de politica fiecarei banci in parte.

In schimb, potentialii beneficiari dispun de asistenta tehnica gratuita, asigurata de un Consultant de Proiect din partea Tractebel Engineering si un Consultant de Verificare din partea MBH Spa, desemnati de BERD.

"Pentru administratorul unei intreprinderi, care nu are studii in domeniul energetic, este dificil sa identifice cum se pot micsora costurile la utilitati, in conditiile in care sumele din facturile pentru consum urca vertiginos. Fiecare manager trebuie sa fie constient ca reducand costurile la utilitati isi maximizeaza profitul. Daca sunt costuri mici, o parte mai mare din venituri va ramane ca profit", a explicat Cristinel Constantin, adaugand ca institutia pe care o reprezinta ii invata pe micii intreprinzatori cum sa profite de programele BERD si de fondurile sale.

Pentru toate proiectele eligibile de investitii, cu exceptia proiectelor 'Small Scale', Consultantul de Proiect analizeaza si elaboreaza in functie de proiect auditul energetic, planul de utilizare rationala a energiei sau certificatul de performanta energetica a cladirilor. Pentru proiectele 'Small Scale', Consultantul de Proiect compileaza si actualizeaza periodic Lista echipamentelor de eficienta energetica (LEME) si Lista furnizorilor/ instalatorilor eligibili (LESI), potrivit reprezentantilor BCR.

"Pana in prezent, in cadrul EEFF, 104 companii au beneficiat de

avantajele oferite de program si au implementat proiecte de

eficienta energetica, in valoare totala; de 100 milioane de euro, din care 63,5 milioane de euro finantate prin EEFF. Din totalul de 104 companii, jumatate sunt IMM-uri, iar valoare imprumuturilor este de 16 milioane de euro", au declarat pentru Business24, reprezentantii Tractebel Engineering.

Eficienta energetica si energie regenerabila pentru IMM

Spre deosebire de EEFF, Facilitatea de Finantare a Energiei Durabile pentru IMM din Romania (RoSEFF) este un program dedicat IMM-urilor si asociatiilor de locatari, pentru finantarea investitiilor in eficienta energetica, dar si pentru solutii de producere a energiei utilizand resurse regenerabile.

Perioada de derulare este 2012-2014, iar fondurile alocate se ridica la 60 de milioane de euro. Si in cazul acestui program se ofera granturi insa valoarea lor este variabila si poate atinge maximum 15%.

Banii de la BERD pot fi accesati prin intermediul a patru banci locale: BCR, BRD, Banca Transilvania, UniCredit si Tiriac Bank, insa perioada de rambursare si dobanzile aferente difera de la o institutie la alta.

"In cadrul RoSEFF s-au acordat pana acum 17 credite din care: 10 credite pentru investitii mari au fost acordate in valoare de 2,6 milioane de euro si alte sapte credite in valoare de 0,7 miloane de euro pentru investitii simple", au spus reprezentantii Tractebel Engineering.

De ce imprumut de la BERD in loc de fonduri nerambursabile?

Acest tip de finantare este o solutie pentru antreprenorii care doresc implementarea rapida a proiectului.

"Analiza tehnica de eligibilitate dureaza mai putin de o zi pentru investitii simple si mai putin de o luna pentru investitii complexe, bineinteles aceste durate fiind strans legate de disponibilitatea informatiilor necesare realizarii analizelor", potrivit consultantilor de la Tractebel Engineering.

Finantarea este accesibila dupa semnarea contractului de imprumut, de la demararea investitiei, iar procesul de implementare a proiectelor nu este supus procedurilor de achizitie publica. In plus, dupa verificarea implementarii investitiei, compania primeste un "cadou" sub forma de grant de maximum 15% din suma imprumutata de la banca.

#credit IMM BERD, #credit eficienta energetica, #credit energie regenerabila , #Stiri Fonduri