Economia SUA in primul mandat al lui Obama. Ce promite in mandatul 2

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:34
2311 citiri
Economia SUA in primul mandat al lui Obama. Ce promite in mandatul 2

Barack Obama a castigat un nou mandat prezidential in Statele Unite, care se confrunta, in prezent, cu un deficit de peste 1,1 trilioane de dolari.

Noul mandat al lui Barack Obama nu se afla in cel mai bun context pentru economia Statelor Unite. Rata somajului ramane ridicata, venitul mediu a scazut ingrijorator, iar administratia sa nu a reusit sa reduca la jumatate deficitul tarii, asa cum presedintele a promis la inceputul primului sau mandat.

Cand a preluat Barack Obama primul mandat

In timpul primelor trei luni din 2009, la inceputul mandatului lui Barack Obama, economia americana a pierdut in medie 780.000 de joburi. Indexul bursier S&P 500 a scazut cu 25%. Sistemul bancar era serios zdruncinat, iar pietele financiare erau blocate.

Rata somajului

Rata somajului la inceputul primului mandat al lui Barack Obama era de 7,8%, iar in prezent este de 8,1%.

Statele Unite se afla in mijlocul celei mai grele perioade economice, de la Marea Depresiune: 43 de luni la rand in care rata somajului s-a mentinut peste 8%.

Venitul mediu

In ianuarie 2009, luna in care presedintele Barack Obama a intrat in Biroul Olval, venitul mediu pe gospodarie era de 54.983 de dolari. Pana in iunie 2012, acest venit a scazut la 50.964 de dolari, potrivit Wall Street.

Barack Obama a mostenit o economie lovita, dar politicile sale au inrautatit-o, scrie William J. Bennett, intr-un articol opinie pe CNN.

Pachetul stimulativ de 800 de miliarde nu a avut efectele scontate, asa cum promisese administratia Obama. Presedintele american si-a petrecut primii doi ani cu referma Sanatatii.

Datoria externa a Statelor Unite a depasit 16 trilioane de dolari, iar tara noastra se indrepta spre o stanca fiscala in ianuarie 2013, scrie Bennett.

Promisiunile ratate ale lui Barack Obama

Barack Obama a promis reducerea deficitului la jumatate in timpul primului sau mandat. Echipa sa a promis ca pachetul de 800 de miliarde de dolari va pastra o rata a somajului sub 8%.

Ce a promis Barack Obama pentru noul mandat

Marea provocare a lui Barack Obama in noul mandat va fi identificarea unei solutii pentru a evita austeritatea. In acelasi timp, Barack Obama va trebui sa castige cat mai multe voturi din partea republicanilor, care vor o reducere drastica a cheltuielilor Statelor Unite.

Provocarile economice ale lui Obama raman aceleasi, ca si in timpul primului mandat: in mod simultan, sa pastreze investitiile in sectorul public, precum infrastructura, educatie si cercetare; sa protejeze institutiile de asigurari sociale; sa reduca datoria publica fara sa stopeze cresterea economica.

Barack Obama are ca obiective crearea unui milion de locuri de munca in sectorul manufacturier pana in 2016. Acest obiectiv va fi indeplinit prin elaborarea unor masuri fiscale ce vor incuraja companiile sa isi mute facilitatile de productie in SUA.

Un alt obiectiv al lui Obama este reducerea la jumatate a importurilor energetice pana in 2020 prin dezvoltarea resurselor de gaze si a energiei "verzi".

Barack Obama are ca obiectiv reducerea cheltuielilor cu 4.000 de miliarde de dolari in zece ani, dintre care 2.000 au fost deja validate.

Circa 1.950 de miliarde ar proveni din cresterea impozitelor pentru cei bogati si eliminarea niselor fiscale pentru companii, si 850 de miliarde de economii gratie terminarii razboaielor din Irak si Afganistan.

Obama vrea sa majoreze impozitul pe profit de la 15% la 20%. De asemenea, vrea sa reduca impozitele pentru companii de la 35% la 28%, respectiv 25% in unele industrii.

Barack Obama vrea sa instaureze "regula Buffett", care prevede ca persoanele cu venituri mai mari de un milion de dolari pe ani sa plateasca un impozit de cel putin 30%.

Istoria economiei Statelor Unite

- In perioada 1998-2001, Statele Unite au cunoscut o perioada de dezvoltare economica, al carei varf a fost atins in 1990. Bugetul Statelor Unite era in surplus in timpul mandatului lui Bill Clinton;

- In 2001, actiunile companiilor tehnologice au explodat. Presedintele George W. Bush si Concresul American au redus "temporar" taxele. Unii republicani au prezis ca aceasta masura va propulsa economia Statelor Unite. In data de 11 septembrie au avut loc atacurile teroriste asupra SUA. America, impreuna cu aliatii sai, au invadat Afganistanul;

- In 2002, dupa patru ani de crestere economica, bugetul Statelor Unite a intrat in deficit, cu 158 de miliarde de dolari.

- In 2003, Statele Unite invadeaza Iraq. Bush si Concresul au redus si mai mult taxele. Deficitul a crescut la 378 de miliarde de dolari;

- In perioada 2004-2006 bursele americane si-au revenit, iar deficitul s-a micsorat;

- In perioada 2004-2008, piata imobiliara a intrat in criza. A inceput criza globala financiara. Pietele s-au prabusit, iar cea mai mare recesiune din Statele Unite, de la Marea Depresiune, si-a facut aparitia. Bush si Congresul au ajutat marile banci. Deficitul a sarit la 459 de miliarde de dolari in 2008;

- In 2009, Obama si Congresul au statuat pachetul de ajutor economic in valoare de 787 de miliarde de dolari. Deficitul atinge 1,4 trilioane de dolari;

- In 2010, Barack Obama este de acord sa prelungeasca reducerile de taxe promovate de Bush pentru inca doi ani. Deficitul se micsoreaza pana la 1,3 trilioane de dolari;

- In 2011, deficitul SUA era estimat la 1,6 trilioane de dolari;

- In toamna anului 2012, Barack Obama isi reafirma sprijinul pentru planul de reducere a taxelor initiat de catre Bush, introducand o exceptie: pe cei care castiga foarte mult. Deficitul SUA pentru 2012 este estimat la 1,1 trilioane de dolari;

- In data de 6 noiembrie 2012 Barack Obama primeste un nou mandat de presedinte al Statelor Unite;

- In data de 13 noiembrie 2012, Congresul american are programata o sesiune de negocieri cu Barack Obama pe teme legate de fiscalitate;

- In data de 31 decembrie 2012, daca Congresul nu intreprinde nicio actiune, planul de reducere a taxelor initiat de Bush expira;

- In 2013, analistii estimeaza ca Statele Unite se vor confrunta cu o noua explozie a costurilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Barack Obama economie SUA, #Barack Obama alegeri SUA, #Barack Obama masuri economice, #Barack Obama deficit SUA, #Barack Obama rata somaj SUA , #USA