Ponta ia apararea Lukoil: Orice rafinarie din Romania a platit 2,7 mld. de lei la buget

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 10:10
1544 citiri

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca, potrivit datelor oferite de ANAF, orice rafinarie din Romania a contribuit la bugetul de stat consolidat pe primele trei trimestre cu 2,7 miliarde lei.

"Am spus ca ii felicit, si ii sustin si ma bucur ca magistratii romani combat evaziunea fiscala, ca fiecare sef de firma care incalca legea trebuie sanctionat si trebuie recuperat prejudiciul. E foarte bine ce face Justitia. Eu, ca prim-ministru, am obligatii fata de partea sociala, pastrarea locurilor de munca, si fata de partea bugetara. Orice rafinarie din Romania, sunt mai multe, nu este una singura, am datele oficiale: pe primele trei trimestre a platit catre bugetul de stat consolidat in jur de 2,7 miliarde de lei noi, cam 100 de milioane de dolari pe luna, dincolo de taxele locale. Evident, este vorba de mari contribuabili la bugetul de stat. (...) Doar de la o rafinarie, nu vreau sa fac distinctia intre una sau alta. Avem datele oficiale de la ANAF", a declarat Ponta la Parlament, informeaza Agerpres.

In ceea ce priveste compania Lukoil, aceasta nu a platit impozitul pe profit, fiind de cativa ani pe pierdere, a adaugat Ponta.

"Presedintele Basescu nu cunoaste legea - nu erau banii mei pe care mi i-a dat Lukoil, erau taxe, impozite, accize, contributii de asigurari sociale, tot ce plateste o companie. (...) Presedintele este extrem de nepregatit pentru o persoana publica. O companie in pierdere nu plateste impozit pe profit. Dar o companie, chiar si pe pierdere, plateste absolut toate celelalte taxe si impozite, mai putin cei 16% pe profit. Lukoil nu a platit, si nu e singura, cei 16% pe profit", a spus Ponta.

Premierul a subliniat ca isi doreste ca toti cei 3.500 de angajati ai Lukoil sa isi poata primi salariile.

"Exista institutii ale acestui stat care trebuie sa vada in orice situatie si pentru orice fel de companie care are o incarcatura strategica ce masuri legale si constitutionale putem sa luam, dar o companie nu pleaca din tara ca e nervos presedintele la ora 3. (...) Evident, trebuie sa ne gandim la pastrarea locurilor de munca si vreau sa precizez ca nu vorbim de numarul de angajati doar de la rafinarii, acolo sunt intr-adevar 500, dar la toate celelalte companii de intretinere, de distributie, care sunt toate legate - o rafinarie presupune mai multe activitati - sunt aproximativ 3.500 de angajati care maine imi doresc foarte mult sa-si ia salariile, sa-si plateasca ratele, intretinerea si sa isi desfasoare o viata normala", a raspuns Victor Ponta intrebat daca Guvernul are o strategie pentru situatia in care Lukoil va pleca din Romania.

Ponta, preocupat de locurile de munca

El a adaugat ca si daca ar fi fost vorba de 35 de locuri de munca ar fi avut acelasi interes crescut fata de situatia acestora.

"Si 35 de locuri daca sunt si daca pot fi pastrate, evident ca este datoria mea ca prim-ministru, poate voi fi presedinte, sa ma preocupe ce se intampla cu cei 35 de oameni, cu cei 350 de oameni sau cu cei 3.500 de oameni. Altfel de ce as mai fi prim-ministru daca nu ma intereseaza locurile de munca ale oamenilor? Este lucrul cel mai important. (...) Este datoria Guvernului sa facem tot ce tine de noi pentru ca acele locuri sa fie salvate si oamenii care au lucrat si care nu au nicio vina pentru ce face conducerea unei societati sa-si primeasca salariile", a subliniat premierul.

Chestionat cu privire la conditiile in care Guvernul poate prelua rafinaria Lukoil, Victor Ponta a replicat ca "Romania este o tara democratica, care respecta Constitutia".

"Vreau sa spun foarte clar ca toate sunt companii romanesti, indiferent de capitalul pe care il au. Si OMV Petrol este o companie romaneasca, chiar daca are capital majoritar austriac. Toate companiile romanesti care activeaza pe teritoriul tarii trebuie sa respecte obligatiile legale, sa plateasca taxe, impozite si ca sper ca acest lucru si tot ceea ce tine de Guvern se desfasoara in continuare. Mai departe, daca exista, si am facut deja discutiile statului in asa fel incat sa fim pregatiti, amenintari la adresa sigurantei energetice sau unor interese strategice ale Romaniei, evident ca aceste lucruri ne vor duce la anumite decizii", a afirmat premierul.

Premierul Victor Ponta a participat joi seara la dezbaterea publica "Noul Cod silvic - mai multa padure, mai mult aer curat pentru romani", care s-a desfasurat la Parlament.

#Victor Ponta declaratii rafinarii, #rafinarii Romania contributie buget stat , #Buget