Sectorul energiei regenerabile intra intr-o noua faza de dezvoltare fara subventii in toata lumea, potrivit celei de-a 53-a editii a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).
China continentala si SUA raman pe primele doua locuri in clasamentul celor mai atractive 40 de piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, in timp ce Franta urca doua pozitii, pe locul al treilea, datorita atentiei speciale acordate capacitatilor eoliene plutitoare offshore si dublarii tintelor sale anuale pentru extinderea capacitatilor eoliene la tarm.
Alte urcari notabile in clasament s-au inregistrat de catre Coreea de Sud (pozitia a 27-a, cu o urcare de 7 locuri) si Vietnam (pozitia a 26-a, cu o urcare de 17 locuri), generate de planurile lor de a construi noi proiecte de energie regenerabila cu o capacitate de 4 GW si, respectiv, 475 MW.
Norvegia (locul 36, cu o crestere de noua pozitii) si Finlanda (locul 39, cu o crestere de trei pozitii) revin in top in urma unor noi investitii planificate, sprijinite de contracte de achizitie directa de energie (PPA) intr-un mediu aproape fara subventii.
Printre tarile cu evolutii in scadere se numara Mexic (locul al 19-lea, o coborare de sase pozitii) si Taiwan (locul al 33-lea, o coborare de sase pozitii), care au fost afectate de incertitudini politice majore.
"Romania poate reveni pe harta marilor investitori in energie regenerabila odata cu cresterea competitivitatii noilor echipamente, ca urmare... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 13:44
Persoanele fizice care vor sa produca energie regenerabila in capacitati de pana la 100 kW vor putea vinde electricitatea in reteaua de distributie, urmand ca factura lor sa fie compensata cu valoarea energiei pe care o livreaza, se arata intr-un proiect de ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energiei (ANRE).
"Ordinul ar putea intra in vigoare in aceasta primavara", a declarat, joi, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele ANRE.
Mai exact, consumatorii care vor sa produca energie regenerabila in capacitati mai mici de 100 de kW vor putea livra energia in retea, iar distribuitorii din zona respectiva vor fi obligati sa o achizitioneze la pretul la care cumpara energie pentru consumul lor propriu tehnologic.
Factura la energie a acestor consumatori va fi compensata cu valoarea energiei livrate in retea.
"Pretul de vanzare a energiei electrice produse si livrate in retelele electrice de catre persoanele fizice care detin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW catre operatorii de distributie concesionari in vederea acoperirii consumurilor proprii tehnologice in retelele electrice este pretul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice in retelele electrice la care sunt racordate centralele electrice respective, stabilit de ANRE prin ordin de aprobare a tarifelor specifice pentru serviciul de distributie a energiei... mai mult
Joi, 01 Februarie 2018, ora 14:34
1In ciuda temerilor exprimate de analisti la inceputul actualei crize a petrolului, energia din surse regenerabile nu a pierdut teren in fata combustibililor fosili tot mai ieftini.
Din contra, investitiile in energie verde au inregistrat un nou record in cursul anului trecut si noi capacitati de productie intrate pe piata, anunta agentia Bloomberg.
Contra curentului
329 de miliarde de dolari au fost investiti in 2015 la nivel global in productia de energie din surse regenerabile, iar rezultatul se vede in cei 121 de gigawatti adaugati pietei globale de energie.
In mod normal, o astfel de evolutie nu era asteptata de nimeni, in contextul in care petrolul, gazele naturale si carbunele au atins valori scazute nemaintalnite in ultimul deceniu, iar acesta este doar unul dintre motivele pentru care analistii asteptau un declin al pietei de energie regenerabila.
Al doilea obstacol depasit in acest sector l-a reprezentat stagnarea investitiilor in domeniul energiei verzi in toata Europa.
China, campioana absoluta
Absenta investitiilor europene a fost suplinita insa de avansul inregistrat de sectorul energiei verzi pe piata din China. Gigantica economie asiatica a investit nu mai putin de 111 miliarde de dolari in noi capacitati de producere a energiei din surse regenerabile.
Suma este cu 17% mai mare decat cea alocata de Beijing aceluiasi sector in cursul anului 2014, dar trebuie mentionat ca poluarea aerului in marile metropole ale Chinei a ajuns un motiv... mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 18:35
Tranzitia Europei spre un sistem energetic bazat pe energiile regenerabile a inregistrat progrese atat de mari, incat ar putea fi posibil ca instalatiile regenerabile sa fie oprite din cauza supraproductiei, transmite Bloomberg.
Cresterea de cinci ori inregistrata la productiile de energii verzi in Europa in ultimul deceniu a condus la scaderea preturilor la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani si, totodata, a sters 400 de miliarde de dolari din valoarea de piata a companiilor de utilitati. In aceste conditii, operatorii de retea ar putea limita productia de energie solara si eoliana in momentele in care cererea este scazuta, pentru a impiedica supraincarcarea retelelor de electricitate.
"Vor exista ore in care in mod inevitabil vom fi supra-aprovizionati", a declarat directorul general al EON SE, Johannes Teyssen.
Cresterea ponderii energiilor regenerabile in total energie reprezinta un element central al obiectivului Uniunii Europene de a reduce emisiile de CO2 cu 20% pana la finele acestui deceniu comparativ cu nivelul din 1990.
"In unele state membre am mers prea repede cu cresterea energiilor regenerabile", a declarat, zilele trecute, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la conferinta Eurelectric, organizata la Londra.
200 de miliarde de euro, suma necesara pentru modernizarea retelelor de transport
Regiunea are nevoie de o infrastructura mai buna pentru a gestiona cantitatile crescute de energie. Comisia Europeana estimeaza ca... mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 10:24
Productia de energie electrica a Romaniei din surse regenerabile ar putea creste in acest an la 9-10 TWh, fata de 6,3 TWh, cat a fost anul trecut, a declarat, luni, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, cu prilejul prezentarii in Parlament a Raportului privind preturile si tarifele reglementate pe 2013, elaborat de ANRE.
"Anul trecut, productia de energie din surse regenerabile a fost de 6,3 TWh si ar putea creste la 9-10 TWh energie verde in Romania in 2014", a spus oficialul ANRE.
El a amintit ca Romania si-a atins in acest an obiectivul asumat in fata Comisiei Europene, ca 24% din consumul de energie la nivelul anului 2020 sa fie din surse regenerabile, astfel ca in 2014 vor fi reduse cotele obligatorii anuale de energie regenerabila.
Departamentul pentru Energie a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de Hotarare de Guvern care prevede reducerea cotei de la 15% la 11,1% pentru 2014.
"Avand in vedere gradul realizarii obiectivului din 2020, s-a creat posibilitatea reconsiderarii cotei de energie anuala, ceea ce se intampla de la inceputul anului 2014. Cota se reduce fata de nivelul de 15% din motive de suportabilitate a consumatorilor finali, atat industriali cat si casnici, precum si pentru sustenabilitatea sistemului, tinand cont de nevoia de echilibru a sistemului energetic", a precizat Calota.
El a adaugat ca 2014 este anul in care piata de certificate verzi se va... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 16:01
Comisia Europeana va propune, pe 22 ianuarie, ca 27% din consumul de energie la nivelul Uniunii Europene in anul 2030 sa provina din surse regenerabile, insa aceasta tinta nu va fi una obligatorie, ci doar orientativa, scrie publicatia Financial Times.
Jurnalistii britanici se asteapta ca masura sa nemultumeasca profund organizatiile de mediu, dar si tari precum Germania, care si-au propus sa se bazeze din ce in ce mai mult pe energia curata si sa renunte la energia nucleara si la cea poluanta.
Pe de alta parte, evitarea impunerii unei tinte obligatorii vine ca urmare a preturilor din ce in ce mai mari la energie pe care trebuie sa le suporte consumatorii europeni, atat populatia, cat si industria, ca urmare a costurilor uriase de mediu.
Pentru 2020, Comisia Europeana a impus atingerea unei cote obligatorii de 20% din consumul intern brut pentru sursele regenerabile de energie, cresterea eficientei energetice cu 20% si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera tot cu 20%.
Astfel ca schimbarea de atitudine a Comisiei Europene, de la obligatie la sugestie, este vazuta ca fiind extrem de importanta.
Aceasta mai ales in conditiile in care Germania, principala putere economica europeana, militeaza pentru tinte obligatorii, in timp ce Marea Britanie, care marseaza puternic pe energia nucleara, este adepta tintelor orientative.
Pentru 2030, accentul va cadea pe masuri de ordin tehnic pentru modernizarea infrastructurii energetice, pentru implementarea... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 15:48
Productia de energie regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a depasit 3.757 de MW, cu 60% mai mult decat la sfarsitul anului 2012, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.
Astfel, in primele 11 luni din 2013 au fost instalate proiecte regenerabile cu o capacitate de peste 1.400 de MW, care s-au adaugat la cei 2.335 de MW care erau in sistem pana la acea data.
2013, anul in care s-au instalat cele mai multe proiecte de electricitate din surse regenerabile
Prin urmare, 2013 va ramane in istoria sectorului energetic romanesc drept anul cand s-au instalat cele mai multe proiecte de electricitate din surse regenerabile.
Cel mai spectaculos salt a fost inregistrat in domeniul energiei fotovoltaice, unde existau la finele lunii noiembrie 2013 proiecte de 740 de MW, de 15 ori mai mult decat la sfarsitul anului 2012, cand existau panouri fotovoltaice de doar 49 de MW.
In privinta eolienelor, proiectele au ajuns la 2.459 de MW, fata de 1.822 de MW la finele anului 2012.
In sistem mai exista microhidrocentrale de 505 de MW, fata de 405 MW in decembrie 2012, si centrale pe biomasa de 53 de MW, fata de 40 de MW in 2012.
Insa avantul luat de investitiile in productia de energie din surse regenerabile va frana in acest an, dupa ce Guvernul a decis sa reduca subventiile sub forma certificatelor verzi pe care le vor primi proiectele noi. Potrivit Hotararii de Guvern 994/2013,... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 15:18
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si Transelectrica pot lua masura de a nu mai acorda aprobari pentru producatorii de energie regenerabila pentru a proteja Sistemul Energetic National (SEN) care nu suporta la infinit capacitatea de transport, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.
"Nu am vazut niciun investitor de aici sa se gandeasca la faptul ca acea energie trebuie transportata cumva. Capacitatea de transport a Transelectrica nu suporta mai mult de 3.500 de MW. Atunci cand facem investitii trebuie sa ne gandim si la viitor.
ANRE si Transelectrica vor lua masuri de reducere a acestor aprobari si chiar blocarea lor. Trebuie sa spunem ca Sistemul Energetic National nu suporta. Nu putem sa ne permitem sa oprim centrale de mii de megawati, dupa care sa le repornim, sa trimitem oameni acasa si sa cheltuim cu repornirea lor", a spus Nita.
Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Romania are, la ora actuala, un surplus de energie pe care nu are cum sa-l vanda din cauza lipsei unei retele de interconectare bine pusa la punct.
"Avem un surplus de energie pe care nu avem cum sa-l vindem din cauza lipsei unei retele de interconectare bine pusa la punct", a mentionat Constantin Nita.
Investitii de peste trei miliarde de euro in ultimii trei ani
Conform datelor oficiale, sectorul energiei verzi din Romania a atras, in ultimii trei ani, investitii de peste trei... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 11:32
Inventator si antreprenor, Iulian Hornet a reusit sa dezvolte propriile tehnologii de ardere a agropeletilor, cu un randament de 94-97%, apreciate la nivel international.
Iulian Hornet a discutat intr-un interviu pentru Business24, despre perspectivele unei astfel de afaceri in Romania.
Cum ati ajuns sa va dezvoltati o afacere in acest domeniu?
Am fost din copilarie pasionat de tehnica si ecologie, iar la 23 de ani am reusit sa realizez prima inovatie de marca, aplicabila in domeniul militar.
Ulterior am inceput sa lucrez la imbunatatirea sistemelor de incalzire, iar in 2003 am devenit interesat de sistemele de ardere pe baza de bricheti. De-aici atentia mea s-a indreptat catre arderea peletilor, pentru ca in 2008 sa lansez primele produse pe piata.
In 2010 am reusit sa dezvolt si sisteme de ardere a agropeletilor, adica peletii obtinuti dintr-o mare varietate de deseuri, de la cele ramase de la producatorii agricoli sau crescatorii de animale, pana la o selectie a resturilor menajere.
Anul 2012 este anul nostru de varf, deoarece ne-am facut o fabrica noua si ne-am modernizat tehnologia lansand doua produse noi.
Din punct de vedere financiar, care este rentabilitatea unei astfel de afaceri, precum a dumneavoastra?
Pana acum am investit peste 3 milioane de euro, in conditiile in care cifra de afaceri pe anul trecut a fost de peste 1,5 milioane de euro, iar anul acesta speram sa depasim 2 milioane.
Mai departe, ramane ca eu sa decid cu cat ma... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 10:18