Daca vrei sa accesezi un credit, de fiecare data iti vei face calculul (si ti se va face calculul) pe un anumit grad de indatorare. Adica, daca salariul tau este de 3.000 de lei, si banca accepta un grad de indatorare de 40%, atunci inseamna ca poti suporta o rata de 1.200 de lei, maximum.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti calculezi corect o rata de credit pe care sa o poti duce.
Cu toate acestea, calculul nu este prea optimist pentru tine. Si, pentru a nu avea probleme la rambursarea creditului, cel mai bine este sa iei in calcul toate cheltuielile obligatorii, cele pe care nu le poti elimina.
Astfel ca, daca toate cheltuielile tale obligatorii sunt de 1.000 de lei, atunci iti mai raman din salariu 2000 de lei. Acesta este venitul disponibil din care ar trebui sa iei in calcul ce rata suporti. Iar la un grad de indatorare de 40%, rata ta nu ar trebui sa depaseasca 800 de lei.
Spunem asta, pentru ca restul cheltuielilor lunare sunt cele la care mai poti strange cureaua pentru a-ti permite rata. Acestea intra in categoria cheltuieli cu mancarea, de relaxare, etc.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Pachetele bancare pentru pensionari. Cu ce avantaje vin
Cum iti inveti copilul sa fie cumpatat cu banii
Mirajul Bitcoin: cum te poti ingropa financiar singur ...citeste mai departe despre "Cum calculezi corect si obiectiv ce rata de credit poti suporta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 08:30
In ultimii zece ani, foarte multi dintre clientii bancilor s-au aratat nemultumiti de contractele pe care le-au semnat cu bancile, iar acest lucru s-a vazut in numarul crescut de procese, dar si in rata tot mai mare a celor care nu mai dau inapoi banii imprumutati.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce sa faci ca sa rezolvi amiabil problemele cu banca.
Inainte de a-ti creste considerabil costurile apeland la instanta, incearca sa rezolvi problema amiabil cu banca sau cu IFN-ul de la care te-ai imprumutat. Primul pas este sa trimiti institutiei cereri sau scrisori oficiale. In aceste conditii, vei avea si primele dovezi ca ai incercat sa repari amiabil problema.
Daca raspunsul pe care ti l-a dat banca nu este unul care sa te multumeasca, atunci poti apela la specialistii CSALB, asa cum afirmam si in unul dintre articolele anterioare.
CSLAB iti va prezenta cele doua proceduri pe care le are la indemana si despre care am vorbit si noi: concilierea sau arbitrajul. Dupa ce te-ai informat temeinic despre cele doua proceduri, o alegi pe cea care crezi ca ti se potriveste cel mai bine, completezi o cerere, iar CSALB va contacta banca sau IFN-ul.
La final, conciliatorul CSALB poate propune sau impune o solutie, in functie de metoda aleasa de tine.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Nu te mai intelegi cu banca? O solutie pe care o poti aplica pentru a remedia situatia
De ce este bine sa ai o oferta de... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 09:30
Daca ai ajuns sa ai probleme cu returnarea creditului pe care l-ai accesat de la o banca, atunci ar fi bine sa mergi si sa discuti cu creditorul pentru ca, impreuna, sa gasiti o solutie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara,, cu ce documente trebuie sa te prezinti la banca intr-o astfel de situatie.
Dupa ce ati ajuns la un consens in privinta a ceea ce urmeaza sa se intample cu creditul, primul act de care vei avea nevoie va fi cererea de restructurare.
In cazul in care ai fost concediat, ti-a fost taiat salariul sau dintr-un alt motiv care nu iti poate fi imputat, va trebui sa aduci bancii acte in acest sens. Astfel, iti trebuie documente care sa ateste situatia aparuta si vei avea nevoie, dupa caz, de o decizie de incetare a contractului de munca, de o decizie de diminuare a veniturilor sau, daca ai suferit vreun incident de natura medicala, atunci aduci documentele medicale.
Chiar daca se intelege de la sine, vei avea nevoie si de un act de identitate si de acte prin care iti dai acordul pentru ca banca sa consulte anumite baze de date. In cazul in care este vorba despre un credit cu ipoteca sau despre unul imobiliar, atunci vei avea nevoie si de documente justificative cu privire la garantiile creditelor.
In plus, restructurarea creditului se va face prin semnarea unui act aditional la contractul de credit si la cel de ipoteca, in cazul in care este vorba despre asa ceva.
Rubrica Educatie financiara este sustinuta de Libra... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 10:30
In cazul in care ai inceput sa ai probleme cu returnarea creditului, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa stabilesti o intalnire cu reprezentantii bancii. Apoi, va trebui sa le povestesti angajatilor bancii toate problemele financiare pe care le ai, dar si cele la care te astepti pe viitor.
Nu te sfii sa spui adevarul, te va ajuta mai mult in aceasta etapa decat dupa. In plus, de cele mai multe ori cand apar astfel de probleme, intervine si rusinea. Las-o deoparte! De felul in care interactionezi acum depinde viitorul tau financiar.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce pasi trebuie sa urmezi in cazul restructurarii creditului.
La o prima discutie, ofiterul de credit iti va spune care sunt posibilitatile de restructurare a creditului, va face mai multe simulari pentru un nou plan de rambursare si veti decide impreuna care este cel mai convenabil pentru tine.
Dupa ce ai semnalat bancii toate problemele pe care le ai, se va trece la completarea documentatiei aferente, iar dupa ce aceasta este realizata banca va analiza si va lua o decizie care sa fie benefica pentru ambele parti.
Creditorul vrea ca, prin restructurarea unui imprumut, sa obtina o solutie de rambursare avantajoasa care sa te ajute pe toata perioada dificila, dar sa si pastreze un nivel de risc rezonabil al creditului.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa,... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2020, ora 08:30
In general, cand ai nevoie de un imprumut cat mai repede, primul lucru la care te gandesti este sa apelezi la apropiati, fie ca e vorba de un prieten sau o ruda.
Insa, de obicei, acestia nu dispun de intreaga suma de care ai tu nevoie si pe care ti-ai putea permite sa o returnezi in timp. Deseori, chiar daca acele persoane detin banii respectivi, ti-i pot imprumuta pe o perioada prea scurta pentru posibilitatile tale de restituire.
In ultima instanta, iei in considerare ideea de a contracta un credit rapid de ordin bancar. Dar, si in acest caz, de cele mai multe ori primesti un raspuns nefavorabil din partea bancilor. Numeroase formalitati, conditii greu de indeplinit, garanti sau garantii - toate acestea te descurajeaza sau te fac sa renunti intru totul. Insa planurile tale nu pot astepta la infinit, iar uneori problemele nerezolvate la momentul potrivit genereaza alte probleme!
Astfel, ajungi sa recurgi la cea mai eficienta metoda disponibila la ora actuala: un credit rapid nebancar. Acordat de o IFN (institutie financiara nebancara), un astfel de imprumut poate fi contractat indeplinind conditii minime.
Special creat pentru nevoile tale personale ori pentru situatii de urgenta, acesta consta intr-o suma de bani care ajunge de obicei pana la 20.000 Lei, foarte utila, ce poate fi accesata pe termen scurt sau mediu. Cu rate fixe lunare ori saptamanale, un astfel de credit rapid este solutia la care apeleaza mii de romani in prezent.
Spre exemplu, Provident... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 13:11
Cele mai mari doua banci ale Elvetiei, Credit Suisse si UBS, ar putea anunta reduceri masive de locuri munca odata cu rezultatele financiare trimestriale.
Grupul bancar UBS ar putea desfiinta 3.000-5.000 de locuri de munca, iar banca rivala Credit Suisse, tot din Elvetia, ar putea anunta renuntarea la 1.000-2.000 de posturi, potrivit cotidianului Der Sonntag.
UBS vrea sa desfiinteze 900 de slujbe la operatiunile IT, impreuna cu circa 2.000-4.000 la divizia de investment banking si alte departamente. Reducerile de personal au ca scop diminuarea costurilor pentru a compensa declinul profitabilitatii, informeaza Chicago Tribune, citat de Mediafax.
Marile grupuri bancare la nivel global reduc costurile, ca urmare a eforturilor de a respecta noi cerinte privind capitalul, dar si din cauza problemelor economiei globale.
Un purtator de cuvant al UBS a refuzat sa comenteze.
Credit Suisse, care a refuzat sa comenteze asupra informatiilor privind desfiintarea de posturi, a anuntat in trimestrul al doilea reduceri de costuri de 1 miliard de franci (1,1 miliarde de dolari), dupa ce a indeplinit un obiectiv anterior de a diminua cheltuielile cu 2 miliarde de franci.
Potrivit planului initial, Credit Suisse vroia sa desfiinteze 3.500 de locuri de munca. La sfarsitul lunii iunie, numarul de angajati era de 48.200, cu 1.500 mai putini ca la sfarsitul anului trecut. mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 08:25
In ciuda faptului ca Banca Centrala Europeana a depus eforturi considerabile pentru a impinge bancile spre repornirea creditarii catre populatie, actiunile sale nu au avut efectul scontat.
Imprumuturile acordate in doua transe bancilor europene si reducerile de dobanda par sa nu fie de ajuns pentru salvarea sistemului bancar.
Structura financiara a zonei euro este prost realizata, si niciun efort de pana acum de a rezolva problema nu a functionat. Acest lucru a fost evident in aceasta saptamana cand s-a facut public faptul ca bancile spaniole au imprumutat 365 de miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana in iunie, adica 30% din suma totala imprumutata de BCE, scrie Wall Street Journal.
Acum, Spania are de dat inapoi de doua ori mai multi bani decat la inceputul anului.
Datele arata insa una din marile probleme fara rezolvare ale zonei euro: bancile din nord nu isi imprumuta colegii din sud. Ingrijorarea in acest sens este mare pentru ca economiile cu probleme din sud, precum Italia, Spania, Grecia si Portugalia, au probleme de deficit atat la nivel guvernamental, cat si la nivelul afacerilor desfasurate in aceste tari. Pentru a acoperii aceste gauri, economiile au nevoie de finantare continua.
Ani la randul sistemul bancar a ajutat in acest sens. Germania a imprumutat bani bancilor spaniole, care la randul sau au creditat clientii si nu existau motive pentru ca bancile centrale sa ofere imprumuturi mari.
Acest proces s-a oprit insa rapid, iar... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 12:35
Credit Suisse bank va anunta marti concedierea a 1000 de oameni, prin care isi va restructura sectorul de investitii astfel incat sa faca fata noilor reguli de capital.
Concedierile fac parte din esalonul superior al personalului, din zona investment banking-ului. Vor fi dati afara angajati din Londra si Statele Unite, potrivit ziarului elvetian Tages-Anzeiger, citat de Reuters.
Un purtator de cuvant al Credit Suisse Bank a refuzat sa comenteze informatia.
Banca va inregistra o scadere pe care o va anunta marti, din cauza slabei performate a sectorului de investitii, lucru care s-a simtit si la alte institutii bancare ca efect al crizei datoriilor si problemelor economice.
Fara sa-si citeze sursa, publicatia elvetiana spune ca banca incearca sa isi reduca activele de risc ridicat cu aproape 1 miliard de fraci, ceea ce inseamna o taiere de 50%. Astfel, Credit Suisse va micsora business-ul de instrumente cu dobanda fixa, care blocheaza mult capital. mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 16:04
Cea mai mare problema a programului de innoire a parcului auto national, denumit si "Rabla", vine din faptul ca accesul la creditare este in prezent mai dificil decat anul trecut, iar obiectivul de inlocuire a 60.000 de masini vechi in 2009 ar putea fi ratat, potrivit vicepresedintelui APIA. "Programul «Rabla» ar putea incepe in maximum zece zile, daca totul merge bine. Dificultatea cea mai mare pe care poate sa o aiba programul de innoire a parcului auto anul acesta vine din faptul ca pana acum exista acces aproape nerestrictionat la creditare. In conditiile in care accesul la credit este destul de dificil, este posibil ca volumele sa nu fie atinse", a declarat Valmar, care ocupa si functia de director general al Porsche Romania, cel mai mare importator de pe piata auto din Romania.El a adaugat ca pentru a contracara dificultatile pe care le intampina potentialii clienti in obtinerea de credite, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) s-a gandit la o formula prin care sa fie permise si finantarile in leasing in programul "Rabla". Potrivit lui Valmar, sistemul va fi functional cel mai probabil in a doua parte a programului de innoire a parcului auto, nu din februarie.Oficialul APIA a precizat ca inceperea programului "Rabla" ar putea relansa vanzarile de autoturisme noi, in conditiile in care exista si discounturi semnificative oferite de dealeri."Atat de ieftine cat sunt masinile astazi, nu numai cele importate de Porsche Romania, dar... mai mult
Marti, 10 Februarie 2009, ora 14:00