Declaratiile facute de diversi ministri ai petrolului din tarile membre ale cartelului OPEC au declansat o noua perioada de volatilitate in piata, dar analistul Cristoph Eibl crede ca adevarul este ascuns de ochii publicului, totul fiind doar o furtuna intr-un pahar cu apa.
"Adevaratul joc se desfasoara in spatele cortinei si are de-a face atat cu interesele Arabiei Saudite, cat si cu cele ale Moscovei", sustine Cristoph Eibl, director executiv al Tiberius Asset Management, pentru postul american CNBC.
Sauditii si rusii au anuntat in mai multe randuri demararea negocierilor pentru inghetarea sau reducerea productiei de petrol, dar niciodata nu s-a intamplat nimic concret.
Afirmatiile de genul acesta au doar efecte pe termen scurt, nu influenteaza cu adevarat piata si nu rezolva problema, iar sedintele OPEC influenteaza cu atat mai putin mersul lucrurilor.
Pretul este dictat in continuare de jocuri de culise, crede Eibl, iar pretul petrolului nu isi va reveni prea curand, in aceste conditii. mai mult
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 18:15
Analistii bancii Morgan Stanley considera ca o apreciere rapida a dolarului ar putea impinge pretul de tranzactionare al barilului de petrol spre pragul de 20 de dolari.
Efectul de levier pe care dolarul il poate avea asupra petrolului se poate traduce intr-o scadere a pretului barilului cu 10-25% in cazul unei aprecieri de 5 procente a monedei americane, noteaza Bloomberg.
"Tinand cont de trendul aprecierii continue a dolarului, scenariul pretului de 20-25 de dolari/baril pare posibil numai prin evolutia cursului monedei americane. Dolarul ramane unul dintre factorii care influenteaza pretul petrolului", au concluzionat analistii Morgan Stanley.
Pretul petrolului Brent, un indice de referinta in piata, a inregistrat deja o scadere de 11 procente in cursul acestui an, ca urmare a deciziei OPEC de a elimina plafonul maxim al cotelor de productie.
Decizia este in masura sa puna presiune pe piata petrolului, in conditiile in care rezervele de petrol constituite in Statele Unite, de exemplu, se situeaza la 100 de milioane de barili deasupra mediei inregistrate in ultimii 5 ani.
Pretul barilului a inregistrat un nou declin dupa turbulentele care au zguduit piata financiara din China in cursul saptamanii trecute.
O eventuala apreciere a dolarului cu 3,2% in fata yuanului chinezesc ar putea impinge pretul petrolului spre valoare de 20 de dolari/baril, au apreciat analistii bancii americane.
In cazul in care si alte valute vor pierde teren rapid in fata... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 14:27
Cele mai mari companii petroliere din lume arunca cu bonusuri salariale in directori, cu scopul de a-i determina sa creasca productia in urmatorii ani.
In acelasi timp, fondurile alocate pentru explorarea si extractia zacamintelor de petrol in urmatorul deceniu au ajuns la 1.000 de miliarde de dolari.
O analiza efectuata de publicatia The Guardian arata ca cei cinci giganti petrolieri - Exxon Mobil, Shell, Chevron, BP si Total - sunt dispusi sa incerce cele mai complexe inginerii pentru a extrage "aurul negru" din subsol.
Fara discernamant
Masura arata ca liderii industriei petroliere sunt convinsi de mentinerea unei cereri masive pentru combustibili fosili in urmatoarea perioada.
In acelasi timp insa, companiile ignora avertismentul dat de Agentia Internationala pentru Energie, conform caruia doua treimi din rezervele actuale de petrol trebuie sa ramana in subsol.
Nerespectarea acestuia ar putea duce la cresterea temperaturii globale cu mai mult de 2 grade Celsius, nivel de la care schimbarile climatice risca sa devina ireversibile.
Cei 5 giganti ai industriei de profil au la dispozitie un capital imens pe care spera sa-l transforme in cele din urma in profit prin exploatarea intensa a rezervelor din perimetre relativ inaccesibile.
Sa curga banii!
Bonusurile acordate fiecaruia dintre sefii celor cinci companii reflecta indeaproape interesul major al actionarilor de a obtine profituri cat mai mari pe termen mediu si lung.
Ben van Beurden,... mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 12:06
Tarile membre OPEC par sa nu fie constiente de rolul lor in piata, considera analistii economici internationali. In noiembrie, intalnirea celor 12 membri ai organizatiei s-a soldat cu neasteptata decizie a acestora de mentine ritmul crescut de extractie a petrolului, in ciuda prabusirii pietelor internationale.
Pentru o parte din comentatori, decizia a transformat Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol intr-o "entitate neviabila". Aceasta este si concluzia exprimata de economistul si publicistul Dennis Gartman, intr-un interviu acordat postului CNBC.
Criza petrolului, alimentata de exportatori
"Cred intr-adevar ca am vazut sfarsitul OPEC ca entitate viabila. Vom vedea ce se va intampla de acum intr-un an, dar cred ca rolul OPEC, asa cum a fost perceput in trecut, s-a sfarsit", a afirmat Gartman in cadrul unei emisiuni difuzate de CNBC.
Aciditatea comentariului are la baza decizia comuna a statelor membre OPEC de a mentine cotele de extractie la acelasi nivel in ciuda prabusirii dramatice a pretului petrolului. Practic, aceasta decizie nu face decat sa alimenteze efectul de scadere continua a pretului barilului de petrol, impingand spre faliment companiile private din domeniu.
Indicele Brent al petrolului a coborat marti pana sub plafonul de 66 de dolari/baril, inregistrand o diminuare a pretului de 40 de procente de la declansarea crizei.
Este si cel mai scazut pret inregistrat in ultimii cinci ani pentru petrolul extras din Marea Nordului.... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 12:00