Studiu Ernst&Young: Comertul international va creste cu 5,4% pentru pietele emergente in 2013

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 11:37
1715 citiri
Studiu Ernst&Young: Comertul international va creste cu 5,4% pentru pietele emergente in 2013

Intensificarea comertului intraregional, relaxarea politicilor monetare si fiscale si cresterea cererii de bunuri vor duce la imbunatatirea perspectivelor economice pentru pietele cu crestere rapida in 2013, mentioneaza raportul trimestrial Ernst & Young - Rapid-Growth Markets Forecast (RGMF).

Previziunile pentru cele 25 de piete importante cu crestere rapida, analizate in cadrul studiului Ernst & Young, aratau anul trecut o usoara scadere pe fondul cresterii globale lente, dar acestea au inceput din nou sa ia avant, inregistrand o crestere de 4,7% in 2012.

Potrivit ultimelor previziuni, cresterea se va accelera pana la 5,4% in 2013 in toate cele 25 de piete emergente, ajungand la 6,4% in 2014.

Aceste cresteri estimate evidentiaza si mai mult performanta slaba a pietelor dezvoltate - in special a celor din zona euro, unde se prognozeaza scaderi de 0,3% in acest an.

Cu toate acestea, evolutiile pietelor vor cunoaste variatii de la o regiune la alta.

Astfel, in cazul pietelor cu crestere rapida din Asia emergenta se prognozeaza o crestere de 7,8% in 2014 si de 7,0% in 2013, in timp ce, in cazul celor din America Latina, se estimeaza o crestere de 4,8% in 2014 si de 3,8% in 2013.

Perspectivele economice pentru Europa emergenta vor ramane rezervate, pe fondul evolutiilor slabe estimate pentru zona Euro, iar pretul mai scazut al petrolului va continua sa incetineasca cresterea pietelor din Orientul Mijlociu.

Pietele emergente au demonstrat ca au o capacitate mai mare de a-si reveni decat in trecut. Desi au inregistrat cresteri mai lente anul trecut, intensificarea schimburilor comerciale dintre tarile emergente si relaxarea politicilor monetare si fiscale le-a permis acestora sa creasca din nou.

Tarile emergente orientate catre comert iau avant mai rapid

Toate tarile cu crestere rapida si-au redus in ultimii 20 de ani barierele care influentau dezvoltarea schimburilor comerciale, deschizandu-si economiile pentru comert si schimbul de cunostinte. Aceste schimbari au continuat sa genereze un impact pozitiv asupra economiilor lor.

In ultimul trimestru al anului 2012, au inceput sa apara semne incurajatoare care aratau ca tarile cu crestere rapida orientate mai mult catre comert, in special cele din Asia si America Latina, si-au accelerat dezvoltarea. Aceasta a fost posibila datorita efectului combinat generat de intensificarea comertului intre tarile emergente si de pasii facuti anterior, in 2012, pentru relaxarea politicilor lor monetare si fiscale.

Previziunile arata ca, in urmatorii zece ani, comertul bilateral din economiile emergente din Asia va continua sa se intensifice, pe fondul unei cereri crescute pentru produse de consum tot mai sofisticate venind dinspre clasa de mijloc, aflata in plina expansiune.

Revenirea usoara a Chinei a ajutat economiile emergente din Asia

Economia Chinei si-a revenit usor, asa cum era de asteptat, inregistrandu-se semne clare ca procesul de incetinire de pana acum se apropie de sfarsit. Previziunile estimeaza o accelerare a cresterii de 8,3% in 2013 si de 9% in 2014. Scaderea activitatii din anul trecut a fost, mai degraba, ciclica, rezultand in urma recentelor inaspriri ale politicilor din piata interna si a slabirii principalelor piete de export, cum ar fi cele din Europa.

Succesul revenirii Chinei incepe deja sa aiba un impact pozitiv asupra celorlalte piete in crestere rapida. Pe masura ce procesul de revenire se extinde in Asia, studiul prognozeaza o crestere economica rapida a pietelor din Coreea, Indonezia,Thailanda si Malaezia. Pe masura ce China continua sa creasca costurile in lantul de creare a valorii, noi oportunitati de business devin disponibile pentru producatorii asiatici low cost. Se asteapta ca Indonezia, Thailanda si Vietnam sa-si mareasca cota de piata cumulata detinuta in industria globala de textile de la 5%, in prezent, la mai mult de 10%, in urmatorii 25 de ani.

Cresterile inregistrate de economiile emergente din Asia impulsioneaza celelalte piete in crestere rapida

Cresterea economica inregistrata de China si de pietele asiatice va impulsiona cresterea economiilor din Africa si America Latina, cu atat mai mult cu cat si aici se intensifica accelerat cererea de bunuri. Economiile pot atrage beneficii din cele mai diverse arii, de la cererea crescanda de cacao ca urmare a cresterii consumului de ciocolata, si pana la cresterea cererii de petrol si alte minerale utilizate in industria producatoare si in constructii.

Se estimeaza ca, in America Latina, cresterea va fi sustinuta, in principal, de Brazilia si Argentina. Mexicul, care a avut mai putin de suferit in 2012 decat celelalte piete regionale, va beneficia de pe urma legaturilor sale comerciale puternice cu SUA, unde se prevede o crestere masiva a cererii pe zona de importuri in 2013.

Economiile emergente din Europa risca sa ramana in urma celor din America Latina si Asia in 2013. Principala cauza o constituie relatiile comerciale stranse si legaturile financiare puternice ale acestora cu Zona Euro, aflata inca intr-o relativa depresie. Pentru anul in curs, este prognozata doar o accelerare timida a ratei de crestere pentru economiile emergente europene, de la 2,3% in 2012, la 2,9% in 2013.

Oportunitati de achizitii in pietele emergente

In acest context, tot mai multe companii apeleaza la fuziuni si achizitii pentru a-si asigura accesul, pentru a-si consolida prezenta sau pentru a-si intari capacitatile prin care sa profite de beneficiile cresterilor inregistrate in pietele emergente. Aceasta este, insa, o cale deschisa in ambele directii. Astfel, multe din companiile din tarile emergente au facut deja pasi importanti in 2012 pentru a-si cumpara resurse, tehnologie si expertiza.

Companiile europene sunt simtitor mai active in cumpararea de afaceri in pietele emergente, dovada ca ele sunt in cautare de oportunitati din afara economiei stagnante din Europa. Totodata, se observa ca o mare parte din tranzactiile de fuziuni si achizitii in afara granitelor provin chiar din pietele emergente.

#studiu Ernst Young comert international, #comert international piete emergente, #comert international China , #Stiri International