Mafia va controla state din Eurasia in 2025, din cauza crizei energetice

Sambata, 22 Noiembrie 2008, ora 10:31
1800 citiri
Mafia va controla state din Eurasia in 2025, din cauza crizei energetice

Sistemul energetic neregenerabil actual va mai exista 100-200 de ani din cauza cresterii consumului de carbune, iar pana in 2025 retelele criminale vor ajunge sa controleze anumite state, prin influenta obtinuta din gestionarea resurselor de energie, preconizeaza agentiile de informatii din SUA. Consiliul National de Informatii (CNI) al SUA realizeaza o data la cinci ani un raport care sa "stimuleze gandirea strategica pentru viitor prin identificarea tendintelor principale care se vor dezvolta". Documentul publicat in 2008 face previziuni pentru anul 2025 si se numeste "Tendinte Globale 2025: O lume transformata".


"Chiar daca este posibil ca folosirea gazului natural sa creasca constant pana in 2025, consumul de carbune va inregistra cea mai mare crestere, in ciuda faptului ca este cea mai putin ecologica resursa. Cresterea preturilor la petrol si gaze naturale va face ca sursele de energie care sunt ieftine, abundente si apropiate de piete sa fie mai cautate. Trei dintre cei mai mari consumatori de energie - SUA, China si India - alaturi de Rusia detin primele patru rezerve exploatabile de carbune descoperite la nivel mondial, reprezentand 67% din rezervele mondiale", se arata in raport.


Documentul agentiei americane preconizeaza ca energiile regenerabile nu se vor impune pe piata in urmatoarele doua secole. "Cresterea productiei de carbune ar putea prelungi existenta sistemului energetic neregenerabil bazat pe carbune pe o perioada de 100 pana la 200 de ani. China va fi si in 2025 dependenta de carbune, dar Beijingul se va afla sub o presiune internationala tot mai mare pentru a folosi tehnologii ecologice pentru arderea lui. China va depasi SUA in ceea ce priveste emisiile de carbon, in ciuda PIB-ului mult mai mic", preconizeaza analiza.


Mai mult, tehnologiile actuale sunt, potrivit CNI, complet neadecvate pentru a inlocui arhitectura energiei traditionale la scara necesara, iar noile tehnologii energetice nu vor fi probabil viabile din punct de vedere comercial si nici foarte raspandite pana in 2025. Un studiu recent, citat de agentia CNI, arata ca pentru ca o noua tehnologie sa fie adoptata la scara larga sunt necesari 25 de ani. "Costurile pentru asemenea inovatii tehnologice sunt foarte ridicate. Se preconizeaza ca pentru a asigura necesarul de consum pentru urmatoarele doua decenii este nevoie de investitii mai mari de trei mii de miliarde de dolari in piata de hidrocarburi traditionala a companiilor cladite in mai mult de un secol si cu o capitalizare de piata de sute de miliarde de dolari", puncteaza raportul.


Gruparile criminale vor controla anumite state


Puterea unor actori nonstatali - cum ar fi companiile, triburile, organizatiile religioase si retelele de crima organizata - va creste, reiese din analiza CNI. Astfel, in 2025, nu va mai exista o singura "comunitate internationala" compusa din statele lumii. Puterea va fi disparata, iar noii actori vor impune noi reguli jocului, in timp ce riscul ca traditionalele aliante occidentale sa slabeasca va creste.


"Fragmentarea sistemului international reprezinta o amenintare din cauza puterii tot mai mari pe care o pot obtine retelele criminale transnationale prin gestionarea resurselor existente - mai ales energia la nivel global, mineralele si alte piete strategice - la care se adauga si implicarea lor in traficarea narcoticelor la nivel international. Cresterea cererii de energie va determina extinderea activitatilor gruparilor de infractori prin stabilirea unor legaturi directe cu furnizorii de energie si cu liderii tarilor care detin resurse energetice", explica analiza.


Potentialul de penetrare al crimei organizate este crescut si din cauza faptului ca resursele energetice se concentreaza tot mai mult in tari cu o slaba guvernare, unde coruptia este adanc inradacinata si unde legea nu este respectata. Mai mult, activitatile ilicite de crima organizata in sectorul energetic vor determina un avantaj competitiv nedrept pentru companiile afiliate.


Cu timpul, avertizeaza CNI, "din cauza tentaculelor lungi ale oficialilor de la guvernare si a conducerii corporatiilor, infractorii ar putea fi in pozitia de a controla statele si a influenta actiunile de pe piata, daca nu chiar si politica externa. Pentru numeroase tari bogate in resurse, castigurile obtinute din energie asigura baza intregii politici economice si energetice si sunt element central in luarea deciziilor de politica externa", se arata in raport.


Cel mai probail este ca retelele criminale sa se impuna pe pietele eurasiatice, unde crima organizata a fost o parte institutionalizata a mediului politic si economic si unde, cu timpul, "infractorii au devenit oameni de afaceri influenti, devenind parteneri valorosi ai oficialilor corupti", preconizeaza CNI. In timp ce furnizorii rusi si eurasiatici isi atribuie o bucata tot mai mare din piata din Europa si Asia, este de asteptat ca aceste retele de crima organizata sa isi extinda operatiunile, proliferand coruptia si manipuland politicile externe in avantajul lor, atrage atentia analiza.


Apusul erei petrololului este putin probabil


Pana in 2025 lumea se va afla in mijlocul unei tranzitii energetice fundamentale, in ceea ce priveste tipurile de combustibili si sursele de energie, dar productia de hidrocarburi lichide non-OPEC (ca de exemplu, petrolul nerafinat, gazul natural lichefiat si alti combustibili neconventionali) nu va putea creste in acelasi ritm cu cererea, preconizeaza CNI.


Nivelul de productie a multor producatori traditionali de energie - Yemen, Norvegia, Oman, Columbia, Marea Britanie, Indonezia, Argentina, Siria, Egipt, Peru, Tunisia -este deja in declin. Nivelul de productie al altora - Mexic, Brunei, Malaysia, China, India si Qatar - stagneaza. Numai sase tari - Arabia Saudita, Iran, Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Irak (teoretic) si Rusia - pot sa asigure 39% din totalul productiei de petrol din 2015, potrivit estimarilor.


Tot mai multi dintre marii producatori se vor afla in Orientul Mijlociu, care detine doua treimi din rezervele mondiale. Productia OPEC din tarile din Golful Persic este previzionata sa creasca cu 43% in perioda 2003-2025. Arabia Saudita va asigura aproape jumatate din acea productie, o cantitate mai mare decat este prevazut pentru Africa si zona caspica la un loc.


O consecinta partiala a concentrarii productiei de energie in anumite regiuni a fost cresterea controlului detinut de companiile de gaz si petrol de catre companiile energetice nationale, constata analiza. Acestea au parghiile economice si politice necesare pentru a limita investitiile astfel incat sa prelungeasca orizontul de productie. Pastrarea petrolului in pamant asigura resurse pentru generatiile viitoare in statele care depind de productia de petrol si si-au limitat astfel optiunile economice.


Numarul si distributia geografica a producatorilor de petrol va descreste paralel cu o alta schimbare: tranzitia spre combustibili mai curati. Pe termen scurt, este foarte posibil ca cel mai folosit combustibilul sa fie gazul natural. Pana in 2025, este de asteptat sa creasca consumul de gaz natural cu 60%, potrivit Agentiei de Informatii DoE/Energy, citata de raport.


Chiar daca rezervele de gaz nu se gasesc in mod obligatoriu in acelasi loc ca si petrolul, acestea se afla adesea concentrate in aceeasi regiune. Trei tari - Rusia, Iran si Qatar - detin peste 57% din rezervele de gaz natural ale lumii. Luand in considerare petrolul si gazul natural impreuna, doua tari domina peisajul - Rusia si Iran. Cu toate acestea, America de Nord (SUA, Canada si Mexic) ar putea produce, potrivit estimarilor, o cantitate semnificativa - 18% - din totalul productiei mondiale.


Folosirea combustibilului nuclear pentru generarea de energie electrica este posibil sa se dezvolte, dar extinderea nu va fi suficienta pentru a acoperi cererea crescuta pentru electricitate. Reactoarele nucleare de a treia generatie au, fata de reactoarele anterioare, costuri de productie mai mici, caracteristici de siguranta imbunatatite si un sistem mai bun de proliferare si gestionare a deseurilor.


Reactoarele nucleare de a treia generatie au inceput sa fie competitive din punct de vedere economic si au inceput sa fie folosite de tot mai multe tari. Chiar daca majoritatea centralelor nucleare se afla acum in tarile industrializate, cererea de energie tot mai mare in China, India, Africa de Sud si alte tari cu o dezvoltare rapida va determina interesul pentru energia nucleara.


Cu toate acestea, in cauza problemelor logistice si a preocuparilor legate de proliferarea materialului si a expertizei nucleare, este imposibil ca pana in 2025 energia nucleara sa asigure necesarul de consum. "Numai peste 15-20 de ani vor exista evolutii consistente ale tehnologiilor nucleare", preconizeaza CNI.


Geopolitica energiei                                                          


Agentia de Informatii DoE Energy si alti specialisti in domeniu estimeaza, potrivit raportului, ca pretul energiei se va mentine ridicat cel putin pana in 2015, din cauza resurselor limitate si a cererii in crestere. Un scenariu plauzibil totusi pentru o scadere a preturilor si schimbarea psihologiei pietei ar fi scaderea dezvoltarii mondiale, cresterea productiei in Irak, Angola si Asia Centrala si o mai mare eficienta energetica a actualei tehnologii.


Astfel, daca pretul energiei se va mentine la niveluri ridicate, atunci marii exportatori ca Rusia si Iranul vor avea resursele financiare pentru a-si creste puterea nationala. Totusi, trecerea la un sistem energetic care nu se mai bazeaza pe petrol si gaz ar afecta in mod esential anumite tari. Raportul preconizeaza ca cel mai mare soc va fi resimtit de Arabia Saudita, unde se incearca promovarea unor reforme economice majore - inclusiv participarea femeilor in ecomomie - si a unei noi etici de munca pentru a accelera planurile de dezvoltare si pentru a diversifica economia.


Pentru Iran, scaderea pretului la petrol si gaze ar submina orice politica economica populista si ar creste presiunea pentru reforma economica. De asemenea, va creste tentatia de colaborare cu Occidentul - inclusiv cu SUA -, mai ales in ceea ce priveste investitiile straine in tara. S-ar putea ca liderii iranieni sa fie mai dispusi sa renunte la politica nucleara in schimbul comertului si al ajutorului financiar.


In afara Orientului Mijlociu, Rusia va fi probabil cel mai mare perdant, mai ales daca economia sa ramane legata de exporturile de energie si ar putea sa fie redusa la putere de statut mijlociu.


Raportul mai arata ca in 2025 va exista un sistem global multipolar, odata cu emergenta unor tari ca Brazilia, Rusia, India si China (tarile BRIC). Cele patru state vor ajunge sa aiba pana in 2040-2050 acelasi procent din PIB-ul mondial ca si tarile G7. China va avea, potrivit estimarilor, cel mai mare impact asupra lumii in urmatorii 20 de ani.


Daca tendintele actuale se mentin, China va avea pana in 2025 cea de a doua economie din lume si va fi una dintre cele mai mari puteri militare. De asemenea, ar putea fi cel mai mare importator de resurse naturale si cea mai poluanta tara. India se va bucura, cel mai probabil, de o crestere economica rapida si va incerca sa devina unul dintre polii de putere.


Rusia are potential sa devina mai bogata, mai puterinca si mai sigura de sine pana in 2025, daca va investi in capitalul uman, daca isi va extinde si diversifica economia si daca se va integra in pietele mondiale. Pe de alta parte, Rusia ar putea suferi un declin daca nu va lua aceste masuri si daca pretul gazului si al petrolului se va mentine in marja de 50-70 de dolari.


Se preconizeaza ca nicio alta tara nu va creste la acelasi nivel cu Rusia, China si India si nici nu va putea vreo alta tara sa concureze cu influenta individuala pe care o exercita acestea la nivel mondial. Totusi, potrivit raportului, se prevede o crestere a puterii politice si economice ale unor tari precum Indonezia, Iran si Turcia.                            


Documentul arata, de asemenea, ca va continua transferul bunastarii si a puterii economice dinspre Vest spre Est. Un astfel de transfer va intari state care Rusia care vor sa schimbe ordinea occidentala.


Statele Unite vor ramane cea mai puternica tara din lume, dar vor avea o pozitie mai putin dominanta, mai preconizeaza rapoortul. Scaderea capacitatilor militare si economice ar putea sa forteze SUA sa puna mai mult accent pe obiectivele de politica interna decat pe cele de politica externa.


Continuarea cresterii economice in combinatie cu o populatie mai numeroasa cu 1,2 miliarde pana in 2025 va pune o presiune si mai mare asupra resurselor de energie, hrana si apa, se arata in analiza.


Posibilitatea izbucnirii unui conflict va creste din cauza unor schimbari rapide in anumite parti ale Orientului Mijlociu si proliferarii armelor letale. Nevoia ca SUA sa actioneze ca o forta de echilibru in regiune va creste, chiar daca alte putreri ca Rusia, China si India vor juca un rol mai mare ca astazi. Este foarte putin probabil ca terorismul sa dispara pana in 2025, dar numarul de adepti ar putea sa scada daca cresterea economica in Orientul Mijlociu continua si este redusa rata de somaj la tineri, subliniaza raportul CNI.