Jocurile de pe piata petrolului ar putea duce la sfarsitul OPEC - Previziuni

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 12:00
2175 citiri
Jocurile de pe piata petrolului ar putea duce la sfarsitul OPEC - Previziuni
Foto: Consumer Watchdog

Tarile membre OPEC par sa nu fie constiente de rolul lor in piata, considera analistii economici internationali. In noiembrie, intalnirea celor 12 membri ai organizatiei s-a soldat cu neasteptata decizie a acestora de mentine ritmul crescut de extractie a petrolului, in ciuda prabusirii pietelor internationale.

Pentru o parte din comentatori, decizia a transformat Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol intr-o "entitate neviabila". Aceasta este si concluzia exprimata de economistul si publicistul Dennis Gartman, intr-un interviu acordat postului CNBC.

Criza petrolului, alimentata de exportatori

"Cred intr-adevar ca am vazut sfarsitul OPEC ca entitate viabila. Vom vedea ce se va intampla de acum intr-un an, dar cred ca rolul OPEC, asa cum a fost perceput in trecut, s-a sfarsit", a afirmat Gartman in cadrul unei emisiuni difuzate de CNBC.

Aciditatea comentariului are la baza decizia comuna a statelor membre OPEC de a mentine cotele de extractie la acelasi nivel in ciuda prabusirii dramatice a pretului petrolului. Practic, aceasta decizie nu face decat sa alimenteze efectul de scadere continua a pretului barilului de petrol, impingand spre faliment companiile private din domeniu.

Indicele Brent al petrolului a coborat marti pana sub plafonul de 66 de dolari/baril, inregistrand o diminuare a pretului de 40 de procente de la declansarea crizei.

Este si cel mai scazut pret inregistrat in ultimii cinci ani pentru petrolul extras din Marea Nordului. Singurele state membre OPEC care ar fi admis reducerea cotelor de extractie pentru petrol pana la revenirea cotatiilor pe un tren ascendent: Iran, Ecuador si Venezuela au fost rapid puse la colt de interventia Arabiei Saudite, unul dintre principalii furnizori ai petrolului de pe piata.

Sauditii isi fac jocul

"Toate statele membre OPEC au intrat in jocul dorit de Arabia Saudita care, astfel, pune presiune pe principalii adversari din piata: Iran, Rusia si noii rivali americani care extrag petrol din zacamintele de sist. Nu vad cum Iran sau Venezuela se pot declara multumite de evolutia pietei", apreciaza Dennis Gartman.

Nu este prima data cand analistul economic prezice sfarsitul OPEC, in opinia acestuia cartelul fiind divizat in mai multe grupuri de interese.

Piata internationala a petrolului inregistreaza un nou recul in aceasta saptamana, pe masura ce cotatiile de pe zona asiatica a coborat pretul "aurului negru" si mai mult. Un prim efect a fost resimtit pe Wall Street, unde indicele Dow Jones Industrial s-a confruntat cu cea mai scazuta cotatie din ultimele luni.

Jucatorii pe bursa, sfatuiti sa stea pe margine

Gartman atrage atentia ca socul resimtit pe Wall Street va genera o lipsa de lichiditati pe piata care poate antrena intr-o spirala negativa o mare parte din companiile cotate la bursa.

"Tendinta generala va fi de retragere a capitalului investit pentru a evita pierderile. Lipsa de lichiditati va fi in curand dominanta", a adaugat acesta.

Un astfel de scenariu ar putea duce in cele din urma si la o amanarea proiectului de revizuire a dobanzilor anuntat in urma cu ceva vreme de Rezerva Federala americana, tinand in frau cresterea economica asteptata in Statele Unite.

#previziuni piata petrol, #sfarsitul OPEC, #previziuni petrol , #Petrol