Evenimente care au marcat economia mondiala in 2007

Marti, 08 Ianuarie 2008, ora 10:47
1189 citiri
Evenimente care au marcat economia mondiala in 2007

Anul 2007 a fost unul al crizelor, al recordurilor si al rasturnarilor de ierarhie. Mai mult ca sigur, 2007 va intra in istorie drept anul "crizei subprime" - prabusirea pietei ipotecare americane atragand altele, in lant, si culminand cu o criza a creditului extinsa la nivel global.

Cu totul si cu totul independent de aceasta, evolutia preturilor la petrol, aur si grau, care au atins recorduri maxime, au afectat si ele starea generala a economiilor mici sau mari ale lumii. In ansamblul sau, 2007 a marcat declinul cresterii economice globale, comparabil cu recesiunea economiei americane, care a urmat dupa atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

Mai
Thompson preia Reuters

Grupul canadian Thompson Corp. preia compania de stiri Reuters, pentru aproximativ 8,7 mld. lire sterline (17,2 mld. dolari), dand astfel nastere celui mai mare grup de stiri financiare si date din lume. Thompson-Reuters va genera venituri de aproximativ 12 mld. dolari si va avea aproape 49.000 de angajati si, acoperind 34% din piata informatiilor financiare, va depasi cu un procent grupul Bloomberg LP, conform newsletter-ului Inside Market Data. Holdingul familiei Thompson va detine 53% din nou-creatul grup, listat la Londra si la New York.

Iunie
Criza subprime

Cresterea rapida a numarului de ipoteci abandonate, proces inceput pe piata imobiliara americana inca din trimestrul patru din 2006, s-a accentuat pe parcursul primelor doua trimestre din 2007, determinand prabusirea pietei obligatiunilor care se sprijineau pe aceasta si generand o criza a creditului, care s-a generalizat la nivelul intregii economii internationale. Efectele secundare au inclus scaderea valorii activelor, blocarea unor afaceri, amanarea unor importante oferte publice de actiuni. Criza subprime a reprezentat cea mai importanta frana a cresterii economice globale in 2007.

Iulie
The Wall Street Journal schimba patronul

News Corporation, compania lui Rupert Murdoch, a reusit sa preia, dupa o lunga si acerba lupta cu familia Bancroft, pachetul majoritar din cadrul Dow Jones, companie care editeaza prestigiosul cotidianeconomic The Wall Street Journal, platind 5,6 miliarde dolari. Rupert Murdoch detine mai multe zeci de posturi TV in intreaga lume, printre care operatorul prin satelit British Sky Broadcasting (BSkyB), reteaua SKY, canalele Fox News, compania de productie cinematografica 20th Century Fox, zeci de reviste si ziare, printre care The Sun, The Times si News of the World, si mai multe site-uri.

Iulie - august
Volatilitatea pietelor de capital

Prabusirea pietei creditelor ipotecare cu dobanda variabila si cea a obligatiunilor care se sprijineau pe acestea a determinat un adevarat efect de domino, la nivelul intregii economii americane, dar si la nivelul economiilor europene, fapt reflectat si de evolutia indicilor bursieri. Din 19 iulie, cand atingea valoarea de 4.731,10 puncte, indicele Dow Jones Composite a ajuns, urmand un trend negativ constant, in 16 august, la 4.245,39, moment din care a cunoscut un trend pozitiv constant, pana in 19 septembrie, cand atingea valoarea de 4.631,86 de puncte. In aceeasi perioada, indicii burselor chinezesti au inregistrat cresteri-record.

August
Bill Gates nu mai este cel mai bogat om al planetei

Pe 8 august, revista Forbes, care da publicitatii topul miliardarilor lumii, a anuntat ca americanul Bill Gates, patronul si fondatorul gigantului mondial informatic Microsoft, nu mai este cel mai bogat om al planetei. El a fost devansat de mexicanul de origine libaneza Carlos Slim, acesta acumuland cu zece miliarde dolari mai mult - 68, fata de 58. Gates a detinut aceasta pozitie din 1995. Schimbarea de ierarhie indica un trend mai larg - cel al cresterii rolului economiilor emergente in cadrul celei mondiale.

Septembrie
Rezerva Federala reduce dobanda

Sub presiunea crizei de lichiditate de pe piata americana, cauzata de prabusirea pietei obligatiunilor sprijinite pe debite ipotecare, Rezerva Federala a Statelor Unite a decis, dupa 17 majorari consecutive realizate in ultimii patru ani, reducerea dobanzii de referinta, de la 5,25%, cat fusese stabilita inca din septembrie 2006, mai intai la 4,75%, in septembrie, apoi la 4,50%, in octombrie, pentru a se opri la 4,25% in decembrie, in cadrul celei mai semnificative reduceri trimestriale de la criza economica din 2001-2002.

Octombrie
Royal Bank of Scotland preia ABN Amro

Pe 10 octombrie, Royal Bank of Scotland, liderul consortiului din care mai faceau parte grupul belgian Fortis si grupul spaniol Santander, a reusit sa-i convinga pe 87% dintre actionarii bancii olandeze ABN Amro sa accepte oferta de preluare, in valoare de 72 miliarde euro, principalul concurent, Barclays, considerat favorit, avand suportul consiliului director, isi anuntase retragerea din cursa cu doar o saptamana inainte. Royal Bank of Scotland ar putea obtine, potrivit specialistilor, un profit anual de cel putin zece miliarde lire sterline (20,4 miliarde dolari).

Noiembrie
Scump ca... aurul

Devalorizarea dolarului, princiapla mondeda utilizata in schimburile internationale si in constituirea rezervelor valutare ale bancilor centrale ale celor mai multe dintre state, a determinat reorientarea catre investitiile in metalul pretios. Pretul aurului a atins, in acest an, maximumul de 835,60 de dolari per uncie, in data de 8 noiembrie, dupa ce, la inceputul anului, era de 636,30 de dolari per uncie. Cresterea pretului aurului a fost imitata si in cazul altor metale rare, precum platina.

Noiembrie
Barilul de 100 de dolari

Pretul petrolului s-a apropiat la doar 71 de centi de limita psihologica a celor 100 de dolari per baril, in deschiderea sedintei de tranzactionare din 21 noiembrie, foarte aproape de recordul stabilit in aprilie 1980, de 101,70 de dolari (71,14 euro), valoare calculata tinandu-se cont de rata inflatiei la zi, chiar daca OPEC decisese, cu o luna in urma, majorarea cotei zilnice de productie. La inceputul anului, pretul petrolului era de 58,32, la 99,29 de dolari per baril.

Noiembrie
Prapastia dintre euro si dolar

Dolarul a atins recordul negativ fata de euro in noiembrie, cand intre 22 si 27 noiembrie a cochetat cu valori de peste 1,49 dolari pentru un euro. De la inceputul anului, cand raportul dintre cele mai importante doua valute utilizate in cadrul schimburilor comerciale la nivel global era de 1,31 dolari pentru un euro, moneda americana s-a depreciat, in mod continuu, cu peste 10%. Aceasta a diminuat competitivitatea exporturilor mai multor state europene, cu o notabila exceptie, Germania, care a ramas primul exportator al lumii, inregistrand un surplus comercial de 19 miliarde euro, la mijlocul trimestrului patru, in crestere.

Noiembrie
PetroChina - mai valoroasa ca Exxon Mobil

In urma lansarii ofertei publice de actiuni, compania petroliera de stat din China, PetroChina, a devenit, cu o valoare de 706 miliarde dolari, prima companie din lume ca valoare de piata, depasind-o pe cea americana Exxon Mobil, a carei valoare de piata a ramas la 487 miliarde dolari. In topul primelor zece companii ca valoare de piata, China are cinci companii - China Life, PetroChina, China Mobile, Industrial and Commercial Bank of China, China Petroleum and Chemical Statele Unite au trei - Exxon Mobil, General Electric, Microsoft, iar Rusia si Olanda, cate una - Gazprom si Royal Dutch Shell.

Decembrie
Graul, la peste zece dolari per bushel

Pretul graului a atins recordul maxim in 17 decembrie, ajungand la valoarea de 10,09 dolari (7,01 euro) per bushel (35,22 kilograme), dupa ce, de la inceputul anului, a inregistrat o crestere de aproape 90%. Evolutia a fost determinata de recoltele proaste inregistrate de marii producatori din cele doua emisfere, de cresterea achizitiilor efectuate de pe pietele internationale de catre statele emergente, de cresterea suprafetelor alocate plantelor industriale si masurilor protectioniste.

Previziuni 2008
Speranta in economiile emergente

Previziunile pentru 2008 seamana mult cu fisa unui bolnav aflat in convalescenta. Economia mondiala, in ansamblul sau, a rezistat cu succes unui soc multiplu, fara a intra in recesiune, dar mult asteptata sa revenire va fi una mai inceata, pentru a uita cosmarul caderii din 2007. FMI prevede o crestere de doar 4,8% in 2008, fata de 5,2% - anul trecut. Vestea buna, ne transmite Simon Johnsonm, economist-sef al institutiei, "este ca tarile cu economii emergente nu doar ca au reusit sa tempereze uraganul din 2007, dar vor si asigura baza unei cresteri economice solide in 2008".

Tinand cont ca, in chiar prima sedinta de tranzactionare a anului, de la New York Mercantile Exchange, barilul de petrol a ajuns la 100 de dolari, acest an va fi unul extrem de dificil.

<a href=http://standard.ro/articol_24689/evenimente_care_au_marcat_economia_mondiala_in_2007.html/ target=_blank>Business Standard</a>