Pretul petrolului din Marea Nordului agita apele economiei globale

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 08:41
4249 citiri
Pretul petrolului din Marea Nordului agita apele economiei globale

Indicele Brent al petrolului extras din Marea Nordului a coborat vertiginos in ultimele luni, dand peste cap toate predictiile si calculele financiare la nivel global. Pretul barilului de petrol a coborat cu 25 de dolari in doar 5 luni, devenind deja un semnal de alarma pentru guvernele unor tari si pentru producatori.

Un pret de 80 de dolari al barilului de petrol extras din Marea Nordului se traduce printr-o pierdere de 200 de miliarde de dolari pentru tarile membre OPEC, ceea ce ingreuneaza atat redresarea financiara a acestora dupa criza generata de schimbarile survenite in timpul "Primaverii arabe", cat si eventuale intarzieri in returnarea datoriilor externe pe care le inregistreaza. Nici dincolo de Atlantic, vestea scaderii dramatice a pretului petrolulului nu starneste bucurie, americanii aratandu-se ingrijorati de o eventuala influenta asupra pretului gazelor de sist, observa reporterii de la Financial Times.

Trei intrebari si o veste buna

Problemele perdantilor din aceasta ecuatie se rezuma la cateva intrebari nelinistitoare. Cat de jos poate cobori pretul? Care va fi nivelul la care se va stabiliza? Vor anunta sauditii si tarile OPEC reducerea productiei dupa intalnirea programata luna viitoare?

Fiecare dintre acestea ascunde o spaima resimtita de guverne si companii in egala masura. O productie mai mica inseamna venituri mai mici la bugetele de stat si o reducere importanta a cheltuielilor de capital in industria extractiva.

In schimb, vestea buna este ca, pe plan intern, cetatenii fiecarui stat vor beneficia de o economie in bugetele personale, la fel ca si consumatorii industriali. O economie care se va traduce in 1,8 miliarde de dolari in fiecare zi , suma ce isi va gasi o alta destinatie pentru a incuraja cresterea economica.

Piata sensibila

Pretul petrolului a reactionat la trei stimului: doi legati de regulile interne ale pietei de profil si unul care tine de reconfigurarea recenta a hartii geopolitice. Pretul mediul al petrolului brut extras din Marea Nordului a stationat in jurul valorii de 110 dolari/baril dupa ce criza libiana a redus cantitatea existenta in piata cu un milion de barili pe zi.

Arabia saudita a crescut in perioada 2010-2011 productia compensand lipsa in piata a 600.000 de barili/zi. Sauditii ar fi putut chiar amortizeze efectul crizei din Libia doar daca calitatile petrolului libian si cele ale "aurului negru" extras din Arabia Saudita ar fi fost similare. Ulterior, embargoul impus de Statele Unite si aliatii nord-atlantici asupra Iranului, Yemenului, Sudanului, Siriei si Nigeriei a generat o criza zilnica de 3,5 milioane barili/zi, dar a ajutat si la pastrarea unui nivel ridicat pe indicele Brent.

Surplus pe fond de criza

Contrar asteptarilor, criza economica resimtita in continuare, ca si stagnarea inregistrata in zone economice au diminuat si apetitul marilor consumatori de combustibili fosili. In acest moment, consumul abia se apropie de 1 milion de barili/zi, si pana si cele mai optimiste previziuni pentru 2015 lasa un lest de 1 milion de barili/zi sa influenteze o viitoare scadere a pretului. Aceasta, bineinteles, in cazul in care OPEC nu va recurge la reducerea productiei de petrol. O alta problema pe care liderii tarilor member OPEC o au in vizor este cresterea masiva a productiei de petrol in statele Unite, reducerea costurilor de extractie pana sub pretul de 75 de dolari/baril si o supraabundenta in piata a petrolului american, cu un continut mai scazut de sulf.

Teoria conspiratiei

Un alt element luat in calcul de catre analistii de piata este divizarea acesteia pe segmente distincte, cu Arabia Saudita coborand stacheta pretului la barilul de petrol pentru zona asiatica pentru a stopa invazia combustibilului american in regiune. O metoda la care s-au raliat deja Irakul, Iranul si alte state din Orientul Mijlociu. Insa in acelasi timp, dupa coborarea indicelui Brent sub pragul de 90 de dolari este de asteptat ca si indicele de referinta pe piata America, WTI, sa inregistreze o scadere dramatica, pana la pretul de 75 de dolari/baril.

Un fel de "hidraulica" economica care rabufneste surd in bugetele unor tari intrate pe lista neagra a Washingtonului: Iran si Rusia, atat guvernul de a Teheran, cat sic el de la Moscova, creionandu-si planurile de dezvoltare pe pretul de 115 dolari/baril inregistrat la mijlocul acestui an.

#indice brent, #indice opec, #indice wti, #pret petrol, #nivel productie petrol , #Petrol