Nu suntem panicati, suntem doar manipulati (2)

Miercuri, 27 August 2008, ora 15:45
3111 citiri
Nu suntem panicati, suntem doar manipulati (2)

Fluctuam corelat cu bursele straine importand emotiile acestora.

A fost doar o clipa de liniste trecatoare si apoi au urmat noi scaderi, mai accentuate si tot asa. Fireste ca toate aceste evolutii, in lipsa unor stiri mult mai importante, sunt mai mult emotionale ele existand in stare latenta acolo in piata, in mintea investitorilor si se vor manifesta la confirmarea stirilor care le-au generat. Aceste stari volatile au fost create de agravarea temerilor fata de consecintele pietei financiare din SUA, dar si datorita pericolului de crestere a pretului la petrol.

Sincer, inca nu stiu cum sa apreciez, in cadrul evolutiei generale a lucrurilor, declaratia lui Ben Bernanke de vineri, 22 august, cand acesta si-a aratat inca odata ingrijorarea in ceea ce priveste accentuarea slabiciunii economiei si mentinerea pericolelor la nivelul pietei financiare din SUA, a carei criza continua.

Concomitent, asa cum am observat in episodul I, inflatia este in continua crestere facand presiune asupra instabilitatii tuturor sectoarelor economice.

In aceste conditii tot mai multi analisti spun ca FED are si va avea o misiune dificila privind stabilizarea economiei SUA si exista deja zvonuri privind o majorare de dobanda critica ce poate fi anuntata la intrunirea acesteia de pe 16 septembrie, care in prima faza nu va imbunatatii deloc perceptia investitorilor satui sa constate incapacitatea administratiei actuale americane de a iesi din criza, daca nu chiar din recesiunea economica.


Temeri personale, individuale

Investitorule individual, vreau sa-ti spun ca evolutia actuala a bursei autohtone imi creeaza si mie anumite incertitudini cu atat mai mult cu cat mi-am focalizat atentia pe un numar redus de actiuni profitabile (4-5, mai mult din piata Rasdaq) si constat o actiune general descendenta care-mi poate aduce unele pierderi in timp in ciuda unor rezultate constant bune ale emitentilor in cauza (ma refer la cresterea cifrei de afaceri si a profitabilitatii).


Chiar mai mult se fac unele scenarii privind miscarile bursiere pentru un termen mediu (pana la 1 an) in conditiile in care masurile BNR vor diminua din profitabilitatea sectorului bancar roman, vor accentua deficitul bugetar, care poate ajunge sa depaseasca 3% din PIB peste pragul critic anuntat de UE, iar rata inflatiei nu va ajunge chiar ca la turci sau lituanieni, insa va fi destul de mare comparativ cu datele recente punand presiune pe ritmul cresterii economice din anul 2009.

 

Pe de alta parte orice investitor mai cu experienta, care nu a fost activ neaparat si in anul bursier 1998 cand am avut cu adevarat o criza a pietelor emergente, iti poate spune ca anul curent nu seamana deloc ca evolutie cu cel de acum 10 ani fiind o diferenta evidenta prin faptul ca scaderile de acum sunt mai putin galopante si abrupte, ba as spune cu exceptia ultimelor zile ca preturile au avut o perioada de consolidare.


Oare mai putem estima o schimbare de directie a bursei ?

Asa ca, din pacate, din acest moment tu analistul tehnic sau mai ales fundamental fiind sub influenta avertizarilor firmelor de rating straine chiar nu mai ai ce previziona ("cele mai afectate tari intr-o eventuala accentuare a crizei vor fi Romania si Bulgaria, tarile recent intrate in UE"). Pe langa acestea as adauga si influenta unei evolutii mixte a indicatorilor macroeconomici autohtoni, iar in randul acestora focalizarea trebuie facuta  mai ales pe evolutia deficitelor macro (de cont curent, comerciale si bugetare).


In alta ordine de idei, daca urmarim evolutia indicilor BVB din 2007-2008 vom vedea ca din iulie 2007 indicele BET-FI, a tot strapuns in cadere praguri de suport dupa praguri de suport fara ca pe parcurs sa observam o incetinire sau o schimbare de directie mai concludenta (situatie specifica tuturor indicilor bursieri).

In acest caz pana si cel mai experimentat analist tehnic ii va fi imposibil sa vada care este capatul de unde se va produce o intoarcere reala de directie, cu atat mai mult pe termen scurt. Pentru termen mediu exista unele previziuni pentru mijlocul anului viitor. Cei mai optimisti mizeaza pe momentul alegerilor prezidentiale din SUA din acest an programate pe 4 noiembrie 2008.


Sansele reale ale bursei autohtone

Putem emite si o ipoteza pe care s-o putem urmari in timp si anume ca pentru realizarea unui rebound bullish consolidat si destul de lung va trebui sa existe cativa investitori puternici si cu multi bani care vor decide ca preturile sunt cu adevarat acceptabile. De ce oare marii investitori, mai ales autohtoni nu doresc sa fie ei salvatorii acestei burse, care se pare ca are o cadere libera ca intr-o prapastie fara fund.   


Imi aduc aminte despre ce spunea marele investitor Soros cand vorbea de cele mai bune momente de investitii si anume "cand strazile vor fi pline de sange atunci trebuie sa investesti si apoi sa astepti ca investitia sa devina profitabila". Probabil ca unii nu au vazut asa ceva si de aceea bursa din Romania inca mai scade.

Totodata este bine sa ne amintim de spusele lui Warren Buffett, un alt mare investitor, care la randul lui spunea ca cele mai bune investitii sunt in fazele de declin economic (crize, recesiuni) si nu de boom economic. Stim doar ca boomul din SUA a fost anul trecut si de atunci scaderile continua fara a sti cand se vor opri.


Avand in vedere ca cea mai lunga perioada de recesiune economica dupa Marea Criza din anul 1929 a fost in 2000-2001 si a tinut 16 luni, prin comparatie, actuala criza economica din SUA inca nu a implinit un an (are cca. 10 luni) asa ca un viitor punct critic real de unde trendul actual international va intoarce il putem spera ca va fi de abia in anul 2009, probabil la jumatatea acestuia dupa cele mai multe estimari.  

Deja Trichet, dar si B. Bernanke, primul fiind presedintele BCE si al doilea al FED, au recunoscut ca trim. III si trim. IV din anul 2008 nu vor aduce o imbunatatire a situatiei actuale economice, ba dimpotriva economiile marilor puteri ale lumii se vor resimti si mai mult. Crede cineva ca economia din Romania nu va fi influentata de aceste evolutii nefavorabile ale economiilor din jur ? Eu unul sunt convins ca asa va fi insa nu intr-o masura foarte mare, cum se incearca a se spune pe la colturi.


Si totusi pietele de capital isi pot schimba comportamentul intr-un sens sau altul in functie de unii factori noi care pot apare sau ca urmare a schimbarii directiei celor existenti, deja analizati.

(in ultimul episod voi prezenta cum trebuie sa procedam acum noi investitorii minoritari)