Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mol a obtinut un profit net cu 70% mai mic, in al doilea semestru al anului

Mol a obtinut un profit net cu 70% mai mic, in al doilea semestru al anului
Ungurii de la mol MOL au raportat un nivel al profitului net obtinut in al doilea trimestru al 2007 cu mult sub previziuni, insa performantele operationale au fost conform asteptarilor, analistii considerand ca aceste rezultate nu vor avea efecte negative pe piata, informeaza Reuters.

MOL, care este tinta unei preluari de catre grupul austriac OMV, a anuntat ca profitul net obtinut in al doilea trimestru al 2007 a scazut cu 70% pana la 26,93 miliarde forinti (147,9 milioane dolari) din cauza reducerii productiei de gaze naturale si petrol, a slabiciunii dolarului, a cresterii substantiale a ratei de taxare si unei pierderi financiare non-numerar.

Profitul net a fost sub estimarile analistilor, care mizau pe o scadere de 40% pana la 45,35 miliarde forinti, conform Reuters Estimates.

MOL, care este cea mai mare companie din Ungaria din punct de vedere al venitului, a inregistrat un profit operational de 88,36 miliarde forinti, depasind estimarile analistilor, care mizau pe un rezultat de 86,32 miliarde forinti.

"Slabiciunea dolarului a redus castigurile grupului cu 32 miliarde forinti", a declarat directorul financiar al MOL, Jozsef Molnar, pentru Reuters. " Daca nu luam in calcul efectele fluctuatiilor valutare, rezultatul este oarecum asemanator cu cel inregistrat in urma cu un an", a adaugat acesta.

Analistii au declarat ca reactiile negative ale pietei la anuntul datelor trimestriale vor fi limitate datorita faptului ca actiunile grupului s-au apreciat pe fondul tentativelor de preluare ale OMV.

"Valoarea de piata a MOL depaseste nivelul rezonabil determinat de majoritatea pietei" a declarat un analist al bancii Takarek, Attila Tapaszti. "Insa pretul MOL a fost stabilit incepand cu luna iunie in mare parte de tentativa de preluare de catre OMV, reducand astfel potentialul negativ al rezultatelor asupra cotatiilor titlurilor MOL", a adaugat acesta.

Titlurile MOL s-au apreciat si datorita operatiunilor de rascumparare de actiuni, pe care MOL le-a condus in incercarea de a evita o preluare din partea OMV, actiunile titlurilor grupului ungar apreciindu-se cu 25%, fata de deprecierea de 17% inregistrata la inceputul anului.

Activitatile de explorare si productie au suferit cea mai mare scadere a profitului operational, avand in vedere ca reducerea cu 12% a productiei a fost agravata de slabiciunea dolarului, rezultand intr-o scadere de 29% a profitului operational.

Productia de gaze a scazut cu 17%, MOL explicand aceasta scadere prin transferarea unui zacamant foarte important la rezerva strategica de stat a Ungariei, informeaza Reuters.

Cea mai mare divizie a grupului MOL, cea de rafinare si marketing, a inregistrat o scadere de 17% a profitului operational, productiei si vanzarilor mai mari, din cauza slabiciunii dolarului si a efectelor datelor statistice ale inventariilor.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 817 ori