Prim-ministrul Mihai Tudose a spus vineri seara ca, atunci cand supraacciza la carburanti a fost eliminata, la inceputul anului, "pretul la pompa n-a scazut". Nu e prima data cand premierul spune asta, dar doar pentru ca o declaratie e repetata, nu inseamna ca devine si adevarata. Iata care este adevarul cu cifre concrete.
"De o zi, doua, toata lumea e innebunita ca ia foc pompa de benzina (...) Incercam sa punem lucrurile la loc. Cand am scos acciza, pretul la pompa n-a scazut. Incercam s-o punem la loc.
Daca creste pretul la pompa, o sa avem o alta discutie cu companiile distribuitoare si producatoare (...) Noi am scos acciza nu ca sa le facem lor profit, ci ca sa incercam sa ducem pretul mai jos. N-a functionat, o punem la loc", a sustinut premierul, intr-un interviu difuzat vineri seara, la Realitatea TV.
Tudose spune, insa, doua neadevaruri.
Primul e demontat usor pentru ca, in iarna, pretul la benzina si motorina chiar a scazut, dupa ce a fost scoasa supraacciza pe carburanti. Asa cum scria Ziare.com, in luna ianuarie, pretul la pompa a scazut cu 7%, la inceputul anului. Atunci, aveam al doilea cel mai mic pret la combustibil din UE, dupa Bulgaria.
Iar daca nu ne credeti pe noi, iata doua grafice care arata exact acelasi lucru, respectiv scaderea brusca a pretului la pompa, de la 1 ianuarie 2017 - pe Peco-online.ro si pe site-ul UNTRR.
Citeste si:
Ponta, despre supraacciza la carburanti: Dragnea v-a dat teapa! E mai rau decat pe vremea... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 21:24
Pretul fara taxe al carburantilor comercializati in Romania continua sa fie mai mare decat media europeana, in timp ce taxele aplicate de stat sunt printre cele mai mici din spatiul comunitar, potrivit datelor publicate saptamanal de Comisia Europeana.
Astfel, ultimele date ale Comisiei, respectiv cele din 15 mai, arata ca pretul motorinei fara taxe in Romania este de 499 de euro pentru 1.000 de litri, in timp ce media europeana este 486 de euro.
In ceea ce priveste benzina, decalajul este si mai mare. In Romania, benzina costa pe 512 de euro pe mia de litri, in timp ce media UE este de 497 de euro pe mia de litri.
In acelasi timp, taxele aplicate de stat, respectiv TVA si acciza, sunt cele mai mici din UE in ceea ce priveste benzina: 528 euro pe 1.000 de litri, sub media UE de 857 euro pe mia de litri.
Citeste si De ce s-a scumpit benzina in Romania in februarie, iar in Bulgaria nu?
La motorina, taxele din Romania sunt cele mai mici, dupa Luxemburg: 494 euro pe mia de litri, fata de media UE de 702 euro pe mia de litri.
Joi, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, declara ca institutia pe care o reprezinta continua investigatia sectoriala pe piata carburantilor, pentru a analiza de ce preturile in Romania sunt mai mari decat media din Uniunea Europeana.
"Vedem ca, de peste un an, fata de preturile din vestul Uniunii Europene, au crescut la noi, de unde noi de obicei eram sub media pe UE, acum suntem peste media UE si vrem sa intelegem... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 18:51
Timbrul de mediu, declarat ilegal de Curtea de Justitie Europeana, ar putea fi inlocuit de o taxa inclusa in pretul carburantilor.
Ce efecte ar putea avea aceasta masura, luata in calcul de Ministerul Mediului? Ar fi utila, acceptabila pentru soferi, echitabila si nediscriminatorie, astfel incat sa nu mai fie respinsa de UE?
Propunerea e urmatoarea: orice plin de benzina sau motorina sa fie taxat suplimentar cu maximum doi lei (aproximativ 5 bani pe fiecare litru de combustibil).
Ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, a explicat ca aceasta e una dintre variantele luate in calcul in cadrul unui grup de lucru constituit la minister.
In context, ministrul Mediului a admis ca timbrul de mediu va fi eliminat deoarece nu reprezinta o taxa corecta, insa a explicat ca este necesar sa fie pus ceva in loc, deoarece, altfel, s-ar pierde multi bani la buget.
In ceea ce priveste timbrul de mediu, situatia e destul de complicata, spune consultantul fiscal Adrian Benta, intr-o ...citeste mai departe despre "Doi lei la fiecare plin de benzina - propunerea pentru noua taxa auto. Cat de echitabila e si ce impact va avea?" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2016, ora 17:34
Premierul Victor Ponta afirma ca Romania poate avea o politica de raliere la media europeana in privinta combustibilului in masura in care va avea si o infrastructura mai buna, spunand ca nu doar pretul este problema principala, ci si consumul mai mare din cauza lipsei infrastructurii.
Intrebat, marti, la Tuzla, despre faptul ca un litru de combustibil este mai scump in Romania decat in alte tari europene, Victor Ponta a spus ca "putem sa avem o politica de raliere la media europeana in masura in care avem si o infrastructura mai buna".
"E mai scump decat alte tari din Uniunea Europeana, la motorina suntem pe locul 21, daca nu ma insel, la benzina am urcat putin mai mult si evident ca putem sa avem o politica de raliere la media europeana in masura in care avem si o infrastructura mai buna. Problema numarul unu la noi nu e doar pretul, problema este consumul mai mult pentru ca nu ai infrastructura, deci trebuie sa vedem cu ce incepem. Daca avem infrastructura mai buna atunci sigur ca si pretul pe ansamblu al transportului rutier va fi mai mic, in masura in care avem transport aerian si feroviar iarasi performant, care sa poata sa acopere aceste necesitati", a afirmat premierul.
El a mentionat ca daca va fi facuta infrastructura mai repede, atunci costurile pe ansamblu vor fi ceva mai mici.
"De exemplu, faptul ca vara aceasta am experimentat, a fost un experiment pana la urma, acele noi mijloace de transport feroviar catre mare ne ajutam la sfarsitul sezonului... mai mult
Miercuri, 13 August 2014, ora 08:45
Pretul unui litru de benzina "Super" in Italia a trecut pragul de doi euro, ajungand chiar si la 2,008 euro in Toscana. Franta, care se confrunta de asemenea cu presiuni pe pretul benzinei, a optat pentru scaderea taxelor pe combustibili pentru a contracara cresterea preturilor la pompa.
In Italia, aceste preturi record la carburanti erau de asteptat pe autostrazi. Adevarata noutate o constituie preturile la distribuitorii din afara autostrazilor, unde carburantii sunt mai ieftini. In medie, pretul la pompa pentru un litru de benzina "Super" a ajuns la 1,920 euro, fata de 1,803 euro pe litru pentru motorina si 0,784 euro pentru Gpl.
Conform calculelor facute de Asociatia pentru protectia consumatorilor, Federconsumatori, costurile cu combustibilii pentru o gospodarie medie din Italia au crescut cu 420 de euro pe an.
Franta se lupta pentru mentinerea pretului la benzina.
Premierul francez Jean-Marc Ayrault a anuntat, miercuri, ca taxele pe carburanti care revin statului vor cunoaste o diminuare modesta si provizorie pentru a contracara cresterea preturilor la pompa.
Scaderea taxelor la combustibili risca sa afecteze veniturile statului si eforturile guvernului francez de a reduce deficitul la 4,5% din PIB in acest an.
Intrebat daca guvernul german are de gand sa adopte o masura similara, purtatorul de cuvant al Ministerului german de Finante, Martin Kotthaus, a raspuns ferm "nu".
"Scaderea pretului carburantilor nu face parte din sarcinile guvernului",... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 18:32
Ministerul Economiei din Franta este gata sa blocheze pretul combustibililor, in cazul in care scumpirea acestora va continua si in saptamanile urmatoare.
"Dupa o situatie relativ linistita in luna mai, incepand cu luna iunie pretul la combustibili creste continuu in asociere cu cresterea pretului la titei, pe fondul deprecierii euro fata de dolar", se mentioneaza intr-un comunicat al institutiei.
Este Franta cea mai sigura tara pentru investitii?
In functie de evolutia preturilor in urmatoarele saptamani, guvernul francez ia in considerare toate optiunile posibile si nu exclude posibilitatea blocarii temporare a preturilor, asa cum a propus Francois Hollande in timpul campaniei sale prezidentiale.
In data de 3 august, un litru de motorina in Franta costa in medie 1,406 euro, iar benzina Super 95 - 1,574 euro.
Franta si Germania: Vom face tot posibilul pentru a apara zona euro mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 09:52
Multe companii aeriene vor da faliment, daca pretul combustibilului va ajunge la 150 de dolari barilul, fata de circa 120 in prezent, a declarat marti directorul IATA, Tony Tyler, avertizand ca Europa risca cele mai mari pierderi.
"Nu putem exclude posibilitatea falimentului, toate regiunile vor pierde in acest caz, majoritatea pierderilor vor fi inregistrate in Europa, insa vor fi resimtite efecte semnificative peste tot", potrivit lui Tyler.
Scumpirea carburantului este, in mare parte, rezultatul tensiunilor geopolitice cu care se confrunta tarile petroliere din Orientul Mijlociu si nordul Africii, a explicat IATA.
Agentia cu sediul la Geneva urmareste in special Iranul, in conditiile in care o deteriorare a situatiei in republica islamica ar putea duce la inchiderea stramtorii Ormuz si la blocarea unor rute vitale pentru transportul de titei.
"In acest scenariu, pretul petrolului ar putea ajunge la mijlocul anului la 150 de dolari barilul", a avertizat IATA. mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 15:42
Pretul petrolului a crescut din nou, de data aceasta motivul fiind zvonurile despre o explozie a unei conducte in Arabia Saudita.
Statul a negat afirmatiile, un purtator de cuvant din industrie spunand ca "nu a existat niciun fel de astfel de incident", relateaza mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 18:30
Presedintele SUA, Barack Obama, considera ca statele producatoare de petrol ar trebui sa se asigure ca preturile ridicate ale titeiului nu afecteaza economia globala si ca ar trebui sa majoreze livrarile pentru a limita cresterea preturilor la combustibili, transmite Reuters."Vorbim cu producatorii de petrol din toata lumea, spunandu-le ca este in interesul lor sa se asigure ca preturile ridicate ale titeiului nu afecteaza economia globala. Asa ca ei trebuie sa majoreze livrarile.
In mod clar, au fost intreruperi din cauza Libiei, dar credem ca ei pot acoperi aceste lipsuri si ii presam sa faca aceasta. Daca noi nu crestem, nici ei nu vor face bani", a afirmat Obama.
Pretul petrolului Brent, de referinta pentru bursa londoneza, a scazut cu 20 de centi, la 123,94 de dolari pe baril, pana la ora 6:46 GMT. Marti, cotatia a urcat cu 48 de centi, la 124,14 dolari pe baril. Cotatia titeiului destinat pietei din SUA s-a redus cu 26 de centi, la 111,95 de dolari pe baril. mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 11:58