Rata inflației este în continuă creștere. Descoperă în ce mod îți afectează afacerea și ce poți face să o protejezi

Joi, 30 Iunie 2022, ora 18:53
512 citiri
Rata inflației este în continuă creștere. Descoperă în ce mod îți afectează afacerea și ce poți face să o protejezi
freepik.com

În economia de piață, prețurile bunurilor și serviciilor se află în continuă schimbare, lucru care afectează activitatea companiilor din mediul economic. Descoperă în acest articol în ce măsură îți poate influența inflația afacerea și ce poți face pentru a-i diminua efectele negative.

Creșterea prețurilor la materii prime

Inflația care a atins cote record în acest an și războiul care are loc în Ucraina au dus la creșteri substanțiale ale prețurilor la materii prime și materiale. Pentru IMM-urile a căror activitate principală este producerea de bunuri, creșterea prețurilor la materii prime este probabil primul impact major cu care se confruntă și care poate deveni un obstacol în menținerea și dezvoltarea unei activități constante.

O măsură care poate fi luată în considerare de către companiile care se confruntă cu efectele negative ale creșterii prețurilor la materii prime este creșterea prețului final suportat de către consumator. Este important însă ca aceste creșteri aplicate să nu fie unele majore, întrucât pot duce la pierderea clienților.

Creșterea salariilor

Întrucât creșterile de preț își fac simțită prezența și la nivelul consumatorilor, ca să existe un echilibru în mediul economic, companiile ar trebui să ia în considerare creșterea salariilor în proporție cu rata inflației. Cei mai mulți dintre angajați simt deja în bugetul lunar costurile suplimentare cauzate de creșterea prețurilor la produsele alimentare și combustibil, astfel că cei mai mulți dintre ei urmăresc o majorare salarială, astfel încât să își poată acoperi toate cheltuielile necesare lună de lună.

Principalul impact asupra companiilor care refuză să ofere creșteri salariale este creșterea fluctuației în rândul angajaților, lucru care poate duce la pierderea calității activităților din cadrul firmei sau chiar la un blocaj în procesul de producție. Pentru a evita acest lucru, poți încerca să compensezi creșterea salariilor prin reducerea sau amânarea unor costuri care nu sunt strict necesare pentru derularea activității și prin creșterea de preț la produsele sau serviciile pe care le oferi.

Dacă te afli în situația în care ai nevoie de capital suplimentar de lucru, poți să apelezi la un împrumut. În funcție de profilul afacerii tale și de suma de bani de care ai nevoie, poți să analizezi piața și să accesezi împrumutul cel mai avantajos pentru tine. Dacă nu poți să oferi o garanție pentru aprobarea creditului, nu trebuie să îți faci griji, deoarece există credite IMM fara garantii la TBI Bank.

Dificultăți în menținerea unui cash-flow pozitiv

Menținerea unui flux de numerar pozitiv, în care încasările să fie mai mari decât costurile, poate fi o adevărată provocare pentru un antreprenor, în special în condiții economice dificile.

Întârzierea încasărilor de la furnizori, plățile majorate pentru materii prime și diverse cheltuieli neașteptate care pot apărea de la o zi la alta sunt doar câteva dintre obstacolele cu care se confruntă orice antreprenor. Ca să faci față cu succes situației, poți să aplici câteva strategii care să te ajute să menții un cash-flow pozitiv:

● Redu cheltuielile indirecte de producție. Pentru asta, poți să faci o comparație între cheltuielile bugetate pentru anul acesta și cheltuielile reale. Analizează deviațiile și identifică acele categorii de costuri care îți permit o scădere de buget.

● Controlează încasările. Pentru a te asigura că încasezi la timp sau chiar înainte de data scadentă o factură, poți să acorzi mici discounturi clientului, care să îl stimuleze să efectueze plata într-un timp util. Totodată, înainte să închei o colaborare cu un client nou, verifică-i istoricul și situația financiară.

● Controlează stocurile. Stocurile în depozit înseamnă bani imobilizați, astfel că este indicat să cumperi materii prime și să produci atât cât ai comenzi pentru a evita să ai stocuri peste limită.

Atunci când administrezi eficient veniturile afacerii tale, ținând cont de termenele de încasare, și estimezi din timp costurile pe care trebuie să le plătești pentru furnizori, vei putea să identifici momentele dificile și să te pregătești pentru a le face față. O analiză clară a situației actuale, ținând cont de efectele negative care vin din mediul economic extern, poate reprezenta o metodă eficientă de a-ți administra cu succes afacerea în aceste vremuri.

#inflatie, #rata inflatiei, #crestere , #Stiri Administratie