Prețul carburanților va fi compensat cu 50 de bani pe litru. Reducerea se aplică direct la pompă

Joi, 23 Iunie 2022, ora 13:46
549 citiri
Prețul carburanților va fi compensat cu 50 de bani pe litru. Reducerea se aplică direct la pompă
Compensarea va fi făcută pe o perioadă de trei luni FOTO Pixabay

Premierul Nicolae Ciuca a declarat joi, 23 iunie, dupa sedinta de Guvern, ca s-a luat decizia de compensare a preturilor la carburanti.

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat ca a identificat impreuna cu specialistii o solutie de compensare a pretului carburantilor, in suma fixa de 50 de bani, care se va aplica direct la pompa. Jumatate din aceasta reducere va fi decontata de stat iar mecanismul prin care se asigura stabilitatea preturilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioada de 3 luni. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei.

"Pentru ca cetatenii romani si firmele sa plateasca mai putin pentru carburant, am identificat impreuna cu specialistii o solutie de compensare, in suma fixa de 50 de bani, care se va aplica direct la pompa", a spus premierul.

Ciuca a aratat: "In sprijinul parteneriatului intre societatea civila si Guvern, intre guvern si populatie precum si mediul de afaceri, am luat decizia sa aplicam aceasta masura, o masura care a fost de asemenea adoptata si de alte tari. Este o masura care implica atat responsabilitatea Guvernului cat si responsabilitatea companiilor din industria petroliera, Am spus ca e o masura care se aplica si in alte tari, vorbim de Spania si Franta".

Premierul a mai spus ca jumatate din aceasta reducere va fi decontata de stat, printr-un mecanism care va fi stabilit intre distribuitori si ministerele de resort.

"Mecanismul prin care sa asiguram stabilitatea preturilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioada de 3 luni. Compensarea va fi evidentiata pe fiecare bon fiscal la alimentarea cu combustibil. Valoarea va fi de 2 miliarde de lei, jumatate din acesti bani urmand a fi asigurati de la bugetul de stat", a mai spus Nicolae Ciuca.

Seful Executivului a mai spus ca, la finalul acestei perioade, vor analiza daca va fi necesar un set nou de masuri.

"Avem de asemenea la indemana un instrument util, ma refer la OUG privind combaterea efectelor speculative. Masurile pe care noi le luam si care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru urmatoarele 3 luni nu afecteaza in niciun fel bugetul de investitii. Guvernul va pastra tinta de 7% din PIB pentru investitii", a aratat Ciuca.

Compensarea va fi facuta pe o perioada de trei luni: iulie, august si septembrie.

...citeste mai departe despre "Pretul carburantilor va fi compensat cu 50 de bani pe litru. Reducerea se aplica direct la pompa" pe Ziare.com

#pret carburanti, #compensare, #pret benzina, #nicolae ciuca , #Stiri Macroeconomie