Platforma independenta de masurare a calitatii aerului, aerlive.ro, a inregistrat, in ultima luna, opt episoade de poluare cu valori mai mari de 50 micrograme/mc (ug/mc) pentru PM10, respectiv 15 episoade cu depasiri peste 35 micrograme/mc pentru PM2.5, atrag atentia reprezentantii Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, intr-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.
Organizatia de mediu solicita Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) publicate unui raport complet asupra controalelor efectuate si a sanctiunilor aplicate in ceea ce priveste episoadele de poluare masiva cu particulele de PM10 si PM2.5 inregistrate in oras, "in contextul in care, in plina pandemie si intr-o perioada in care toate activitatile rutiere si economice functioneaza la minim, in Capitala au loc episoade de poluare majora, in special in timpul noptii".
Potrivit datelor Ecopolis, in perioada 10 martie - 8 aprilie 2020, platforma www.aerlive.ro a inregistrat opt episoade de poluare, cu valori mai mari de 50 micrograme/mc pentru PM10, respectiv 15 episoade cu depasiri de peste 35 micrograme/mc in cazul PM2.5.
"Depasirile au fost inregistrate fie la primele ore ale diminetii, fie in decursul noptii si au durat, in medie, 3 - 4 ore. Mediile zilnice nu inregistreaza depasiri ale normelor legale, intrucat calitatea aerului este in general buna, cu exceptia acestor fenomene izolate. In vederea asigurarii dreptului la un aer curat pentru toti locuitorii Capitalei, in special in aceasta... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 15:41
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a cerut comisarului general demiterea sefului Garzii de Mediu din Bucuresti, in contextul nivelului alarmant de poluare care se inregistreaza si a controalelor efectuate in ultimele zile.
"In momentul de fata, comisarii Garzii de Mediu din Bucuresti si din judetele vecine au o ampla campanie de control la toti operatorii economici din Bucuresti si Ilfov pe procesele de ardere si emiterea in atmosfera a unor poluanti care afecteaza calitatea aerului din Bucuresti.
In urma informatiilor aparute in spatiul public si unei implicari nu tocmai eficiente a Garzii de Mediu Bucuresti in ceea ce inseamna monitorizarea problemelor de mediu cu care se confrunta Bucurestiul, am solicitat astazi comisarului general de la Garda Nationala de Mediu schimbarea din functie a comisarului sef de pe Bucuresti de la Garda de Mediu", a declarat ministrul Mediului.
In prezent, comisar general al Garzii Nationale de Mediu este Marioara Gatej, numita in functie de premierul Ludovic Orban, la propunerea ministrului Alexe, in data de 20 februarie.
Tot in conferinta de presa de astazi ministrul Costel Alexe a anuntat ca "suntem in plina campanie de control pe Bucuresti si Ilfov".
"Asa cum am declarat si ieri la audieri (in Parlament - n.red.) vineri sau luni, cel mai probabil, vom face conferinta de presa in care vom prezenta raportul pe aceste controale plus controlul pe care il avem in desfasurare de... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 11:42
Romania este unul dintre micii poluatori ai Europei si una dintre campioanele reducerii de Emisii de Gaze de Sera (GES). Angajamentul Uniunii Europene pentru anul 2020 a fost de reducere a emisiilor GES cu 20% pana in anul 2020 comparativ cu nivelul emisiilor din anul 1990 si realizase deja, in 2017, o scadere cu 21,7%, fata de 1990, totalizand 4.483 de megatone de dioxid de carbon echivalent (CO2e).
In 2017, tara noastra inregistra o reducere cu 45,86% a emisiilor GES, de la 248,07 milioane tone CO2 echivalent, in 1990, la 113,75 milioane tone, conform Inventarului National al GES.
Acest indice, de 45,86%, este valabil pentru datele ce nu includ "Utilizarea terenurilor, schimbarea utilizarii terenurilor si silvicultura" (LULUC).
Romania a fost ajutata in procesul de decarbonizare traversat in primele doua decenii post-1989 de socurile industriale provocate de restructurarile ample ale industriei energofage comuniste, adica de disparitia majoritatii producatorilor siderurgici si petrochimici.
De acum incolo, ea va trebui sa faca fata unor surse noi de poluare, pe segmente aflate in plina dezvoltare simultana cu cresterea economica. Este vorba, in principal, de consumul in crestere al gospodariilor si economiei reale.
1. Contributia Romaniei la emisiile UE este de 2,6%. Polonia polueaza de peste 3 ori mai mult
Romania a avut un volum GES de aproape 115 milioane de tone echivalent CO2, ceea ce reprezinta 2,6% din totalul emisiilor UE in 2017. De mentionat... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 08:51
Episodul recent de poluare din Bucuresti a fost determinat de un cumul de factori, cum ar fi arderile necontrolate de vegetatie si incendiul de la Gara de Nord de la miezul noptii, insa la acest moment avem conditii de intrare in normalitate in ceea ce priveste poluarea aerului, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, intr-o conferinta de presa.
"In momentul de fata, la statia B1 - Lacul Morii, la statia B3 - Mihai Bravu sau B6 - cercul Militar am avut aceste depasiri, dar acum, cand avem aceasta conferinta de presa, avem conditii de intrare in normalitate in ceea ce priveste poluarea aerului in Bucuresti. O spun si statiile din Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului, o spune si reteaua de senzori independenti care este astazi in municipiul Bucuresti. Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. In primul rand, arderile necontrolate din Bucuresti si judetul Ilfov. Au fost sesizari la 112. Am avut in aceasta dimineata discutii cu cei de la ISU care, din informatiile pe care le avem, in afara de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea la Gara de Nord si a sesizarilor primite cu arderile de vegetatie sau cauciucuri sau toate celelalte gunoaie, care au fost in cursul serii, am ajuns sa avem aceste conditii atmosferice. Din acest motiv, am avut si aceste valori ridicate. Aceste cresteri au inceput aseara in jurul orei 21:00, cu varful in jurul ore 3:00 - 4:00 dimineata, scazand catre primele ore ale zilei.... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 11:31
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a sustinut, luni, o conferinta de presa dupa ce in Capitala gradul de poluare a atins cote alarmante, pragul fiind depasit de 8-9 ori. Ministrul a spus ca au fost mai multi factori care au contribuit la aceste depasiri si se fac controale pentru a vedea daca au existat si activitati ilegale care au poluat in noaptea de duminica spre luni.
Spre finalul conferintei, Alexe a anuntat si ca a decis ca, pana una alta, sa faca ordine la nivelul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului Bucuresti, unde va fi schimbata conducerea. Ministrul spune ca ANPM ar fi trebuit sa alerteze celelalte autoritati cu atributii, insa el personal a aflat de pe Facebook.
"Avem in cadrul ministerului un elefant si acela este ANPM-ul, care in momentul de fata are reale carente si de management, si de comunicare. Nu e firesc ca cei din conducerea ministerului cand avem astfel de depasiri sa afle de pe Facebook, norocul meu ca eram treaz. In aceasta dimineta, am solicitat demiterea conducerii APM Bucuresti si a directorilor de acolo", a anuntat Costel Alexe.
- continua - ...citeste mai departe despre "Poluare record in Bucuresti. Ministrul Mediului demite "un elefant": Nu e firesc sa aflu de pe Facebook, noroc ca eram treaz" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 11:26
Indicele de Calitate a Aerului (ICA) masurat de platforma independenta de masurare a calitatii aerului din Bucuresti indica, la ora 10:00, depasiri record, de peste 100 micrograme/mc, ale concentratiilor de PM10 (pulberi in suspensie) in sapte din cele 11 puncte in care sunt amplasati senzori, arata datele aerlive.ro.
Astfel, zonele in care valorile de poluare cu PM10 erau peste limite sunt: Iuliu Maniu, Universitate, Mosilor, Piata Romana, Mihalache, Expozitiei si Baneasa Nord.
De asemenea, in alte patru zone (Piata Sudului, Timpuri Noi, 13 Septembrie si Libertatii), se inregistrau valori foarte crescute ale concentratiilor de PM2.5, cuprinse intre 77 micrograme/mc si 92 micrograme/mc.
In tot acest timp, pe platforma calitateaer.ro, unde sunt publicate datele monitorizate prin Reteaua Nationala de Monitorizarea a Calitatii Aerului, nu exista nicio alerta de calitate a aerului.
Indicele de calitate a aerului (ICA) atrage atentia asupra spatiilor cu probleme de calitate a aerului si se determina pe baza concentratiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2.5 si PM10 inregistrate prin statii de trafic si urbane.
Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca poluarea atmosferica constituie cel mai mare risc legat de mediu pentru sanatatea umana si provoaca aproximativ 7 milioane de decese la nivel mondial, in fiecare an.
In Uniunea Europeana (UE), poluarea aerului cauzeaza, in medie, peste o mie de decese premature pe zi, un numar de peste zece ori mai mare... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 10:44
Nu cred ca o taxa de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel national, iar mesajul meu este, atunci cand ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, reducerea poluarii este sustenabila pe termen lung, sustine Florin Citu.
"Noi ne uitam la o strategie pentru intreaga economie si aici includem toate sectoarele de energie care polueaza, inclusiv traficul rutier. Nu cred ca o taxa de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel national. Ceea ce incercam sa facem este retehnologizarea.
Este o politica mult mai buna si sustenabila pe termen lung decat o taxa. Mesajul meu este ca politica fiscala folosita ca instrument pentru reducerea poluarii are rezultate mixte de-a lungul timpului. Atunci cand ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, cu ajutorul unor imprumuturi de la BEI, de exemplu, reducerea poluarii este sustenabila pe termen lung. Deocamdata, nu se discuta de o taxa de poluare, dar vom vedea in viitor", a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, ministrul Finantelor Publice.
Seful MFP a amintit, totodata, de programul guvernamental Rabla prin care, in acest an, se urmareste eliminarea din trafic a 60.000 de autovehicule uzate.
"Programul Rabla sustine eliminarea acestor masini care polueaza. Anul acesta sunt 60.000 de unitati care vor distribuite, deci programul continua. Daca programul Rabla reuseste sa aduca mai multe masini noi decat cele importate, vom vedea rezultatele. In acelasi timp, spun ca... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 11:49
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis in calitate de reclamant, cu sprijinul asociatiei 2Celsius si sustinut de ClientEarth, a pornit actiunea in justitie impotriva Primariei Generale a Municipiului Bucuresti privind inabilitatea acesteia de a asigura un aer curat pentru cetatenii Capitalei.
Conform legislatiei in vigoare, Primaria Capitalei este responsabila de pregatirea si adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei.
Ecopolis ataca in justitie o serie de prevederi ale Planului Integrat privind Calitatea Aerului (PICA), elaborat de primarie in scopul combaterii poluarii aerului, se arata intr-un comunicat postat pe platforma aerlive.ro, care afiseaza datele primite de la senzorii independenti din Bucuresti.
Ecopolis sustine ca aproape toate masurile propuse in PICA nu respecta cerintele legale de a fi cuantificabile si eficiente in solutionarea problemelor specifice.
Masurile sunt atat de evazive incat este imposibil de a le fi evaluat impactul, continutul Planului nu isi atinge obiectivul, iar Primaria trebuie sa imbunatateasca PICA pentru a indeplini cerintele legale prevazute in Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator - care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa.
Anexele Directivei stabilesc nivelurile maxime ale anumitor poluanti. Limitele pentru PM10 si NO2 au intrat in vigoare in 2005 si 2010,... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 21:15
Avocatul Poporului (AP) solicita informatii autoritatilor competente in legatura cu poluarea aerului in Bucuresti.
Avocatul Poporului a anuntat intr-un comunicat de presa ca a deschis dosar si solicita informatii Primariei Municipiului Bucuresti, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Garzii Nationale de Mediu si Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor cu privire la situatia semnalata in 54 de petitii adresate de cetateni institutiei referitoare la situatia poluarii aerului la nivelul municipiului Bucuresti, insistandu-se asupra depasirilor concentratiilor maxime admise de poluanti in aer inregistrate pe 4 ianuarie 2020.
Pe 5 ianuarie, consilierul general al USR Octavian Berceanu a postat pe Facebook o scrisoare deschisa adresata ministrului Mediului, Costel Alexe, in care afirma ca masuratorile parametrilor calitatii aerului respirat din Sydney si Bucuresti au "valori comparabile".
Ministrul Mediului spunea pe 6 ianuarie ca depasirile normelor de poluare exista, sunt din ce in ce mai mari de la an la an si toate administratiile publice din Romania trebuie sa implementeze planurile de masuri privind imbunatatirea calitatii aerului.
Primarul general, Gabriela Firea, declara tot atunci ca a luat masuri privind imbunatatirea calitatii aerului in Capitala, dar considera ca nu se poate recupera in 36 de luni ce nu s-a facut in zeci de ani.
In legatura cu informatiile aparute in spatiul public referitoare la valorile inregistrate pentru poluantii PM2,5... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 16:17