Noul sistem de TVA, care presupune plata taxei la incasarea facturii, si nu la emiterea ei, trebuie aplicat obligatoriu de contribuabilii a caror cifra de afaceri este mai mica decat 2.250.000 lei.
Potrivit Codului fiscal, cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, realizate in cursul unui an calendaristic.
Pentru aplicarea sistemului TVA la incasare in 2013, perioada luata in considerare este 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012.
Citeste mai multe despre Cum se calculeaza cifra de afaceri pentru aplicarea sistemului TVA la incasare pe Avocatnet.ro. mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 12:13
Plata TVA la incasarea totala sau partiala a facturilor din 2013 are si avantaje si dezvantaje pentru mediul de afaceri, arata un studiu realizat de Ernst & Young.
Printre avantaje se numara efectul pozitiv asupra numeralului companiilor furnizoare sau prestatoare. La polul opus, plata TVA la incasarea facturilor poate cauza si intarzieri in exercitarea dreptului de deducere a TVA pentru companiile care achizitioneaza bunuri si servicii, potrivit unui comunicat emis de Ernst & Young.
Firmele cu o cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei vor plati TVA la incasarea totala sau partiala a facturilor de la 1 ianuarie 2013, potrivit unui proiect de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice.
Plata TVA la incasare: Ce spune proiectul de lege
Pana la introducerea acestui sistem, agentii economici trebuie sa determine daca li se poate aplica, atat din perspectiva vanzarilor, cat si a achizitiilot de la furnizorii care il aplica.
Implicatiile pentru companiile care vor fi obligate sa adere la acest sistem sunt extinse si trebuie analizate cu o atentie deosebita, sustin reprezentantii Ernst & Young.
Procedurile interne de facturare si raportare trebuie revizuite pentru a raspunde noilor cerinte de monitorizare. In plus, sistemele IT vor trebui schimbate, proces ce implica eforturi si costuri ce nu au fost probabil planificate pentru perioada urmatoare.
Oficialii Ernst & Young vor organiza in perioada urmatoare o serie de seminarii de specialitate si... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 12:07
Masura privind plata TVA la incasarea facturii, anuntata de Guvern si aprobata de delegatia FMI la Bucuresti, este una benefica micilor afaceristi doar in prima faza, avertizeaza consultantii de la Nexia.
FMI, de acord cu plata TVA la incasarea facturii, dar pragul maxim ramane in discutie
"Pe de o parte, trebuie sa rezolve problemele de cash-flow ale societatilor, sa reduca evaziunea fiscala si sa contribuie la cresterea gradului de colectare a TVA la buget. Insa, pe de alta parte, implementarea acestei masuri, fara o strategie detaliata de aplicare, poate sa afecteze indirect mediul economic. Modificarea trebuie facuta cu multa responsabilitate astfel incat atat sistemul de stat pentru colectare, cat si agentii economici sa fie pregatiti", afirma Luminita Ristea, partener al CRG Nexia, filiala din Romania a Nexia International, una dintre primele zece retele de consultanta si contabilitate din intreaga lume.
Conform Luminitei Ristea, daca Guvernul va aplica aceasta modificare privind plata TVA la incasare de la 1 ianuarie 2013, asa cum s-a anuntat, organele statului ar trebui sa elaboreze rapid normele de aplicare si sa ofere contribuabililor transparenta si o cat mai buna informare in legatura cu aplicarea masurii.
"Daca vom lasa informarea pe ultima suta de metri, asa cum suntem obisnuiti, riscam un mare haos. In calitate de consultanti, am identificat doar cateva dintre problemele majore care pot aparea si la care asteptam raspunsuri de la Guvernul... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 18:00
Plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 de euro este o masura necesara si oportuna pentru mediul de afaceri din Romania, cu precadere pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, care va influenta direct 92% din firmele active, se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.
"Camera Nationala isi exprima speranta ca aceasta decizie, asupra careia FMI a fost informat, va fi aprobata in cel mai scurt timp. Sistemul Cameral isi exprima satisfactia fata de masura anularii timp de un an a platii contributiilor la bugetele de sanatate, pensii si somaj de catre patronii firmelor care vor angaja someri cu varsta mai mica de 25 ani sau persoane de peste 55 ani. Consideram ca facilitatea recent propusa spre aprobare catre FMI, prin care TVA va fi eligibil pentru decontare si in cazul proiectelor finantate din fonduri UE este o masura destinata simplificarii accesului la fondurile europene si a facilitarii implementarii proiectelor finantate prin instrumentele structurale si de coeziune sociala", apreciaza conducerea CCIR.
Potrivit oficialilor CCIR, faptul ca plafonul de deductibilitatea TVA va creste de la 20% la 50% in cazul investitiilor in domeniul cercetarii - dezvoltarii dovedeste receptivitatea Guvernului fata de solictarile oamenilor de afaceri de stimulare a investitiilor in noi tehnologii.
Conform reprezentantilor Camerei nationale, toate aceste propuneri, sunt masuri "care nu costa nimic", ci... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 20:19
Plata TVA la incasare pentru companii cu o cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro va duce la o normalizare a relatiilor intre firme, masura ajutand, printre altele, la combaterea eveziunii fiscale, crede Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903.
Potrivit acesteia, masura a fost ceruta de catre mediul de afaceri si va conduce la eliminarea "artificiilor" pe care companiile le faceau pentru a supravietui.
"Aceasta masura a fost ceruta de mediul de afaceri, s-au facut dezbateri la Camera de Comert a Romaniei. Era o cerinta de normalizare pentru insanatosirea relatiilor intre firme. Plafonul de 500.000 de euro face ca masura sa se adreseze maselor de companii, care vor avea reguli foarte corecte si nu vor mai fi nevoiti sa faca artificii.
Ca sa fiu mai concreta, vor diparea persoanele de pe margine drumului, care vindeau facturi false. Sa ne gandim ca s-au dat milioane de euro unor firme fantoma, prin returnare de TVA. In plus, firmelor care aveau de recuperat TVA, li se facea dreptate doar in instanta, dupa ani de zile. Este o normalizare a relatiilor intre companii. Este ca si cum ai scoate un virus din calculator", a declarat Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903 pentru Business24.
Premierul a anuntat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca Guvernul are in vedere plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 de euro, dar numai prin plata bancara.
"Aceasta masura va influenta activitatea pentru 92%... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 11:21
Guvernul intentioneaza sa introduca TVA doar in momentul incasarii facturii, pentru maxim 500.000 de euro. Mediul de afaceri primeste cu entuziasm masura, care ar putea ajuta antreprenorii sa deduca TVA doar atunci cand isi platesc furnizorii.
Plata TVA-lui la incasarea facturii este o masura propusa de Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri, a declarat Maria Grapini, director general al Pasmatex, pentru Business24.
"Aceasta masura vine de la mediul de afaceri. Este o masura pe care eu o propun de foarte multi ani si pe care am reluat-o la intalnirea de vineri cu premierul si cei sapte ministri. Ministrul Finantelor, Florin Georgescu a promis ca va lua in calcul aceasta masura si va face o simulare, ca in bugetul din 2013 sa cuprinda propunerea de a plati TVA-ul la incasare", a declarat Grapini.
Potrivit acesteia, plata TVA la incasarea unor facturi de maxim 500.000 de euro va "disciplina" mediul de afaceri, intrucat TVA va fi platit doar in conditiile in care se fac incasari, iar deducerile se pot face doar dupa plata catre furnizori.
"Nu deduci TVA decat daca ai platit furnizorilor tai factura si nu platesti la stat decat daca ai incasat. In momentul in care platesc TVA doar la incasare, atunci sunt disciplinat pentru ca stiu ca, daca nu am incasat ce am facturat luna aceasta, nu trebuie sa platesc TVA statului. In acelasi timp, nu am voie sa deduc TVA-ul pe o factura de achizitie pe care eu nu am platit-o", a adaugat Grapini.
Piperea: O masura... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 14:01
Premierul Victor Ponta a declarat ca va anunta, luni, masurile pe care Guvernul intentioneaza sa le aplice dupa 1 august, precum plata TVA doar la momentul incasarii facturii pentru sume in cuantum de pana la 500.000 euro, conditia fiind ca platile sa fie efectuate prin banca.
"Speram ca, luni, sa putem anunta ca plata TVA la facturi de pana la 500.000 de euro sa se faca doar la incasare, cu conditia ca aceste plati sa se faca prin banca, nu cash, deoarece altfel s-ar incuraja piata neagra", a spus Ponta la RTV.
El a aratat ca masura trebuie agreata si de Fondul Monetar International pentru a fi aplicata. mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 09:16
Consiliul Uniunii Europene a aprobat, la solicitarea Romaniei, cresterea de la 35.000 euro la 50.000 euro a pragului cifrei de afaceri sau al veniturilor peste care firmele locale sunt obligate sa plateasca TVA.
Decizia a fost adoptata la 26 martie si publicata la sfarsitul saptamanii trecute in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Hotararea Consiliului vizeaza un plafon de 65.000 de euro la cursul de schimb valutar de la data aderarii Romaniei la UE (aproximativ 3,3 lei pentru un euro), astfel ca valoarea practica a plafonului la rata actuala de schimb (4,37 lei/euro) este de circa 50.000 de euro.
Masura intra in vigoare la data publicarii in Jurnalul Oficial si este valabila pana la finele anului 2014 sau pana la implementarea unei noi directive europene privind plafoanele de cifra de afaceri sub care firmele pot fi exceptate de la plata TVA, se spune in document.
Solicitarea Romaniei a fost avizata in ianuarie de Comisia Europeana si inaintata ulterior Consiliului.
Intentia Guvernului de a solicita UE cresterea acestui plafon a fost inclusa inca de la sfarsitul anului 2010 in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. In document era mentionat ca, odata cu aceasta modificare, Ministerul Finantelor va introduce si un sistem simplificat de taxare pentru firmele cu afaceri sub plafonul de 50.000 euro.
Cresterea plafonului de TVA a fost preluata ulterior si in alte scrisori de intentie. mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 11:16
Plata TVA in avans impiedica transformarea Portului Constanta intr-un "hub" (nod de retea - n.r). pentru toate tarile din estul Europei, dar autoritatile romane nu se lasa convinse sa renunte la acest sistem, declara ambasadorul danez in Romania, Michael Sternberg.
APM Terminals, o subsidiara a companiei daneze Maersk, cel mai mare operator in transportul maritim containerizat, care opereaza un terminal in Constanta timp de trei zile pe saptamana, este interesata de intregul transport intermodal din Romania.
"Compania si-ar dori "intensificarea transportului de barje pe Dunare pentru transportarea marfurilor de la Constanta catre Viena si Budapesta, pentru ca preturile sunt mult mai mici decat transportul rutier, iar transportul fluvial este si mai putin poluant", a explicat ambasadorul danez la Bucuresti.
In opinia sa, insa, transformarea Portului Constanta intr-un hub pentru toate tarile din Estul Europei este impiedicata de sistemul de plata al TVA aplicat de autoritatile de la Bucuresti.
"Daca ne uitam la statistici, vedem ca numeroase containere din China, care este cel mai mare furnizor, ocolesc Constanta, pentru ca este mult mai ieftin pentru importatori sa foloseasca Koper, si de acolo sa aduca marfurile in Romania fara a plati TVA-ul de 24% in avans. Or, asta nu ajuta la transformarea Portului Constanta intr-un hub natural, asa cum ar trebui sa fie", a punctat diplomatul.
Sternberg: Autoritatile romane, reticente fata de modificarea sistemului... mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 16:32