Valoarea investitiilor imobiliare ar putea ajunge in acest an la circa 500 de milioane de euro, in crestere cu peste 60% fata de 2013, in urmatoarele trei luni cel putin doua tranzactii de mari dimensiuni urmand sa fie finalizate, a declarat Ilinca Paun, managing director Colliers International.
"Exista elementele pentru care putem spune ca anul acesta ar putea fi un punct de maxim in care piata imobiliara devine lichida. Avand in vedere ca in primele sase luni valoarea tranzactiilor imobiliare a totalizat circa 300 de milioane de euro si ca cel putin doua tranzactii de mari dimensiuni se vor inchide pana la finele anului, estimam ca piata va ajunge la circa 500 milioane de euro", a explicat Paun, la un forum pe teme economice.
Investitorii au cumparat, in 2013, proprietati de circa 300 milioane euro
Anul trecut, investitorii au cumparat proprietati in valoare de circa 300 milioane de euro, iar nivelul prognozat de reprezentantul Colliers pentru 2014 ar fi un maxim al ultimilor sase ani.
Ea a adaugat ca si investitiile in terenuri s-au dublat in prima jumatate a anului fata de aceeasi perioada anului trecut, in timp ce valoarea tranzactiilor imobiliare din acest interval a fost egala cu cea inregistrata in intreg anul 2013.
"Avem semnale bune ca piata este in crestere, iar un alt element in acest sens este sectorul productiv, in conditiile in care in fiecare saptamana exista cate o companie din industria auto interesata de Romania. Asta nu inseamna ca vom... mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 09:32
Piata tranzactiilor cu spatii de birouri din Capitala a crescut cu 27%, in primele sase luni din 2014, comparativ cu aceeasi perioada din 2013, pana la un volum total de 132.009 metri patrati, se arata intr-o analiza realizata de ESOP Consulting.
Motorul pietei a fost segmentul de relocare, care a avansat cu 61%, spre deosebire de segmentul reinnoirilor de contracte, aflat in scadere cu 33%,
"Piata inchirierilor de birouri isi pastreaza si in semestrul I din 2014 dinamismul observat in ultimii doi ani, ceea ce ne sustine opinia ca increderea managerilor in economia romaneasca inregistreaza un trend ascendent. Speram ca semestrul doi din 2014 sa fie la fel de activ si atat companiile mari, cat si companiile medii sa accelereze procesul de relocare in sedii cu o calitate mai buna, deoarece piata ofera solutii competitive in acest moment", afirma Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting/Corfac International.
Per total, in S1 2014, piata tranzactiilor cu spatii de birouri s-a ridicat la un volum total de 132.009 metri patrati, in crestere cu 27% fata de S1 2013.
Conform analizei, este al doilea an consecutiv in care piata de birouri din Capitala creste in primul semestru, acesta fiind un semn ca intreg anul se va dovedi mai bun ca precedentul, in ceea ce priveste tranzactiile de birouri.
In prima jumatate din 2014, volumul spatiilor tranzactionate de chiriasi noi, cunoscute ca tranzactii de relocare, a intrecut volumul spatiilor pentru care s-au... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 12:45
Romania este una din cele mai ieftine tari din Europa la inchirierea de spatii de birouri instant, complet mobiliate si echipate, cu servicii la dispozitie, care pot fi utilizate pe perioade flexibile de timp, cu un cost de circa 200 de euro/luna.
Birourile instant, cu toate serviciile incluse, sunt o solutie din ce in ce mai folosita de catre tinerii antreprenori din IT&C, dar si de catre consultanti in afaceri sau alte profesii imobiliare, care nu vor duca grija intretinerii unui birou permanent, ci doar sa se foloseasca de unul complet echipat, intr-un cost bine tinut sub control, se arata intr-un comunicat al firmei Flash Office Solutions, activa pe piata serviciilor instant offices din Bucuresti.
Antreprenorii care inchiriaza astfel de spatii beneficiaza in tariful final de toate facilitatile - mobilier, receptie, sala de intalnire, fax, telefon, curatenie zilnica, paza, acces la bucatarie, conexiune performanta la Internet, sistem de video-conferinte, imprimanta profesionala, dar si parcare pentru biciclete si zona de lounge.
Printre primii clienti ai Flash Office Solutions se numara firme din domeniul IT&C si HR, domenii care au nevoie de cea mai dezvoltata infrastructura de lucru si cele mai bune dotari pentru activitatea de zi cu zi.
"Serviciile de instant offices sunt de doua ori mai ieftine in Romania decat in Grecia si Germania si de patru ori mai ieftine decat in Franta. Preturi mai mici se gasesc doar in Bulgaria si Lituania, ambele tari avand... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 12:52
Tranzactiile cu spatii de birouri din Bucuresti, atat cele de rolocare, cat si cele reinoire de contracte si de extindere, au depasit 90.000 de metri patrati in trimestrul trei al anului.
Denumite generic tranzactii "New Demand", acestea au inregistrat in trimestrul trei un total de 19.599 metri patrati inchiriati, mai mult cu 39% decat cele doua trimestre anterioare, cumulat.
Tranzactiile de acest tip sunt importante pentru jucatorii din piata imobiliara pentru ca indica ritmul dezvoltarii companiilor si implicit, al pietei birourilor, fiind un indicator in functie de care se face previzionarea nevoii (sau oportunitatii) de a construi cladiri noi de birouri.
"Acesta este un semnal bun, pentru ca tranzactiile de tip New Demand reduc din stocul de spatii de birouri neocupate din piata si reflecta un fenomen pozitiv, de crestere a increderii companiilor in perspectivele dezvoltarii proprii sau in piata locala. Cresterea tranzactiilor New Demand a cuprins atat tranzactii cu suprafete mari, cat si cu suprafete medii si o diversificare a mediilor din care provin, regasindu-se companii multinationale care si-au reluat planurile de expansiune, start-up-uri locale, companii internationale care deschid pentru prima data un spatiu de birouri in Romania", a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.
In primul trimestru din acest an a fost un volum total de 7.963 metri patrati de tranzactii de tip New Demand, iar in... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 16:20
Suprafata totala de birouri tranzactionata in Capitala este estimata sa ajunga la 240.000 - 260.000 metri patrati pana la finalul anului 2013, cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani, potrivit unui raport al companiei CBRE.
Comparativ cu anul 2012, cresterea este de 10%, conform raportului despre piata spatiilor de birouri in Bucuresti in T2 2013.
Activitatea totala de tranzactionare inregistrata in al doilea trimestru al anului 2013 in Bucuresti a fost de 68.800 metri patrati, in crestere cu 13% fata de trimestrul precedent. Stocul modern de birouri a ajuns la 2,23 milioane mp, dupa livrarea a doua cladiri in intervalul aprilie-iunie: CSDA Siriului, cu o suprafata de 3.600 mp si ocupat 100%, si Armand Calinescu, cu o suprafata de 3.500 mp si o rata de ocupare de 70%.
Pana la finalul anului vor mai fi livrati 55.800 mp, constand in trei cladiri de birouri noi, si alti 30.500 mp, ca urmare a doua conversii. Cele mai importante proiecte care vor fi finalizate in perioada urmatoare sunt Floreasca Park, dezvoltat de Portland Trust, si City Offices, in urma conversiei City Mall.
"Pentru 2014 se afla in constructie doar 48.700 mp, ceea ce ar putea reprezenta cel mai scazut nivel al livrarilor din 2000 pana in prezent. De asemenea, alti 25.100 mp in constructie au ca termen de livrare primul trimestru al anului 2015, cea mai notabila livrare fiind prima faza a cladirii Green Court Bucharest, dezvoltata de Skanska. Din suprafata totala de cladiri de birouri in... mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 08:57
Ultimele tendinte pe piata spatiilor de birouri arata o revenire a increderii mediului privat in economia romaneasca.
Astfel, companiile din Bucuresti s-au orientat in 2012 catre extinderea spatiului de activitate si renegocierea contractelor, anticipand o revenire a pietei si cresterea preturilor in perioada urmatoare.
Desi piata a continuat sa scada si in 2012, cu aproximativ 10% (cu un volum total de 238.862 mp), companiile din Bucuresti s-au orientat catre extinderea spatiilor de birouri (+ 35%), preinchierieri (+50%) si renegocieri (+35%), potrivit unei analize ESOP Consulting.
"Cifrele confirma cel putin doua tendinte din piata. Unii chiriasi, fie se restrang, fie se muta in alte cladiri, unde pretul de inchiriere este mai mic. Pe de alta parte, sunt chiriasii care sa zicem ca au o viziune economica si gandesc pe termen ceva mai lung. Ei isi dau seama ca revenirea economica se apropie si atunci prefera sa faca contractele de acum, cand preturile sunt relativ jos si incearca sa le negocieze pe termen mai lung", a declarat pentru Business24, analistul imobiliar Dr. Ion Radu Zilisteanu.
Mai exact, companiile din Bucuresti au inchiriat spatii de birouri suplimentare in cladirile in care isi aveau sediu cu o suprafata totala de 18.637 mp, ceea ce reprezinta cu 35% mai mult decat in 2011 (13.713 mp) si cu 56% mai mult decat in 2010 (11.908 mp).
Companiile in expansiune au inchiriat spatii in plus cu suprafete cuprinse intre 150 mp si 3.607 mp.... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 14:30
Spatiile noi de birouri ce vor fi livrate pe piata din Romania pana in 2015 vor insuma 330.000 metri patrati. Pe piata din Capitala vor fi livrati 130.000 de metri patrati de spatii de birouri pana la sfarsitul acestui an, potrivit raportului Colliers International Romania.
Dupa o perioada de trei ani marcata de un trend descendent, suprafata spatiilor de birouri livrate anual arata semne de crestere, dupa ce mai multi dezvoltatori cunoscuti, cu experienta, si-au manifestat interesul de a construi cladiri de birouri in Bucuresti.
In acelasi timp, dezvoltatorii imobiliari au primit aprobarea autoritatilor locale pentru implementarea unor proiecte in Romania.
40.000 de metri patrati de birouri de clasa A au fost livrati in Bucuresti in primul semestru din 2012, dupa finalizarea a trei cladiri noi, dintre care doua sunt deja complet inchiriate.
Din stocul total aflat in constructie, 85.000 mp sunt reprezentati de proiecte localizate in zona Floreasca-Barbu Vacarescu, unde absenta spatiilor disponibile, coroborata cu interestul crescut din partea chiriasilor, au stimulat noi initiative de dezvoltare.
Pe piata birourilor din Bucuresti, in 2013 si 2014 vor expira contracte de inchiriere insumand peste 650.000 metri patrati, care vor genera, cel mai probabil, noi tranzactii de renegociere si relocare.
In plus, chiriasii care activeaza in mai multe locatii vor cauta sa isi consolideze operatiunile prin mutarea in cladiri de birouri noi, iar criteriul de... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 16:28