Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Polonia este pe locul intai in ceea ce priveste investitiile imobiliare, spune Assetz

Polonia este pe locul intai in ceea ce priveste investitiile imobiliare, spune Assetz

In Polonia au fost facute cele mai profitabile investitii in proprietati in primul trimestru din 2007, deoarece investitorii au obtinut un castig de 165% fata de investitiile facute, pe seama unei cresteri a capitalului cu 33%, potrivit unui studiu al companiei Assetz, preluat de Reuters.

Reprezentantii companiei imobiliare Assetz, specializata in evaluarea investitiior, au spus ca preturile proprietatilor vor creste in unele dintre tarile noi membre ale Uniunii Europene.

"Polonia pare sa ocupe primul loc dintre tarile emergente anul acesta, caracterizata de o crestere puternica de capital si de cererea excelenta de pe piata interna, ca si de investitiile straine", a spus directorul administrativ al companiei Assetz, Stuart Law. "Preturile proprietatilor din Varsovia sunt printre cele mai scazute din Europa, iar industria existenta in oras atrage populatia tanara si bogata. Ne asteptam la continuarea cresterii si la inflorirea pietei de inchirieri", a mai spus Stuart Law.

Germania a avut cele mai mici venituri din ultimele trei luni, dar reprezentantii companiei Assetz au spus ca dupa 15 ani de stagnare, piata berlineza a proprietatilor a inceput sa creasca pe seama sosirii marilor afaceri, atrase de costurile initiale mici si de spatiile ieftine de birouri din Munchen si Frankfurt.

Pretul capitalului a crescut la 0,6% in februarie, fata de 0,2% in noiembrie, dupa ani intregi de declin, potrivit statisticilor.

Urmatoarele tari care au generat cele mai mari castiguri din banii investiti sunt Marea Britanie, Bulgaria si Franta, intre 50 si 60%, in primele trei luni ale anului. Reprezentantii firmei Assetz spun totusi ca piata inchirierilor din Bulgaria continua sa fie "destul de riscanta": dobanda la creditele ipotecare a urcat la 6,75% de la 6,5%, iar nivelul mediu al randamentului este de doar 5%.

Cea mai mare crestere a avut loc la periferii, unde preturile ajung la nivelul celor din amplasamentele turistice. Dar, in timp ce capitalul din intreaga tara a crescut cu 17,3% in 2006, cele mai populare amplasamente nu au avut un comportament la fel de bun: capitala Bulgariei, Sofia a inregistrat o crestere de doar 9,8%, iar statiunea de ski Bansko, de doar 5,3%.

Directorul administrativ al firmei Assetz a spus ca totusi cei care au facut investitii in Bulgaria le vor recupera pe termen lung, daca accepta pierderile de moment. "Bulgaria, Africa de Sud si Spania vor inregistra probabil o incetinire a ratei de crestere in timpul urmatoarelor luni, dar acest lucru este departe de a fi un debut al pierderilor in sectorul imobiliar", a declarat Law, citat de Reuters.

Si investitorii din sectorul imobiliar din Statele Unite ale Americii trebuie sa aiba in vedere castigurile pe termen lung, din cauza fluctuatiilor din piata imobiliara americana si a slabirii dolarului.

Cresterea capitalului a scazut la 7,7% fata de 10,1%, in perioada ultimelor trei luni in piata americana, iar seful firmei Assetz a spus ca oportunitatile de cumparare mai profitabila se vor intensifica in SUA in urmatorii ani, deoarece pe termen scurt este posibil ca piata sa inregistreze o noua cadere.

Compania Assetz evalueaza costurile curente, veniturile preconizate si riscurile asciate investitiilor imobiliare din urmatoarele tari: Franta, Spania, Cipru, SUA, Portugalia, Polonia, Italia, Grecia, Turcia, Africa de Sud si Marea Britanie.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 788 ori