Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cererea de birouri va creste usor in 2011

Cererea de birouri va creste usor in 2011

Cererea de birouri va insuma anul viitor circa 200.000 metri patrati, cu 5% peste volumul inchirierilor din 2010, dar firmele care vor sa se relocheze ar putea fi nevoite sa astepte pentru a gasi o locatie buna, oferta fiind redusa, astfel ca 2011 va fi un an bun pentru inceperea de proiecte noi.

"Conform estimarilor noastre, la nivelul anului 2011, cererea neta (net take-up) va insuma aproximativ 200.000 metri patrati, reprezentand o crestere de 5% in comparatie cu nivelul inregistrat in anul curent.

Aceste estimari sunt revizuite trimestrial si se bazeaza pe presupunerea unei evolutii si a unui nivel cel putin egal cu cel inregistrat in anul in curs. In consecinta, consideram ca acest raport estimat de 5% poate fi chiar depasit", a declarat, agentiei MEDIAFAX, Monica Vasile, senior consultant DTZ Echinox.

La nivelul intregului an 2010, cererea a cunoscut o crestere de aproximativ 46%, de la 130.000 metri patrati la nivelul anului 2009 la 190.000 metri patrati la finele lui 2010. In acelasi timp, suprafata nou livrata pe piata a raportat scaderi semnificative de circa 38%, la 204.000 metri patrati, fata de 330.000 metri patrati la nivelul anului 2009.


"Comparativ cu 2010 sau 2009, spatiile noi de birouri care vor fi livrate in decursul lui 2011 vor prezenta o scadere evidenta.


In ceea ce priveste spatiile disponibile in piata, in urma consolidarilor anuntate, spatii noi urmeaza sa fie eliberate, cele mai multe fiind situate in zona centrala. Cum numarul cladirilor noi este limitat, estimam ca acest spatiu va fi inchiriat destul de repede.


Astfel, rata de neocupare generala, care in prezent a scazut de la 19-20% la 17,5%, nu va fi afectata semnificativ", sustin si reprezentantii The Advisers Knight Frank.


In opinia lor, datorita dificultatilor intampinate in procesul de obtinere a finantarii, singurele proiecte care vor fi incepute in perioada 2011-2012, sunt cele pentru care se vor semna pre-inchirieri.


"In conditiile in care anul acesta nu a fost inceput niciun proiect major, livrarile de spatii noi din 2011 vor fi destul de reduse. Acest lucru va ajuta la inchirierea spatiilor disponibile deja pe piata, in special a celor situate in zone care beneficiaza de o locatie buna si de transport in comun.


In urmatorii doi ani, companiile care planuiesc sa se relocheze, ar putea fi nevoite sa astepte pentru a-si asigura o locatie buna, din cauza suprafetelor limitate de spatiu de calitate disponibile in pe piata.


Avand in vedere acest aspect, 2011 va fi un an bun pentru proprietarii care vor incepe proiecte speculative", au declarat reprezentantii The Advisers.


Cele mai mari cladiri livrate in prima parte a acestui an, printre care Metropolis, City Gate si EuroTower inca mai au spatiu disponibil, dar datorita lipsei de noi livrari din cel de al doilea semestru, estimam ca aceste cladiri vor fi inchiriate pana la sfarsitul primului trimestru al lui 2011.

"In consecinta, urmatorii doi ani vor aduce o perioada in care contractele de pre-inchirieire vor deveni o practica obisnuita pentru companiile multinationale. Mai multe consolidari si extinderi au fost deja anuntate in piata si data fiind lipsa de spatii noi livrate estimata in urmatorii doi ani, companiile care vor avea nevoie de spatiu, vor avea cateva posibilitati, respectiv reinnoirea contractului de leasing din actuala locatie (daca spatiul le permite) sau relocarea in unul din proiectele deja existente.


Cea de a treia optiune este reinnoirea contractului curent pentru o perioada mai scurta de timp, si semnarea unei pre-inchirieri pentru o cladire cu termen de livrare in 2012 sau 2013", au adaugat consultantii The Advisers.

Referindu-se la gradul de neocupare, Monica Vasile, de la DTZ, apreciaza ca in trimestrul trei al anului 2010 acesta s-a redus pentru prima data in ultimele 18 luni. Astfel, la sfarsitul trimestrului trei, gradul de neocupare a atins nivelul de 16,9%, urmat de un nivel estimat de 17,5% valabil pentru sfarsitul anului curent.

"Conform celor mai sus mentionate, pentru 2011, proiectele estimate a fi livrate pe piata totalizeaza 152.500 metri patrati. Coroborat unui take-up anual net de aproximativ 200.000 metri patrati, similar celui inregistrat la sfarsitul anului 2010, rata de neocupare va scadea sub nivelul mediu inregistrat in 2010, ajungand la 15% la finele lui 2011.


Pe aceasta baza, la sfarsitul lui 2011 rata de neocupare valabila in cazul pietei spatiilor de birouri va inregistra scaderi de 14% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010", a afirmat Vasile.


In ceea ce priveste nivelul chiriilor, consultantii imobiliari estimeaza o mentinere la nivelul de 18-10 de euro pe metru patrat pe luna, in conditiile in care in 2010, pentru spatiile premium proprietarii au redus usor chiriile de la nivelul maxim de 20-21 euro/mp/luna, inregistrat la sfarsitul anului 2009.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1285 ori
Citeste mai multe desprebirouri chirii proiecte