Piata imobiliara: Cumparatorii ofera preturi si cu 70% mai mici

Luni, 16 Martie 2009, ora 19:22
3919 citiri
Piata imobiliara: Cumparatorii ofera preturi si cu 70% mai mici

Preturile oferite de potentialii cumparatori de pe piata imobiliara sunt si cu 70% mai reduse fata de cele solicitate de proprietari, iar in aceste conditii pe segmentul rezidential, de la inceputul anului, oferta de apartamente scoase la inchiriere a crescut cu 40%, estimeaza EuroMetropola.

"Majoritatea cumparatorilor sau celor care tatoneaza piata imobiliara se orienteaza acum numai catre oportunitati. Nimeni nu mai vrea sa cumpere la «pretul zonei», ci numai la «pret de criza», care se traduce printr-un pret aspru negociat, uneori pana aproape de pretul de cost", se arata intr-un comunicat al firmei imobiliare EuroMetropola, relateaza Mediafax.

Consultantii firmei apreciaza ca indiferent daca este vorba despre vanzari rezidentiale, industriale, terenuri sau inchirieri rezidentiale, birouri sau spatii comerciale, sub pretextul ca "e criza", toti clientii negociaza foarte dur si fac oferte de pret chiar si cu 70% mai mici decat cererea initiala.

"Pentru ca perioada de asteptare de la listarea unei proprietati pana la vanzarea sau inchirierea ei s-a marit considerabil comparativ cu 2007-2008, proprietarii accepta cu mai mare usurinta negocierea, uneori si pana la jumatate din pretul cerut, constransi de alte obligatii financiare. In aceste conditii, nu e de mirare ca numarul apartamentelor scoase la inchiriere a crescut cu 40% de la inceputul anului, iar randurile celor care refuza sa mai vanda se ingroasa tot mai tare", se mentioneaza in comunicat.

In alte conditii de piata, consultantii firmei precizeaza ca negocierea mergea pana la 20%, insa de cand nu mai exista un pret al pietei, cumparatorii incearca sa forteze si mai mult mana proprietarilor.

"Preturile se mai calmeaza, insa nu vor mai scadea foarte mult. Din pacate cei care isi doresc o scadere dramatica a preturilor, manati de interesele personale, nu-si imagineaza ca aceasta ar putea duce la un colaps al pietei constructiilor, a celei financiare. Preturile trebuie sa stagneze la un anumit nivel care sa releve calitatea constructiei, anul de constructie, finisajele, amplasamentul si celelalte avantaje", se mentioneaza in comunicat.

Consultantii imobiliari apreciaza ca exista proprietati in Bucuresti, care si inainte de criza stateau de 1-2 ani in piata fara sa se vanda, din cauza ca pretul cerut nu se justifica nici macar intr-o perioada in care nimic nu parea greu de vandut. Este cazul mai multor terenuri din zone precum Calea Victoriei, Floreasca, Dorobanti, dar si a unor vile interbelice din Primaverii si Dorobanti, ai caror proprietari refuzau orice forma de negociere. 

 

"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
#comerciale, #criza, #imobiliare, #pretul, #spatii, #terenuri, #vanzari, #zonei , #Terenuri