Compania Alyomy din Negresti Oas, judetul Satu Mare, intentioneaza sa deschida o fabrica de panouri fotovoltaice si va achizitiona o linii de productie printr-un proiect cu finantare europeana.
Valoarea investitiei este de peste 910.000 lei (circa 205.000 euro) fara TVA, conform anuntului publicat de companie. Data limitat de depunere a ofertelor este 26 august.
Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 4 - "Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local", Domeniul major de interventie 4.3 - "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".
Livrarea echipamentelor si punerea in functiune a liniei de productie se va realiza in termen de maximum cinci luni de la data semnarii contractului.
Capacitatea instalata in centrale fotovoltaice a ajuns anul trecut la aproape 1.000 MW, fata de 49 MW la sfarsitul luni 2012, echivalentul a 5% din totalul unitatilor de productie a energiei din Romania. mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 09:05
Capacitatea instalata in centrale fotovoltaice a inregistrat un salt spectaculos in prima jumatate a anului 2013, fiind de 7,6 ori mai mare comparativ cu sfarsitul anului trecut, potrivit datelor Transelectrica.
Astfel, daca la 31 decembrie 2012 existau in Romania parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 49,3 MW, la 30 iunie 2013 erau in functiune proiecte de 378,5 MW.
Parcurile eoliene au evoluat de la 1.822 de MW la finele anului 2012, la 2.163 de MW la finele primului semestru.
In schimb, situatia nu s-a schimbat prea mult in ceea ce priveste proiectele pe biomasa, a caror capacitate a crescut de la 39,7 MW la finele anului trecut, la 43,2 MW.
De asemenea, capacitatea instalata in microhidrocentrale a ajuns de la 425 de MW la 472 de MW.
Mai departe, in iulie, datele Autoritatii Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca institutia acordat 39 de autorizatii de infiintare pentru proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice.
Tot in iulie, ANRE a eliberat doua autorizatii de infiintare pentru proiecte eoliene, doua pentru producerea energiei pe baza de biomasa si o autorizatie pentru producerea de energie hidro.
De la 1 iulie 2013, Guvernul a decis sa amane pana in 2017-2018 acordarea unui numar de certificate verzi pentru energia eoliana, solara si microhidrocentrale.
Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar 4 certificate verzi pe MWh, fata de 6 certificate. Proiectele eoliene primesc... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 15:16
Compania China Sunergy va livra in Romania panouri solare cu o capacitate totala de 9,9 MW pentru doua proiecte dezvoltate de spaniolii de la Bester Generacion, potrivit unui comunicat al companiei chineze, preluat de The Wall Street Journal.
Panourile solare vor fi aduse in Romania de la fabrica din Turcia a companiei chineze.
Bester Generacion va utiliza panourile solare pentru doua proiecte in Romania. Bester Generacion este o companie de inginerie si constructii, cu sediul in Spania, specializata in dezvoltarea, constructia, operarea si intretinerea de proiecte de producere a energiei din surse regenerabile in toata lumea.
In ultimii ani, Bester Generacion a dezvoltat proiecte solare cu o capacitate totala de circa 250 de MW in Europa.
'Cu un potential solar bun si suport din partea Guvernului prin schema de certificate verzi, piata solara in Romania a crescut constant in ultimii doi ani si ar trebui sa continue sa ofere oportunitati atractive pe viitor. Vom pune in miscare capacitatea noastra de productie din Turcia si vom extinde colaborarea cu Bester Generacion pentru a obtine o cota mai mare din piata solara globala', a declarat Stephen Cai, CEO al China Sunergy, citat in comunicat.
Fondata in 2004, China Sunergy are capacitati de productie a panourilor solare in China si Turcia.
Bester Generacion a infiintat divizia din Romania in iulie 2012, potrivit site-ului companiei, care nu prezinta insa detalii privind activitatea pe piata locala. mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 16:56
Anul 2013 este decisiv pentru investitorii in energie fotovoltaica, in conditiile in care, incepand din ianuarie, numarul certificatelor verzi se vor reduce la jumatate pentru proiectele noi. Si cum nu era de ajuns, industria a mai trecut printr-o cumpana in aceasta vara, cand un amendament adus legii energiei regenerabile a salvat, in ultima clipa, de la faliment, fermele fotovoltaice amplasate pe terenuri agricole.
Noua lege a energiei regenerabile, in vigoare de la 1 iulie, prevede injumatatirea sibventiilor, prin reducerea numarului de certificate verzi de la sase la trei/MW, incepand de anul viitor. In plus, din cele trei, doua vor fi amanate la plata pana in 2017.
Este motivul pentru care investitorii au declansat o cursa infernala pentru finalizarea proiectelor incepute.
"Toata lumea incearca acum sa se conecteze cat mai repede la retea, ca sa prinda sistemul de sase certificate valabil pana la finalul anului. Cine finalizeaza la anul, va mai primi doar trei", a explicat Andrei Ion, vicepresedinte RPAI. Reprezentantul industriei fotovoltaice a explicat ca afacerile din sector sunt inca rentabila in sistemul actual, chiar daca se platesc doar patru certificate din sase, pana in 2017. In schimb, proiectele care nu vor fi finalizate in acest an sunt sortite esecului, avand in vedere ca planurile de business si conditiile de finantare au fost stabilite pe schema veche de certificate verzi.
De altfel, schimbarile legislative din ultima perioada au anulat... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 18:01
Pretul tehnologiei fotovoltaice nu va mai cunoaste reduceri semnificative pe piata romaneasca, in contextul in care s-a atins limita de profitabilitate.
Un moment oportun pentru investitii in acest sector, se poate spune, in conditiile in care acesta s-a dezvoltat in pasi galopanti pe pietele din strainatate. In Romania insa, este nevoie de multa rabdare pentru a descurca itele unui sistem care nu s-a adaptat in totalitate unei piete libere a energiei, avertizeaza Adrian Duguleanu, directorul general Philro Industrial, in cadrul unui interviu acordat Business24.
"In momentul de fata, este doar apanajul jucatorilor puternici, insa doar din considerente legate de birocratia imensa din jurul acestor sisteme".
Cu toate acestea, cine sa inhama la lupta cu autoritatile, poate obtine profit din lumina soarelui, in urma unei investitii de minimum 14.000 de euro.
Din experienta dumneavoastra, cat de deschise sunt autoritatile locale pentru sustinerea unor proiecte de electrificare a comunitatilor izolate, cu ajutorul panourilor fotovoltaice?
In strainatate exista companii, interogatori de astfel de sisteme, care ofera solutii off-grid/solutii izolate. Nu presupune conectare la retea si ofera solutii pentru comunitati izolate, cum ar fi Delta Dunarii sau localitati de munte etc.
O astfel de instalatie poate fi luata in calcul pentru comunitati izolate, dar in principiu, ar trebui sa existe un suport al autoritatilor locale.
Fara un suport, astfel de proiecte nu... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 09:55
Pe piata productiei de energie in panouri fotovoltaice a intrat un nou jucator. Tinmar, una dintre cele mai mari companii de comert cu energie din Romania, controlata de omul de afaceri Augustin Oancea, vizeaza o capacitate instalata de 50 MW.
"Dezvoltam parcuri solare pentru necesarul propriu de certificate verzi. Avem un target de 50 MW in solare, deocamdata finalizam primul proiect de 3 MW, in judetul Gorj", a declarat Oancea, proprietarul si directorul general al Tinmar, prezent la un seminar pe tema energiei regenerabile, conform Mediafax.
Companiile care produc energie din surse regenerabile primesc, ca ajutor de la stat, certificate verzi. Pentru constructia celor 50 MW in panouri solare, costurile se ridica la 65 milioane euro, avand in vedere necesarul de circa 1,5 milioane euro pentru instalarea unui MW in panouri fotovoltaice.
Cel mai mare parc fotovoltaic din Romania incepe productia in 2013
Oancea a adaugat ca Tinmar se afla in negocieri cu banci pentru finantarea investitiilor companiei.
"Inca nu avem nimic garantat, dar avem intentii pozitive (din partea bancilor - n.r.)", a precizat Oancea.
Siemens, impotriva curentului: Vrea sa iasa de pe piata energiei solare
Potrivit reprezentantilor Tinmar, doua proiecte de productie a energiei prin panouri solare urmeaza sa fie construite in localitatea Tirgu Carbunesti, fiecare avand o putere instalata de 10 MW. Un alt proiect, de 8 MW, urmeaza sa fie instalat in localitatea Simnicu de Sus. mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 13:55