Preturile in tehnologia fotovoltaica si-au atins limita de profitabilitate - Interviu Adrian Duguleanu, Philro

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 09:55
6258 citiri
Preturile in tehnologia fotovoltaica si-au atins limita de profitabilitate - Interviu Adrian Duguleanu, Philro

Pretul tehnologiei fotovoltaice nu va mai cunoaste reduceri semnificative pe piata romaneasca, in contextul in care s-a atins limita de profitabilitate.

Un moment oportun pentru investitii in acest sector, se poate spune, in conditiile in care acesta s-a dezvoltat in pasi galopanti pe pietele din strainatate. In Romania insa, este nevoie de multa rabdare pentru a descurca itele unui sistem care nu s-a adaptat in totalitate unei piete libere a energiei, avertizeaza Adrian Duguleanu, directorul general Philro Industrial, in cadrul unui interviu acordat Business24.

"In momentul de fata, este doar apanajul jucatorilor puternici, insa doar din considerente legate de birocratia imensa din jurul acestor sisteme".

Cu toate acestea, cine sa inhama la lupta cu autoritatile, poate obtine profit din lumina soarelui, in urma unei investitii de minimum 14.000 de euro.

Din experienta dumneavoastra, cat de deschise sunt autoritatile locale pentru sustinerea unor proiecte de electrificare a comunitatilor izolate, cu ajutorul panourilor fotovoltaice?

In strainatate exista companii, interogatori de astfel de sisteme, care ofera solutii off-grid/solutii izolate. Nu presupune conectare la retea si ofera solutii pentru comunitati izolate, cum ar fi Delta Dunarii sau localitati de munte etc.

O astfel de instalatie poate fi luata in calcul pentru comunitati izolate, dar in principiu, ar trebui sa existe un suport al autoritatilor locale.

Fara un suport, astfel de proiecte nu pot fi implementate decat la nivel de hobby, pentru persoane cu multi bani.

Avem exemple, am avut un client in muntii Vrancei, care a vrut sa fie autonom. A investit fara rezerve, pentru ca nu si-a propus o eficientizare a costurilor, ci o calitate e echipamentelor. Insa sistemele voltaice singure nu pot acoperi decat ori folosind costuri foarte mari, ori adaugand in acest tandem si alte surse, precum generatoarele electrice.

E mult mai eficient sa pornesti intr-o zi innorata un generator, decat sa cresti de 10 ori capacitatea sistemelor fotovoltaice, pentru a stoca energie electrica produsa acum trei zile, cand a fost soare.

Au existat cateva proiecte pe fonduri europene: unul isi propunea sa alimenteze o statie de pompare a unei comune din Cluj. Pe viitor probabil ca vor exista interese locale, ale autoritatilor. Asteptam.

Exista in momentul de fata solutii pentru comercializarea energiei produse, in cazul investitorilor care raman un surplus modest sau este mai degraba o industrie profitabila doar pentru jucatorii puternici?

In momentul de fata, este doar apanajul jucatorilor puternici, insa doar din considerente legate de birocratia imensa din jurul acestor sisteme. Ca sa autorizezi un sistem mic sau unul mare, sunt diferente de pret nesemnificative. Un jucator mare, care a instalat 500 MW, influenteaza operatiunile operatorului local intr-un mod serios, in timp ce un client mic, care si-ar instala pe casa 10 KW, nici nu s-ar simti.

S-ar aplica teoria productiei locale pentru consum local. Infrastructura nu presupune modificari, ci doar o modificare de mentalitate. In marea majoritate a tarilor unde s-a implementat pe scara larga acest sistem, s-a luat in considerare acest principiu: de a nu incuraja investitii mai mari decat consumul local.

Germania nu subventioneaza decat cantitatea de energie electrica cu putin mai mare decat cea folosita pentru uz propriu. Aceasta ar trebui sa fie si pentru autoritatile din Romania cheia acestor sisteme.

De la ce suma se poate discuta depre o afacere profitabila?

In momentul in care luam in calcul metode de subventionare precum certificatele verzi, investitiile sub 10 KW nu isi au acoperire. Daca discutam despre un sistem fotovoltaic cu racord la sistemul national, costurile nu trec de 1,4 euro/watt, folosind niste panouri de buna calitate (n.r. investitie de minimum 14.000 de euro).

Costurile de intretinere sunt aproape inexistente. Sistemele electronice sunt garantate 5 ani si exista si o garantie de eficienta, pe o perioada de 10 ani sau 25 de ani.

Cum au evoluat preturile pentru panourile fotovoltaice in 2012?

Din pacate, nu mai putem vorbi de o ieftinire a tehnologiei. Preturile au atins costurile fundamentale ale elementelor intrinseci: rama de aluminiu, sticla, celulele fotovoltaice. Anul 2012 a oferit putine suprize la acest capitol si nici nu ne asteptam la reduceri radicale de pret.

Personal, as fi foarte suspicios la o continuare a reducerilor de pret, in cazul unor astfel de echipamente. Si-au atins limita de profitabilitate.

Si chinezii au intrat pe piata romaneasca in industria fotovoltaica. Reprezinta ei o amenintare pentru piata locala, in contextul in care UE a deschis si o ancheta anti-dumping impotriva producatorilor de panouri din China?

Din fericire, in domeniul fotovoltaic, concurenta chinezeasca este una acceptabila. Romanii, in domenii privind echipamente care trebuie sa dureze mult, sunt destul de sceptici.

Calitatea chinezeasca nu inseamna o calitate intrinseca proasta, inseamna mai putina verificare. In esenta, nu trebuie ascuns faptul ca multe din echipamentele folosite de marii producatori au provenienta asiatica. Faptul ca un produs de foarte buna calitate are in componenta sa materiale din China, nu inseamna ca e un produs prost. Calitatea chinezeasca ar trebui apreciata, in masura in care producatorul respectiv acorda atentie verificarii finale a acelui produs.

#afaceri panouri fotovoltaice, #productie energie fotovoltaica, #instalare panouri fotovoltaice, #autonomie energetica , #Energie alternativa