Energia solara "explodeaza" in Romania. Ultima investitie: 5 milioane de euro intr-un parc fotovoltaic in sudul tarii

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 08:15
5377 citiri
Energia solara "explodeaza" in Romania. Ultima investitie: 5 milioane de euro intr-un parc fotovoltaic in sudul tarii
La 31 iulie existau in Romania parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 413 MW

Interesul pentru parcurile fotovoltaice ramane unul ridicat in Romania, investitiile devenind tot mai mari, in conditiile in care, incepand din ianuarie, numarul certificatelor verzi se vor reduce la jumatate pentru proiectele noi.

La 31 iulie 2013, in Romania se aflau in functiune turbine eoliene cu o capacitate de 2.198 de MW, panouri fotovoltaice de 413 MW, microhidrocentrale de 474 de MW si proiecte pe biomasa de 52 de MW.

Solar Power Energy Ro va produce energie verde in Mavrodin, Teleorman

Solar Power Energy Ro va investi circa 25 de milioane de lei (5,55 milioane de euro) fara TVA, intr-un parc fotovoltaic pe care il va deschide in sudul tarii, in localitatea Mavrodin, judetul Teleorman. Compania a organizat o licitatie pentru acest proiect, cu o valoare estimata, initial, de aproape 68 de milioane de lei (fara TVA).

Contractul prevede construire "la cheie" a parcului solar Mavrodin cu puterea instalata de 4,43MW pentru producerea de energie electrica din surse regenerabile, care a fost atribuit firmelor Amatec GmbH si Verta Tel.

Costruirea "la cheie" prevede pregatirea organizarii de santier; lucrari de amenajare a terenului pentru constructie; imprejmuirea terenului cu gard; realizarea de structuri si fundatii; constructie suporti si canale de cablu; containere, precum si livrarea de module fotovoltaice de tip film subtire (thin film), conform specificatiilor din caietului de sarcini, livrare echipamente electrice corespunzatoare si instalarea si punerea in functiune a parcului fotovoltaic si efectuare de probe cu module fotovoltaice.

La licitatia organizata de Solar Power Energy Roau fost depuse 11 oferte, dintre care opt au fost admise. Proiectul este co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala prin POS CCE Axa prioritara 4 "Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi"".

Si Petrotel-Lukoil ar vrea sa intre in sectorul energiei verzi

Si rusii de la Petrotel-Lukoil se gandesc sa intre pe segmentul "verdere" al energiei, luand in calcul constructia unor parcuri fotovoltaice pe cateva terenuri pe care le detine langa Ploiesti.

Compania a anuntat ca se gandeste sa instaleze panouri fotovoltaice de pana in 12 MW, dupa ce a finalizat ecologizarea a mai multor bataluri de aproximativ opt hectare, in care a investit 38,5 milioane dolari.

Totusi, inca nu a fost luata nicio decizie in aceasta privinta, conform directorului general al rafinariei, Andrei Bogdanov, care a aratat ca rafinaria Petrotel-Lukoil va inregistra si in acest an pierderi, ca urmare a marjelor mici generate si a reviziei capitale a unitatii de prelucrare a titeiului, ceea ce va avea ca efect si o cifra de afaceri mai mica.

Lukoil nu are in vedere oprirea totala a rafinariei, pentru ca "economia se va redresa".

ANRE a aprobat noi autorizatii pentru parcuri fotovoltaice

Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, pe 10 octombrie, autorizatii de infiintare pentru opt noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice. De asemenea, a mai aprobat, la jumatatea lunii septembrie, autorizatii de infiintare pentru 12 noi proiecte de producere a energiei din surse fotovoltaice.

Capacitatea instalata in panourile fotovoltaice a consemnat, in acest an, un salt spectaculos. Astfel, la 31 decembrie 2012 existau in Romania parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 49,3 MW, iar dupa sapte luni erau in functiune proiecte de 413 MW.

De la 1 iulie 2013, Guvernul a decis sa amane, pana in 2017-2018, acordarea unui numar de certificate verzi pentru energia eoliana, solara si microhidrocentrale.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc de la 1 iulie doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, ca pana acum. Proiectele eoliene primesc doar un certificat din doua, iar microhidrocentralele, doua certificate din trei.

Un alt proiect initiat de Ministerul Economiei si lansat in dezbatere publica prevede ca producatorii de energie regenerabila care vor fi acreditati dupa intrarea in vigoare a actului normativ vor primi si mai putine certificate verzi.

Documentul proiectul prevede reducerea cu 0,7 certificate verzi pe MWh pentru microhidrocentrale, care vor primi, in continuare, doar 2,3 certificate pentru centralele noi sau doua certificate pentru cele retehnologizate.

In cazul parcurilor eoliene, numarul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate pana in 2017 si 0,25 certificate incepand cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi pana in 2017 si de 0,75 certificate, din anul 2018.

Reducerea este si mai mare in ceea ce priveste energia fotovoltaica. Numarul certificatelor se reduce cu trei, astfel ca producatorii vor primi doar trei certificate verzi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#parcuri fotovoltaice, #energie verde, #investitii energie, #companii parcuri fotovoltaice , #Energia verde