Investitie de peste un milion de euro la Bacau, in cel mai mare parc fotovoltaic la inaltime

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 08:01
3938 citiri
Investitie de peste un milion de euro la Bacau, in cel mai mare parc fotovoltaic la inaltime
Parc fotovoltaic Subex Bacau

Unitatile de productie ale unei fabrici de suruburi din Bacau vor gazdui cel mai mare parc fotovoltaic din Romania, construit pe acoperis. Cu o putere instalata de un MW, centrala va asigura pana la jumatate din consumul energetic al intreprinderii, in urma unei investitii de peste un milion de euro.

Prima etapa a proiectului a fost finalizata in aceasta luna, costurile ridicandu-se la 600.000 de euro. Astfel, doua cladiri ale companiei Subex au fost acoperite cu 2100 de panouri, cu o putere instalata de circa 535 kW.

"Echipamentele folosite sunt de productie germana si insumeaza 2150 panouri S-Energy de 250W montate pe un sistem de sustinere special conceput de catre compania germana Schletter, conectate la 29 de invertoare de 17 kW ale producatorului german SMA. Acestea debiteaza o putere de 535 kW, producand aproximativ 602 MWh ora anual", au declarat reprezentantii Philro Industrial, firma care a implementat integral proiectul, in patru saptamani.

In aceasta etapa, centrala asigura circa 15-20% din necesarul energetic al fabricii, care insumeaza economii de circa 15.000 de lei/luna la factura de energie. In plus, Subex va beneficia si de sase certificate verzi/MWh (care se comercializeaza la un pret maxim de 57 euro/certificat), din care doua vor fi acordate de stat abia din 2017, potrivit modificarilor aduse schemei de ajutor.

Compania Philro Industrial poate asigura toata gama de servicii implicite si adiacente necesare in procesul de executie pentru proiecte fotovoltaice, incepand de la consilierea in vederea pozitionarii parcurilor si sistemelor fotovoltaice continuand cu organizarea santierului, construirea, montajul si punerea in functiune a acestora si finalizand cu racordul la reteaua energetica nationala folosind posturi de transformare complet echipate.

Noul trend in regenerabile: Parcurile fotovoltaice se muta pe acoperis

Modificarile legislative adoptate recent vor incuraja si in Romania constructia de parcuri fotovoltaice pe acoperisurile cladirilor, deoarece astfel de proiecte nu vor mai putea fi dezvoltate pe terenuri agricole.

Potrivit unui ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), documentatia de acreditare trebuie sa includa "dovada ca terenurile pe care sunt situate centralele electrice fotovoltaice nu se afla in circuitul agricol la 31 decembrie 2013". Masura se aplica si operatorilor care sunt acreditati deja si produc energie in prezent. Documentele justificative privind incadrarea terenurilor trebuie trimise pana la 15 ianuarie 2014.

Capacitatea instalata in centrale fotovoltaice a inregistrat un salt spectaculos in prima jumatate a anului 2013, fiind de 7,6 ori mai mare comparativ cu sfarsitul anului trecut, potrivit datelor Transelectrica.

Astfel, daca la 31 decembrie 2012 existau in Romania parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulata de 49,3 MW, la 30 iunie 2013 erau in functiune proiecte de 378,5 MW.

Pentru ca avantul acestui sector sa nu afecteze Sistemul Energetic National si costurile facturii la energie pentru consumatori, ANRE va aproba proiecte doar pana la atingerea capacitatilor instalate stabilite pentru fiecare an calendaristic, prin hotarare a Guvernului, pe baza datelor actualizate din Planul national de actiune in domeniul energiei regenerabile (PNAER).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#parc fotovoltaic acoperis, #parc fotovoltaic Subex , #Energia verde