CE vrea taxe pentru importurile de panouri solare din China

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 18:01
1610 citiri
CE vrea taxe pentru importurile de panouri solare din China

Uniunea Europeana (UE) a declansat o ancheta impotriva mai multor companii chineze, pe care le suspecteaza ca au comercializat panouri solare sub pretul pietei, in mai multe state din Uniunea Europeana.

China produce aproximativ doua treimi din productia globala de panouri solare si a exportat, in 2011, panouri solare in valoare de 21 de miliarde de euro, suma ce reprezinta 80% din totalul exporturilor din acest domeniu, scrie Bloomberg.

Plangerea depusa la Bruxelles vine din partea unui grup de aproximativ 20 de producatori europeni, reprezentand 25% din piata comunitara de panouri solare.

Ancheta va determina daca a fost incalcata legislatia europeana de catre firmele chineze acuzate ca au vandut, in cele 27 de tari ale Uniunii panouri sub pretul pietei. Un alt aspect pe care trebuie sa il determine ancheta este daca firmele europene producatoare de panouri au fost afectate.

Comisia Europeana a promis ca va oferi un verdict provizoriu in acest conflict. Oficiali ai CE au spus ca o posibila solutie ar putea fi impunerea unor taxe temporare asupra marfurilor chineze din iunie 2013. Ulterior, guvernele statelor europene vor trebuie sa decida cum sa procedeze, pe baza verdictului final asteptat la inceputul lunii decembrie 2013.

Reactia Chinei nu a intarziat sa apara. Oficialii de la Beijing au cerut reprezentantiilor Uniunii Europene sa "rezolve frictiunile comerciale referitoare la produsele fotovoltaice".

Shen Danyang, purtator de cuvant in cadrul Ministerului Comertului din China, a declarat joi ca limitarea tehnologiei solare din China va afecta dezvoltarea industriei fotovoltaice la nivel mondial.

#panouri solare, #exporturi panouri solare, #exporturi , #Exporturi